Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Website Promotie

Deze pagina is bedoeld om een aantal belangrijke tips te geven op het gebied van website promotie. Ik ga er vanuit dat je je pagina's 'af' hebt. Je wilt nu je site dus promoten, zodat ook de bezoekers je site kunnen vinden. Voordat je begint met het promoten van je site is het cruciaal dat je het een en ander doet om je pagina's te optimaliseren voor Google. Voeg in elk geval een titel en meta-tags toe aan je pagina's. We beginnen met dit eerste punt, namelijk:

1. De Titel: <title> </title>

De titel komt in de Head sectie (het gedeelte tussen de <head> en </head> tags) van je pagina's te staan. De titel plaats je tussen de <title> en </title> tags. Het is zeer belangrijk dat je een goede titel kiest, omdat deze meeweegt voor de positie van je pagina's in de zoekresultaten van Google.

Bedenk welke zoektermen relevant zijn voor je pagina en welke woorden je zelf zou gebruiken om iets over het onderwerp op die pagina te vinden. Er zijn diverse online diensten die je kunnen helpen bij het vinden van deze keywords (sleutelwoorden of zoekwoorden), meer daarover kun je lezen in het artikel keywords kiezen.

Als je een paar relevante zoektermen voor je pagina gevonden hebt dan verwerk je deze in de titel van je pagina. Een veel gemaakte fout is dat mensen alleen hun eigen (bedrijfs-) naam gebruiken als de titel van alle pagina's op een site. De zoekmachine indexeert dan ook alleen deze naam en je pagina's zijn daardoor slecht vindbaar in de zoekmachines.

Kortom: neem de sleutelwoorden die een individuele pagina typeren op in de <title> van die pagina. Zorg wel dat de titel een goede, leesbare Nederlandse zin vormt.
* Richtlijn voor de lengte van de titel: maximaal 65 tekens.

Nog een belangrijk punt: zorg dat elke pagina van je site een andere titel heeft. De zoekmachines indexeren namelijk niet alleen de homepage van je site, maar ze zullen ook alle links volgen op je homepage en zo alle andere pagina's van je site indexeren. Je moet er voor zorgen dat de pagina's van je site onderling goed gelinkt zijn, zodat de zoekmachines ze zullen vinden. Gebruik een menu met duidelijke navigatielinks naar de belangrijkste pagina's van je site. Dat is niet alleen nuttig voor je bezoekers, maar ook voor de zoekmachines bij het indexeren van je site. Door elke pagina een andere titel te geven, heb je een veel grotere kans dat bezoekers via zoekmachines je pagina's zullen vinden, omdat je pagina's voor veel meer verschillende zoektermen in de zoekresultaten zullen verschijnen.

2. Meta-tags

Meta-tags hebben tegenwoordig weinig of geen waarde meer voor de ranking in de zoekresultaten. Wel wordt informatie uit de meta-tags nog gebruikt en getoond in de zoekresultaten. De meta description tag wordt in de Google zoekresultaten getoond als de omschrijving (snippet) van de pagina. Als er geen meta description wordt opgegeven dan zal er een tekst van de webpagina zelf getoond worden.

De meta description tag moet je dus gebruiken om bezoekers te informeren wat er op de pagina te vinden is. Een goede omschrijving kan de gebruiker van de zoekmachine doen besluiten om op jouw pagina te klikken in plaats van op een andere site. Net als voor de titel geldt dat je de meta desciption speciaal afstemt op de specifieke pagina's van je site. Verder gebruik je ook in de meta description weer de belangrijkste keywords voor je pagina.

Alle meta-tags moeten worden opgenomen in de head-sectie van je pagina's.

Een voorbeeld van een "meta description":

<meta name="description" content="Hier zet je de omschrijving van je pagina." />

* Richtlijn voor de lengte: korter dan 150 tekens.

Naast de meta description is er ook nog de meta keywords tag die je kunt opnemen. Ook deze tag heeft geen invloed op de ranking van je site in de zoekresulaten van Google. Sommige andere zoekmachines maken nog wel beperkt gebruik van deze tag en het is daarom nuttig om ook de meta keywords tag op te nemen in je pagina's.

Een voorbeeld van "meta keywords":

<meta name="keywords" content="promotie,positie,meta-tags,meta description,zoekmachine,ranking,meta keywords" />

Je moet een komma plaatsen tussen de verschillende keywords en sleutelzinnen.

* Richtlijn voor de lengte: 8-10 zoekwoorden gescheiden door een komma.

3. Inhoud van de pagina zelf

Zoekmachines gebruiken natuurlijk met name de tekst van de webpagina zelf om te bepalen waar een pagina over gaat. Daarom is het belangrijk dat je de relevante zoekwoorden gebruikt in de tekst van je pagina en het liefst in de eerste paragraaf. Er zijn allerlei trucs bedacht om de zoekmachine te foppen, zoals het gebruiken van onleesbare letters (zeer klein of in de zelfde kleur als de achtergrond van de pagina). Ik raad je af dit te doen. Dit is een vorm van spam en zoekmachines doorzien veel van deze trucs. Een site die betrapt wordt op het misleiden van de zoekmachine kan hier zwaar voor gestraft worden, waardoor de site praktisch onvindbaar wordt voor de zoekwoorden waarop de site gevonden wil worden.
Dus: verwerk de zoekwoorden in de tekst van je pagina.

Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet weten voordat je begint met het optimaliseren van je pagina's voor de zoekmachines.

Op deze site hebben we een tool waarmee je de meta-tags code voor je pagina's kunt samenstellen: de Meta Tag Maker (Generator)

4. Aanmelden Bij Zoekmachines?

In het verleden stond hier een lijstje met zoekmachines waar je je site kon aanmelden. Ook waren er zogenaamde URL submitters die dit automatisch voor je konden doen. Deze links heb ik verwijderd, omdat het tegenwoordig niet meer nodig is om je site aan te melden bij een zoekmachine.

De reden hiervoor is dat Google tegenwoordig bijna de gehele zoekmachine markt in handen heeft. Andere zoekmachines spelen nauwelijks nog een rol. Google zal je site automatisch vinden wanneer er naar jouw site gelinkt wordt vanaf een andere site die al wel in de index van Google staat.

Je moet er dus voor zorgen dat er andere websites naar je site gaan linken. Dat kun je bijvoorbeeld op de volgende manieren doen:

Dit hele proces van het verzamelen van links wordt linkbuilding genoemd. Als je zo je links verzamelt dan wordt je site automatisch opgepikt door de spider van Google en komt je site in de index te staan.

Het gebruik van URL submitters of het handmatig aanmelden van je site is dus niet meer nodig. Maak daarom ook nooit gebruik van bedrijven die tegen betaling je site aanmelden!

Meer info over zoekmachine optimalisatie

Dit zijn slechts enkele beginselen van website promotie en het optimaliseren van je website. Over zoekmachine optimalisatie is inmiddels een prima Nederlands boek verschenen dat veel dieper ingaat op dit onderwerp.

* Dat boek is: Handboek SEO. Deze link gaat naar Bol.com. Het boek biedt prima informatie en is helder geschreven. Het boek is ook te bestellen bij Computerboek.nl.

Op deze site hebben we ook nog meer artikelen over website promotie en zoekmachine optimalisatie. Je vindt ze in het archief onder promotie & zoekmachines.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]