Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Hyphens (-) en underscores (_) in zoekmachine optimalisatie

Een vraag die mij regelmatig gesteld wordt door bezoekers is: wat is beter voor de zoekmachine optimalisatie van mijn site: het gebruik van hyphens (het - teken, of verbindingsstreepje) of underscores (het _ teken, of liggend streepje) in mijn domeinnaam en bestandsnamen?

Met deze vraag kom je terecht op een gebied dat eindeloos is bediscussieerd door zoekmachine optimalisatie specialisten. Beide manieren hebben een grote groep voorstanders.

Voordat ik mijn mening geef, eerst dit. Het is goed is voor de zoekmachine-resultaten van je website als je de keywords (uitleg over deze term lees je bijvoorbeeld in onze promotietips) voor een pagina in de URL van de pagina verwerkt op zo'n manier dat het leesbaar is voor de zoekmachine.

Bijvoorbeeld: je hebt een site over muziek en je besteed een pagina aan de artiest Mick Jagger. Het is beter om de pagina http://www.jedomeinnaam.nl/mick-jagger.html of http://www.jedomeinnaam.nl/mick_jagger.html te noemen dan http://www.jedomeinnaam.nl/mickjagger.html. Een zoekmachine ziet bij de laatste optie namelijk Mick Jagger als één woord. Je pagina krijgt dus geen extra waardering mee voor de keywords die je in de URL hebt staan als iemand in de zoekmachine zoekt op "Mick Jagger", terwijl dit bij het gebruik van - en _ vaak wel het geval is.

Het verschil tussen hyphen en underscore in Google

In de belangrijkste zoekmachine Google wordt de underscore niet gezien als scheidingsteken. Dat betekent dat het beter is om de hyphen te gebruiken in Google. In Mick_jagger.html wordt de naam dus gezien als één 11-letterig woord (de tien letters en de _). Als je mick-jagger.html gebruikt dan wordt de hyphen wel aangemerkt als scheidingsteken en herkent Google hier twee woorden.

Omdat Google zo'n veelgebruikte zoekmachine is en erg belangrijk is voor het binnenhalen van bezoekers doe je er verstandig aan om gebruik te maken van de hyphen in domeinnamen en URL's.

Andere overwegingen

Naast het feit dat de hyphen voordeel biedt in Google ten opzichte van de underscore zijn er nog een paar andere punten die de hyphen naar mijn mening de betere keuze maken.

Ten eerste: de hyphen wordt het meest gebruikt op het web. Een bezoeker is veel meer gewend aan het gebruik van hyphens in domeinnamen en URL's dan aan underscores. Ook zullen nogal wat mensen die weinig tijd achter een keyboard doorbrengen niet weten hoe ze een underscore moeten typen.

Daarnaast is er een probleem met de gebruiksvriendelijkheid van URL's met underscores. Als je namelijk een link maakt naar een URL met een underscore dan wordt bij de weergave van de link de underscore vaak moeilijk zichtbaar of zelfs onzichtbaar, waardoor het lijkt alsof er een spatie staat. Dit komt doordat links standaard onderstreept worden weergegeven in browsers.

Conclusie

Het is voor de vindbaarheid van je website in zoekmachines belangrijk om keywords in de domeinnaam en URL's leesbaar weer te geven voor zoekmachines. Dit doe je door gebruik te maken van hyphens of underscores. Hyphens hebben de voorkeur, omdat Google ze aanmerkt als scheidingsteken in tegenstelling tot underscores. Daarnaast is het gebruik van hyphens meer ingeburgerd op het web en zijn links beter leesbaar wanneer ze aan bezoekers getoond worden.

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]