Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Gratis Forums

Via een gratis forum kunnen bezoekers van je site met elkaar discussiŽren. Daarin verschilt het forum van het gastenboek. In het gastenboek worden alle reacties onder elkaar geplaatst en kun je niet (goed) op elkaar reageren en discussiŽren.

Een forum is een goed middel om een "community" rond je site te bouwen. In een community wisselen bezoekers gedachten uit, discussiŽren ze en helpen elkaar. Zo kan een community bijdragen aan de populariteit van je site.

Er zijn twee soorten gratis forums:

  1. forums die op de server van de forumaanbieder gehost worden (remote host)
  2. forums die je op je eigen server moet installeren (forumsoftware)

1. Gratis Forums (remote hosts)

Nederlandse Site Forum Pro.nl: gratis phpBB forum met keuze uit meerdere skins, admin paneel en zonder bandbreedte beperkingen. Er komt reclame op het forum te staan, wat verwijderd kan worden door een eenmalige betaling te doen.

Nederlandse Site xsBB: bij xsBB krijg je de beschikking over een gratis en reclame-vrij phpBB (zie scripts hieronder) forum. Wel is er een limiet aan het aantal posts, dus het kan zijn dat je op een gegeven moment moet betalen om meer posts mogelijk te maken bij een druk forum.

Nederlandstalige Site Forum2go, Nederlandstalige Site Multiforum.nl en Nederlandstalige Site 123Forum.nl: enkele andere Nederlandse aanbieders van een phpBB forum. Je kunt kiezen uit een grote selectie van templates.

* Invisionfree: een gratis remote host voor het Invision Board. Een fraai forum met vele opties.

* ProBoards en Conforums: dit zijn nog twee gratis diensten, maar deze forumaanbieders bieden alleen een forum voor Engelstalige websites (zie hun voorwaarden). Dus lang niet geschikt voor alle bezoekers van deze pagina helaas, maar misschien dat sommigen er toch mee geholpen zijn.

2. Forumsoftware (zelf hosten)

Top site phpBB: waarschijnlijk de meest gebruikte gratis forumsoftware op het web. Je server moet PHP en MySQL ondersteunen voor dit forum. Een heel degelijk gratis forum met alle features.

* Simple Machines Forum: dit forum is ontwikkeld door enkele mensen die vroeger meewerkten aan het YaBB forum. Vervolgens zijn zij een PHP versie van YaBB gaan ontwikkelen met de naam YaBB SE, met als belangrijkste voordeel een lager gebruik van dataverkeer en webruimte. Het YaBB SE project is op een gegeven moment gestopt en men heeft daarna een nieuw project opgestart: het Simple Machines Forum (SMF).

* YaBB Forum: dit is een gratis forum script geschreven in Perl. Je server moet min. perl 5 ondersteunen en je moet 1 MB aan webruimte vrij hebben (3 MB aangeraden!). Ook moet je het een en ander van FTP en HTML weten om de installatie te kunnen uitvoeren.
Verder is het een heel fraai forum met zeer uitgebreide mogelijkheden.
Er is ook een Nederlandse support site voor YaBB gebruikers beschikbaar op: www.yabb.nl.

* PunBB: een lichtgewicht discussieforum, geschreven in PHP. PunBB is niet zo uitgebreid qua functionaliteit als sommige andere forumsoftware, maar het is dan ook bedoeld als een sneller en minder grafisch georiŽnteerd alternatief.

LET OP! Het hosten van je eigen forum door middel van ťťn van de bovenstaande softwarepakketten is voor je eigen risico! Vergeet niet om altijd updates te installeren van de software wanneer die beschikbaar gesteld worden! Vaak lossen deze kritieke bugs op.
Homepage-Maken kan geen hulp bieden bij vragen over deze software. Ga daarvoor naar de site van de aanbieder van de software. Daar is uitgebreide documentatie aanwezig en een supportforum.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]