Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Meta Zoekmachines: een overzicht

Er zijn op het web twee soorten zoekmachines:

  1. de traditionele zoekmachine, met een eigen index van webpagina's
  2. en de meta zoekmachine

Iedereen kent wel een aantal traditionele zoekmachines. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld Google, Ilse en Altavista.

Meta zoekmachines hebben veel minder bekendheid maar kunnen toch heel handig zijn bij je zoektocht naar informatie over een bepaald onderwerp.

Daarom in dit artikel een overzicht van een aantal meta zoekmachines op het web. Eerst bekijken we wat een meta zoekmachine precies is en wat het verschil is ten opzichte van een traditionele zoekmachine.

Over meta zoekmachines

Het kenmerk van een meta zoekmachine is dat het meerdere zoekmachines en/of directories tegelijk doorzoekt wanneer iemand een zoekopdracht intypt.

Vervolgens stelt de meta zoekmachine het resultatenlijstje samen op basis van de resultaten die het van deze andere zoekmachines en directories binnen krijgt. De meta zoekmachine heeft dus geen eigen index van webpagina's.

Bij sommige meta zoekmachines kun je als zoeker zelf aangeven welke zoekmachines en directories je wilt laten doorzoeken.

Het voordeel van de aanpak van de meta zoekmachine is dat er veel verschillende indexen doorzocht worden met jouw zoekopdracht. Iedere index heeft natuurlijk pagina's die niet in een andere index te vinden zijn. Zo zal de index van Google veel pagina's bevatten die niet in Ilse staan, en andersom. Dus: doordat de meta zoekmachine meerdere bronnen gebruikt, krijg je veel, en vaak ook relevante, zoekresultaten. Vooral bij hele specifieke zoekopdrachten is een meta zoekmachine daarom erg handig.

Goed, nu je gelezen hebt wat een meta zoekmachine is en je weet dat het handig kan zijn, is het nu tijd om eens kennis te maken met een aantal meta zoekmachines. Hieronder staan twee lijstjes: één met Nederlandse- en één met internationale meta zoekmachines.

Nederlands

* Ixquick.nl: Nederlandse versie van de internationale meta zoeker Ixquick.com. Ixquick.nl doorzoekt de indexen van: Altavista, Alltheweb, Teoma, MSN, Track, FindWhat, Open Directory, Tricus, Gigablast, QualiGO, Vindex en Kennisnet. De resultaten zijn over het algemeen tamelijk nauwkeurig. De snelheid is ook dik in orde.

* Vinden.nl: een andere bekende meta zoekmachine die al jaren actief is. Vinden.nl maakt onder andere gebruik van: Altavista, Alltheweb, Google, Hotbot, Lycos en Yahoo voor het samenstellen van haar zoekresultaten. Heeft goede zoekresultaten doordat zij indexen van betrouwbare zoekmachines als Google en Alltheweb gebruikt.

* Metaseek.nl: doorzoekt onder meer: Altavista, Google, Alltheweb (=Fast), Hotbot en Open Directory. De zoekmachine is zeer snel en de resultaten zijn ook hier in orde.

* Metaspider.nl: het eerste wat opvalt in vergelijking met de meta zoekers hierboven, is dat er op Metaspider veel meer reclame staat dan bij de anderen. De snelheid is ook lager dan bij de concurrenten. Ook staan er regelmatig dezelfde pagina's dubbel in de resultaten voor een bepaalde zoekopdracht. Wel zijn de resultaten meestal relevant, vooral als je voor de optie "Doorzoek het hele web" kiest.

Internationaal

* Kartoo: een hele originele zoekmachine die gebruik maakt van Flash voor het weergeven van de resultaten. Ik vond de resultaten zelf niet erg relevant, vooral niet voor Nederlandse zoektermen. Als je Engels gebruikt dan gaat het nog wel. Ook is de zoekmachine wat trager door de grafische weergave. Wel kun je voor een HTML-versie kiezen om dit te verhelpen. Kartoo doorzoekt onder meer: Google, Altavista, Alltheweb, Hotbot, Lycos, Yahoo en ODP.

* Vivisimo: goede en snelle resultaten. Vivisimo doorzoekt onder andere: Looksmart, MSN, Open Directory, Netscape en Alltheweb. Door het clusteren van documenten kun je via de linkerkant van het scherm de zoekresultaten verfijnen. Dit is een hele handige functie.

* MetaCrawler: maakt gebruik van zoekmachines als: Google, FAST, Ask Jeeves en Inktomi. Daarnaast gebruikt MetaCrawler onder meer directories van: About, LookSmart en de Open Directory Project. Redelijk goede resultaten. Wel wat banners.

Andere meta zoekmachines

Natuurlijk zijn er nog veel meer meta zoekmachines te vinden op het web. Hierboven heb ik een aantal populaire meta zoekers genoemd. Als je wilt zoeken naar andere meta zoekmachines dan kan je het beste eens bij het Open Directory Project gaan kijken. Daar vind je een categorie voor Nederlands- en Engelstalige meta zoekmachines:

Conclusie: Wat is de beste?

Wat is nu de beste meta zoekmachine? Dat is moeilijk aan te geven. Ik was het meeste onder de indruk van Vivisimo. Gewoon hele goede resultaten en daarbij nog een aantal handige functies. Ook Ixquick.nl presteert goed en wordt ook steeds populairder onder zoekers.

Toch zijn alle zoekmachines die ik in dit artikel genoemd heb de moeite van het proberen waard. Doordat het meta zoekmachines zijn, presteren ze vaak goed. Ze kunnen je helpen bij je zoektocht naar informatie, vooral als je het even niet met Google kunt vinden.

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]