Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
YourHosting Webhosting   

Over hits, unieke bezoekers, pageviews en referrers

Bijna alle webmasters analyseren de bezoekersgegevens van hun site. Sommigen doen dat met een teller als Onestat, anderen gebruiken software of scripts waarmee ze de logfiles van hun server kunnen analyseren.

Op welke manier je ook de bezoekersgegevens analyseert, je komt hoe dan ook in aanraking met begrippen als: hits, pageviews, unieke bezoekers en referrers.

Veel webmasters blijken niet het onderscheid te kennen tussen deze begrippen en verkeren daardoor in verwarring over de vraag hoeveel bezoekers er nu echt op hun site komen. In dit artikel besteden we daarom aandacht aan de hierboven genoemde begrippen en bekijken we wat hun betekenis nu precies is.

Hit

Iedere keer als een browser een bestand opvraagt van de webserver en de webserver vervolgens het bestand terugstuurt naar de browser is er sprake van een hit. Veel mensen verwarren een hit met een pageview, maar er is een groot verschil tussen beide begrippen. Een voorbeeld om dit te verduidelijken.

Stel je bezoekt een HTML-pagina met daarop zes plaatjes, een Flash-bestandje en een achtergrondmuziekje. In totaal stuurt de webserver negen bestanden terug naar de browser en zijn er dus negen hits: zes hits voor de plaatjes, één voor het Flash-bestand, één voor het muziekbestand en natuurlijk één hit voor de HTML-pagina zelf. Zoals we hieronder zullen zien, is er echter maar sprake van één pageview.

Pageview

Een pageview (of impressie) vindt plaats iedere keer wanneer iemand een HTML-pagina bekijkt. Het aantal pageviews zegt dus een stuk meer over het surfgedrag van je bezoekers binnen je site dan het aantal hits van je site. Leest iemand een uitgebreid artikel op je site dat tien HTML-pagina's beslaat, dan zijn er dus 10 pageviews gerealiseerd. Pageviews worden vaak weer verward met het begrip "unieke bezoekers" dat we nu gaan bekijken.

Unieke bezoekers

Dit is het aantal unieke personen dat je site bezoekt binnen een bepaalde periode (meestal gemeten als dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse unieke bezoekers). Als we het voorbeeld hierboven weer gebruiken, waarin een bezoeker een artikel leest dat tien pagina's beslaat, dan worden er tien pageviews geregistreerd, maar aangezien dezelfde bezoeker de tien pagina's bekeek, is er maar sprake van één unieke bezoeker.

Het aantal unieke bezoekers is een heel zinvol begrip. Als je dus de vraag gesteld wordt door familie of vrienden hoeveel bezoekers je site nou eigenlijk krijgt, dan kun je het beste die vraag beantwoorden door het aantal unieke bezoekers te noemen dat je site per dag ontvangt.

Referrers

Een referrer is een pagina die linkt naar je site en waarvandaan een bezoeker doorklikt naar je pagina. Je linkpartners zul je dus vaak zien in het lijstje met referrers, maar ook zoekmachines die je pagina's hebben geindexeerd.

Tot slot

In dit artikel hebben we enkele veelvoorkomende begrippen met betrekking tot het websitebezoek besproken. Je moet altijd goed in het oog houden over welk begrippen het gaat als je werkt met tellers of software/scripts waarmee je logfiles kunt analyseren. De veelgebruikte Motigo-teller (vroeger bekend onder de naam Nedstat Basic) bijvoorbeeld registreert niet het aantal unieke bezoekers, maar het aantal pageviews van een bepaalde site.

Bij het kiezen van een teller is het vaak beter om een teller te nemen die wel het aantal unieke bezoekers telt. Dat geeft een beter beeld over het website-bezoek. Een goed site om tellers onder meer op dit punt te vergelijken is: Tellertest.com.

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

Heb je genoeg van je hostingprovider?
Neem dan een host die wel de kwaliteit kan bieden die je zoekt. Breng je site bijvoorbeeld onder bij Argeweb. Deze host heeft een goede reputatie en de reacties van klanten zijn over het algemeen heel positief. Verder bieden ze een 'niet goed geld terug'-garantie van 30 dagen.

Argeweb Hosting biedt uitgebreide support door middel van uitgebreide FAQ's en documentatie, een online helpdesk en is ook telefonisch bereikbaar voor vragen.

Het Standaard hostingpakket is voor veel mensen het meest geschikte pakket. Je krijgt het volgende:

Al met al is dit een prima pakket voor nog geen €8 per maand. Er zijn natuurlijk ook nog andere pakketten beschikbaar, mocht je een uitgebreider hostingpakket zoeken.

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2017 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]