Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Websites en auteursrecht

In dit artikel hoop ik een aantal vragen te beantwoorden die mij veel gesteld worden. Veel webmasters vragen zich af hoe het precies zit met het auteursrecht (of: copyright) op hun webpagina's.

Vragen die mij gesteld zijn:

Er zijn altijd wel mensen die met je werk aan de haal gaan. Aan de ene kant is dat een teken dat je goed materiaal aflevert, maar het brengt wel schade met zich mee. Je site is namelijk niet uniek meer. Bezoekers kunnen op een andere plaats terecht voor het materiaal. Dat kost je bezoekers. Ook is niet duidelijk meer voor internetters wie de maker is van het materiaal. Je krijgt dus niet meer de "credits" voor jouw werk. Ik zou dus wel actie ondernemen als je ziet dat iemand dingen van je site kopieert.

Nou ben ik geen auteursrechtexpert, maar ik heb er in de loop der tijd wel het een en ander van opgestoken in mijn studie en helaas ook in de praktijk met mensen die teksten kopieerden. Ik zal proberen een antwoord te geven op de bovenstaande vragen.

Copyright-teken

Een grote groep mensen denkt dat je eerst een aanvraag moet indienen voordat je een copyright-teken (©) op je pagina's mag zetten. Dat is echter niet zo. Zo'n vereiste geldt wel voor een geregistreerd handelsmerk, maar dat is iets heel anders. Daarbij gaat het zoals de naam al zegt om merken van producten.

Het auteursrecht ontstaat automatisch wanneer je een tekst geschreven hebt. Je hoeft er verder dus niets aan te doen. Al je werk dat je zelf hebt geschreven/gemaakt valt onder de bescherming van het auteursrecht. Je werk mag dan ook niet zomaar gekopieerd worden door anderen.

Het mag dus duidelijk zijn dat je gewoon een copyright-teken op je site mag plaatsen. Hiermee maak je nog eens extra duidelijk dat je niet wilt dat anderen zomaar je materiaal overnemen. In HTML maak je het ©-teken door © te typen in je HTML-editor. Het is verstandig om dit teken onder je pagina's te zetten, omdat het mensen afschrikt de tekst te kopiŽren.

Zijn mijn pagina's gestolen?

Hoe kom je er nou achter of er mensen zijn die je site hebben gekopieerd? Er zijn een paar manieren om dieven (dat zijn het immers) te vinden.

- Google: de zoekmachine Google is bij iedereen wel bekend. Doordat Google een enorme database met webpagina's heeft kun je gebruik maken van de zoekkracht van de zoekmachine om gekopieerde teksten te vinden.

Selecteer een willekeurige zin op je webpagina en vul deze in in het zoekveld van Google. Plaats deze zin wel tussen aanhalingstekens ("")!

Als het goed is komen er nu resultaten binnen. Hopelijk alleen van je eigen website, maar als je pech hebt zullen er ook gekopieerde pagina's verschijnen.

- Copyscape: de site Copyscape maakt ook gebruik van Google om gekopieerde pagina's te vinden. Je hoeft alleen de URL van de pagina die je wilt controleren in te vullen en Copyscape doet de rest. Een erg handige site.

- Concurrenten: hou je concurrenten goed in de gaten. Er zijn vast wel anderen te vinden met een site over een vergelijkbaar onderwerp. Je zal er zelf wel een paar weten. Helaas komt het wel eens voor dat juist zij er met je tekst vandoor gaan. Geregeld de sites van je concurrenten bezoeken is dus zeker gewenst.

Mijn pagina is gekopieerd! Wat kan ik doen?

Als je eenmaal hebt vastgesteld dat een pagina is gekopieerd en je hebt besloten dat je hiertegen actie wilt ondernemen dan stel ik voor dat je het volgende doet:

1. Contact opnemen met de webmaster van de site. Meestal staat er een e-mailadres of formulier op de site om contact op te nemen met de maker/beheerder. Leg uit wat er aan de hand is. Geef de URL's op van jouw pagina('s) en de gekopieerde pagina('s) op zijn/haar site. Leg uit dat het materiaal op jouw site onder het auteursrecht valt en dat je geen toestemming hebt gegeven voor publicatie op een andere website. Vraag netjes of hij/zij de pagina wil verwijderen.

Blijf in je e-mails altijd beleefd en professioneel! Als je gaat lopen schelden dan zet je kwaad bloed en nemen je kansen om je doel te bereiken (het verwijderen van de pagina van de website) alleen maar af. Je weet ook niet zeker of degene waar je mee correspondeert persoonlijk verantwoordelijk is voor de plaatsing van het materiaal. Dat kan gedaan zijn door een mede-webmaster of een lid van de site.

Geef de webmaster een redelijke tijd om te reageren. Een week lijkt me voldoende. Hoor je niks of weigert diegene, stuur dan een e-mail met een deadline waarbinnen de gekopieerde pagina's verwijderd moeten zijn. Zeg dat je bij het aflopen van de deadline contact opneemt met de webhost van zijn site met het verzoek de pagina's te verwijderen.

2. Staan de pagina's na de deadline nog op het web? Doe dan wat je beloofd hebt en neem contact op met de webhost. Liefst via e-mail. Dan staat het op papier. Meestal gaat het hier om gratis hosts, zoals bijvoorbeeld Lycos. Mensen die dingen stelen hebben zelden beschikking over betaalde webruimte valt mij op. ;)

Gebruik geen gratis e-mailadres voor deze e-mails! Je moet professioneel overkomen dus gebruik het liefst een e-mailadres van je eigen domein als je die hebt of anders van je werk of iets dergelijks. Een host/webmaster is eerder geneigd mee te werken als ze de indruk hebben dat een bedrijf of organisatie het verzoek tot verwijdering doet.

Leg het hele verhaal weer uit met verwijzing naar de gekopieerde pagina's (de URL's noemen). Is het een buitenlandse host? Dan dus in het Engels typen. Ook hier is het zeer belangrijk om beleefd te zijn en alles heel duidelijk uit te leggen. Vermeld vooral ook dat je contact hebt opgenomen met de eigenaar van de site en dat hij/zij weigert het gekopieerde materiaal te verwijderen. Voeg toe dat je bereid bent de e-mailcorrespondentie toe te sturen als ze dat willen.

Je hebt een goede kans dat de host wel wil meewerken. Zeker als je na een weigering van de webhost ook kunt/wilt dreigen met juridische actie. Heb je niet toevallig een jurist in de familie of kennissenkring? Misschien kan je die dreiging dan zelfs waarmaken. Vraag hem/haar hierover om advies.

3. Maakt de webmaster van de site gebruik van andere diensten op zijn site? Bijvoorbeeld: een teller, gastenboek, forum, etcetera? Stuur de aanbieders van deze diensten dan ook even een mailtje. Het gedrag van de webmaster gaat vast ook wel in tegen hun algemene voorwaarden. Maak hun werk zo gemakkelijk mogelijk. Noem zoveel mogelijk informatie over de webmaster, zoals zijn gebruikersnaam die hij heeft bij de dienst. Natuurlijk ook de URL van de site, de gekopieerde pagina's en je originele pagina's.

4. Kun je toevallig ook nog achter de ISP van de webmaster komen? Stuur ze dan een e-mail en vraag wat zij kunnen doen om de auteursrechtenschending ongedaan te maken. Kunnen ze de webmaster niet onder druk zetten en dreigen deze abonnee af te sluiten? Je kunt het proberen.

Tot slot

Het is erg frustrerend als mensen je werk zomaar kopiŽren. Ook daarom zul je er vaak actie tegen willen ondernemen. Meestal is het voldoende om even contact op te nemen met de webmaster in kwestie. Vaak denken ze dat niemand er achter zal komen dat ze de pagina gestolen hebben. Als dat wel zo blijkt te zijn dan schrikken ze meestal. Ze weten zelf ook heel goed dat ze fout zitten. Je moet het ze dan zo makkelijk mogelijk maken en vriendelijk vragen of ze de pagina('s) willen verwijderen. Veel van hen zullen dan wel gehoor geven aan die oproep.

Als je hardnekkige gevallen tegenkomt dan hoop ik dat bovengenoemde stappen de oplossing voor je zijn. Het is wel een heel gedoe natuurlijk. Voordeel is dat je de correspondentie met webmasters en webhosts op kunt slaan als een template in je e-mailprogramma zodat je in een volgend geval alleen de namen, URL's, etcetera hoeft te vervangen.

Ik hoop dat je wat aan dit artikel gehad hebt.

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]