Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Banner-advertenties roteren

Veel webmasters zetten vroeg of laat reclame op hun site. Een reclamebanner of tekstlink opnemen in een webpagina is makkelijk zat, maar naarmate een site groeit en meer bezoekers krijgt ontstaat er behoefte aan een script om de (banner)advertenties op de site te kunnen beheren. Daarom bekijken we in dit artikel een paar gratis bannerrotatie scripts.

Bannerrotatie algemeen

In de rest van dit artikel heb ik het over bannerrotatie, maar hier vallen niet alleen banners onder. De scripts die ik bespreek kunnen meestal ook prima overweg met tekstlinks en andere vormen van internetreclame.

Waarom zou je zo'n bannerrotatie script eigenlijk gebruiken? Hiervoor zijn een paar redenen te bedenken. Natuurlijk is het niet voor iedere site noodzakelijk om zo'n script te installeren. Kleine websites kunnen vaak prima één soort banner tonen en deze af en toe afwisselen door de code handmatig aan te passen. Voor grote sites ligt dit vaak anders. Doordat zij hogere kosten hebben (dataverkeer, hosting, etcetera) wordt het voor hen belangrijker om het optimale rendement uit hun advertenties te halen. Dan is een bannerrotatie script noodzakelijk, omdat de advertenties optimaal afgestemd kunnen worden op de bezoeker. Zo kun je bijvoorbeeld voorkomen dat een bezoeker op iedere pagina dezelfde advertentie te zien krijgt.

Ook bieden bannerrotatie scripts voordelen bij het beheren van de verschillende advertenties. Zo kun je advertenties verdelen over verschillende zones op je pagina en aangeven hoe vaak een advertentie per maand getoond moet worden. Het belangrijkst zijn toch de statistieken die een script je geeft. Met behulp van de statistieken kun je bepalen welke advertenties goed werken bij je bezoekers en welke niet. Hierdoor kun je nog beter bepalen waarin je bezoekers geïnteresseerd zijn.

Nu volgt de bespreking van de scripts.

OpenX (phpAdsNew)

OpenX (phpAdsNew) is de beste gratis advertentieserver op het web. Op je server moeten PHP en MySQL geïnstalleerd zijn. phpAdsNew is open-source en wordt voortdurend verbeterd door vele ontwikkelaars. phpAdsNew kan overweg met alle soorten advertenties, zoals (flash)banners, tekstlinks, pop-ups, en DHTML banners.

De advertenties kun je ideaal afstemmen op je bezoekers door gebruik te maken van IP-adressen van bezoekers en zelfs de browser en het besturingssysteem dat ze gebruiken. Ook de statistieken zijn zeer gedetailleerd.

phpAdsNew is makkelijk te installeren op de server door het bijgeleverde installatiescript. phpAdsNew is de ideale keuze voor grote websites met veel bezoekers. Voor een kleine site is het misschien iets te uitgebreid. Dan is één van onderstaande scripts wellicht beter geschikt.

PhpAdMentor

Een goede bannerrotator. Voor PhpAdMentor is PHP en MySQL nodig. PhpAdMentor is duidelijk minder uitgebreid dan phpAdsNew, maar het script is eenvoudig te installeren en er is makkelijk mee te werken.

Ook PhpAdMentor kan goed overweg met banners en tekstlinks en kan deze tonen in verschillende advertentiezones op je pagina. De statistieken zijn niet erg uitgebreid, maar je kunt wel basisgegevens zien als het aantal impressies en de click-through-ratio. Al met al een goede keuze voor kleine tot middelgrote websites.

WebAdverts

WebAdverts is een degelijke bannerrotator die draait op Perl. Anders dan de vorige scripts is WebAdverts shareware, wat wil zeggen dat je moet betalen als je het script blijft gebruiken. Een ander nadeel is dat het script al lange tijd niet verder ontwikkelt is.

Er is een Nederlandse vertaling voor het script te downloaden vanaf de site van WebAdverts. Als je host geen PHP en MySQL ondersteunt dan is WebAdverts een goed alternatief.

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]