Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Een sitemap maken

Met een sitemap kun je zoekmachines op de hoogte houden van pagina's op je site die geïndexeerd mogen worden. De sitemap is een XML bestand dat bestaat uit een lijst met URL's binnen een site. Daarnaast bevat de sitemap informatie over iedere URL, zoals wanneer deze voor het laatst gewijzigd is en hoe belangrijk de pagina is in verhouding tot andere pagina's van je site.

In dit artikel lees je hoe je zo'n sitemap kunt maken voor je site. In principe kun je een sitemap handmatig maken, want er is een sitemap protocol die regels geeft voor het opstellen van een sitemap bestand. Voor de meeste (grote) sites is het echter praktischer om een sitemap generator te gebruiken die je het meeste werk uit handen neemt. Daarom besteed ik in dit artikel aandacht aan twee van deze gratis tools: de Online Sitemap Generator van XML-Sitemaps.com en GSiteCrawler.

Waarom een sitemap maken?

Een sitemap kan zoekmachines helpen om je pagina's beter te indexeren. Je kunt aangeven welke pagina's binnen je site het belangrijkst zijn en welke het meest gewijzigd worden. Een zoekmachine kan het indexeren van je pagina's afstemmen op de informatie uit de sitemap. Een sitemap is echter niet heilig. Het is nog veel belangrijker om te zorgen voor een goede structuur van je site, zodat de pagina's voor zoekmachines en bezoekers op een logische plaats staan en makkelijk met een paar muiskliks te vinden zijn. Denk aan een goed menu, een goed archief van ouder materiaal en dat soort zaken.

De belangrijkste zoekmachine die gebruik maakt van sitemaps is Google. In dit artikel zullen we dan ook aangeven hoe je je sitemap moet aanmelden bij Google nadat je deze gemaakt hebt.

Sitemaps voor Content Management Systemen en weblogs

Voor veel Content Management Systemen en weblogs zijn er speciale plugins geschreven waarmee je automatisch een sitemap kunt genereren. Zo zijn er plugins voor de weblogsoftware Wordpress en de forumsoftware vBulletin en is er een module voor het CMS Drupal. Je kunt terecht op een speciale pagina op de Google site voor een overzicht van deze plugins.

1. Online Sitemap Generator

De eerste optie voor het maken van een sitemap voor een site die niet gebruik maakt van een Content Management Systeem of weblogsoftware, is het gebruik van een online sitemap generator. Voor dit artikel heb ik gebruik gemaakt van de generator op XML-Sitemaps.com.

Deze generator is geschikt voor websites die maximaal uit 500 pagina's bestaan. Meer dan 500 pagina's zal deze gratis sitemap generator niet opnemen.

De generator van XML-Sitemaps.com is eenvoudig in het gebruik. Je vult het adres van de hoofdpagina van je site in en je geeft aan hoe vaak de inhoud gewijzigd wordt. Eventueel kun je nog een prioriteit aangeven van de pagina in verhouding tot de andere pagina's, standaard staat deze op 0.5, wat de gemiddelde waarde is. 0.0 is de laagste prioriteit en 1.0 de hoogste. Tenslotte klik je op de startknop en dan gaat de generator aan de slag. Het genereren van de sitemap kan enkele minuten duren.

Als de generator klaar is dan kom je op een pagina waar je de sitemap kunt downloaden in verschillende formaten. Download in elk geval sitemap.xml. Eventueel kun je ook het gezipte sitemap.xml.gz bestand downloaden als je sitemap erg groot is. Het gezipte bestand neemt minder ruimte in beslag en zal minder dataverkeer genereren als het door Google opgehaald wordt.

Hierna moet je het sitemap.xml bestand (of sitemap.xml.gz) nog uploaden naar de hoofddirectory van je site met een FTP programma. Als dat gedaan is dan moet je alleen nog Google op de hoogte brengen van het bestaan van je nieuwe sitemap. Dat doe je door in te loggen op je Google account en je site toe te voegen aan het Google Webmaster Tools gedeelte in je account. Je klikt vervolgens op de site die je wilt beheren en in het volgende scherm kun je in het menu een sitemap toevoegen. Je kiest voor een algemene sitemap. De URL die je in moet vullen wordt dan http://www.jedomeinnaamhier.nl/sitemap.xml (of sitemap.xml.gz). Google zal je sitemap gaan indexeren, maar dat kan wel een dag duren.

2. GSiteCrawler

Een andere optie voor het automatisch genereren van een sitemap is het programma GSiteCrawler. Dit is een gratis programma dat je eerst op je PC moet installeren. Het programma kent geen beperkingen als de online generator die ik hierboven noemde, dus het is ook geschikt voor zeer grote sites met duizenden pagina's. Het programma heeft bovendien een Nederlandse vertaling.

De GSiteCrawler is erg makkelijk in het gebruik. Als je het programma geïnstalleerd en gestart hebt dan klik je op de "add new project" knop. Je wordt dan door een wizard geleid. Je vult daar het adres van je site in en je kunt aangeven of andere bestanden, zoals plaatjes en filmpjes, ook opgenomen moeten worden in de sitemap. Eigenlijk spreekt alles voor zich. Als je nog wat hulp nodig hebt dan kun je de tutorial op de GSiteCrawler site even bekijken. Je kunt de sitemap automatisch laten uploaden door het programma als je dat wilt. Je moet dan de FTP gegevens invoeren in de wizard. Je kunt dit natuulijk later ook gewoon zelf doen met je eigen FTP programma. Als je dat wilt dan wacht je tot GSiteCrawler klaar is met het indexeren van je site en dan klik je op de "generate"-knop. Je kunt het sitemap bestand dan ergens opslaan en het dan zelf uploaden.

Als je de sitemap in de hoofddirectory van je site hebt geplaatst dan moet je net als bij de Online Generator je sitemap nog aanmelden bij Google. Lees het laatste gedeelte van de Online Sitemap Generator hierboven voor instructies.

Sitemap Validator

Je kunt eventueel je sitemap bestand eerst even controleren door de URL in te vullen op de validator van XML-Sitemaps.com.

Je sitemap herbouwen

Als je een generator gebruikt voor het maken van je sitemap dan zul je wel van tijd tot tijd je sitemap opnieuw moeten genereren en uploaden om nieuwe pagina's te laten toevoegen aan de sitemap.

Andere tools voor het maken van een sitemap

De twee tools die ik op deze pagina noemde vind ik zelf makkelijk in het gebruik en ze zijn gratis. Er zijn echter meer tools die een sitemap kunnen genereren. Op deze Google pagina vind je meer online generators en downloadable tools voor het maken van sitemaps.

Conclusie

Het is vrij eenvoudig om een sitemap te creëren voor je website. Met een sitemap generator zorg je ervoor dat pagina's binnen je site beter en vollediger geïndexeerd kunnen worden. Het is trouwens een mythe dat je hoger in de zoekresultaten komt te staan door het gebruik van een sitemap. Een sitemap verbetert hoogstens de vindbaarheid van je pagina's in zoekmachines, het heeft geen invloed op de positie van je pagina's in de zoekresultaten van Google.

Verder is het belangrijk om de structuur van je site in het oog te houden. Zorg ervoor dat pagina's makkelijk te vinden zijn voor bezoekers door een goede layout te maken, een duidelijk menu te gebruiken en door op je pagina's regelmatig te linken naar andere, gerelateerde pagina's binnen je site. Dit helpt niet alleen je bezoekers, het helpt ook zoekmachines om deze pagina's te vinden. Ook zonder een sitemap kan je site heel succesvol zijn in Google en andere zoekmachines. Een sitemap kan een zoekmachine echter wel helpen om zijn werk beter te doen.

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]