Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Alternatieven voor Kladblok

Wat gebruik jij om even snel een bestand te bewerken? Velen van jullie zullen antwoorden Kladblok (Notepad). Handig als je op het web aan het surfen bent en je even een webpagina moet openen of bewerken. Kladblok is inderdaad een goed programma, maar dat wil niet zeggen dat er geen betere programma's te krijgen zijn. In dit artikel bekijken we een paar goede, gratis vervangers voor Kladblok.

N.B. Ik bespreek hier programma's die vooral geschikt zijn voor het snel bewerken van tekst. De meeste van deze programma's zijn ook goed als HTML editor te gebruiken, maar er zijn specifieke HTML editors verkrijgbaar met meer functies en die wellicht beter geschikt zijn voor het schrijven van complete webpagina's. Zie daarvoor onze pagina met HTML editors. Ok, laten we nu kijken naar de teksteditors.

NoteTab Light

De teksteditor NoteTab Light gebruik ik zelf als vervanger voor Kladblok. Na het vergelijken van een aantal teksteditors, kwam NoteTab bij mij als beste uit de bus. De Light versie van NoteTab is freeware en dus gratis te gebruiken. Weliswaar heeft de Pro versie een aantal extra functies, maar de Light versie heeft eigenlijk alles wat je van een teksteditor kunt verlangen.

Erg goed aan NoteTab is dat je meerdere documenten tegelijkertijd geopend kan hebben. Bij Kladblok kan dit bijvoorbeeld niet. Daar krijg je voor ieder nieuw document een apart venster. Dit kost meer geheugen en werkt niet fijn.

Een ander groot pluspunt is de uitstekende search&replace-functie (zoeken en vervangen) van NoteTab Light. Het zoeken en vervangen kan in alle documenten die op dat moment geopend zijn en je kunt aangeven of hier rekening gehouden moet worden met hoofdletters en kleine letters of niet.

Andere handige functies zijn:

Je kunt NoteTab Light heel makkelijk Kladblok laten vervangen. Als je het programma geïnstalleerd hebt, klik je in het Help-menu op "Replace MS Notepad". Als je nu Internet Explorer opstart en via het Bestand-menu een webpagina gaat bewerken dan zal nu NoteTab gebruikt worden. Je kunt dit op dezelfde manier weer ongedaan maken, maar dat zul je niet willen als je NoteTab eenmaal geprobeerd hebt.

Crimson Editor

Uitstekend programma om de broncode van webpagina's mee te bewerken. Voordelen van de Crimson Editor zijn dat het programma klein is en dus erg snel laadt, en de syntax highlighting (bepaalde codes worden in kleur getoond, bijvoorbeeld HTML, Perl en Java).

Ook in Crimson kunnen meerdere documenten tegelijkertijd geopend worden in één venster. Andere functies zijn onder meer: multi-level undo&redo, zoeken en vervangen en een spellingscontrôle.

Tenslotte nog één andere interessante functie. Je kunt met Crimson een bestand op de server openen en bewerken via de ingebouwde FTP client en dit gewijzigde bestand vervolgens weer opslaan.

TextPad

TextPad is een shareware teksteditor. Je kunt het programma gratis downloaden, maar je moet betalen als je het wilt blijven gebruiken.

Ook bij deze editor kun je meerdere bestanden in één venster openen. Originele functies zijn: het tegelijkertijd bewerken van meerdere bestanden, de "warm start" waarmee je begint met die bestanden waar je de vorige keer mee geëindigd bent en de keystroke macro recorder waarmee je een aantal veel gebruikte codes makkelijk in je pagina's kunt plaatsen.

Verder is er bijvoorbeeld nog een spellingscontrôle, en een ongelimiteerde undo/redo-functie.

ConTEXT

Het freeware programma ConTEXT is een degelijke teksteditor. Tot de functies behoren onder andere:

UltraEdit

De teksteditor UltraEdit wordt ook al genoemd in ons overzicht van HTML editors. Ik noem de editor hier weer, omdat het door zijn geringe bestandsgrootte ook erg geschikt is als vervanger voor Kladblok.

Het programma heeft onder meer de volgende functies en eigenschappen:

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]