Betere URLs Maken
Veel webmasters besteden geen- of nauwelijks aandacht aan het maken van goede URLs. Toch is het verstandig om dat wel te doen. Het heeft voordelen voor je bezoekers en ook bij de ranking van je site in de zoekmachines. In dit artikel geef ik een paar tips waarmee je betere URLs kunt maken.
Een goede naam geven aan Directories en Bestanden
Bij veel sites zie je nietszeggende bestandsnamen als: "12.html" of "b.html". Zulke bestandsnamen hebben een aantal nadelen:
- onduidelijkheid voor bezoekers
- geen voordeel voor de ranking van de pagina in de zoekmachines
Onduidelijkheid voor bezoekers: een bestandsnaam als 12.html geeft een bezoeker totaal geen idee waar de pagina over zou kunnen gaan. Natuurlijk kun je op de pagina zelf duidelijk maken waar het over gaat, maar vaak komt een bezoeker al in aanraking met de URL van je pagina voordat hij/zij op je site komt. Je URL wordt bijvoorbeeld al genoemd in vele zoekmachines en wordt gelinkt vanaf andere sites.
Een bezoeker zal sneller naar je site gaan als hij aan de URL iets over de inhoud van de pagina kan aflezen. Bijvoorbeeld: iemand zoekt in een zoekmachine naar informatie over labradors. Hij krijgt deze twee URLs bovenaan zijn lijstje: http://www.sitenaam.nl/12/l.html en http://www.sitenaam.nl/honden/labradors.html .
Het is duidelijk dat een zoeker op grond van deze informatie eerder voor de tweede URL zal kiezen. Conclusie: het is gebruikersvriendelijk om je directories en bestanden een goede, beschrijvende naam te geven.
Geen voordeel voor de ranking in zoekmachines: zoekmachines proberen te achterhalen waar een bepaalde pagina over gaat om zo de juiste pagina's bovenaan te zetten voor een bepaalde zoekopdracht. Eén van de dingen die zoekmachines daarvoor gebruiken is de URL van de pagina.
Dus als we het bovenstaande voorbeeld weer gebruiken dan zal de zoekmachine de URL http://www.sitenaam.nl/honden/labradors.html een voordeel geven in de ranking voor de zoekopdracht labradors ten opzichte van de "slechte" URL: http://www.sitenaam.nl/12/l.html. Conclusie: het is goed voor de ranking in zoekmachines om directories en bestandsnamen een naam te geven die de inhoud van die directory/pagina weergeeft.
Gebruik een Forward Slash in Links
Het correct gebruik van de forward slash in links zorgt er voor dat je site sneller laadt. Kijk eens naar deze link:
<a href="http://www.sitenaam.nl/subdirectory">De link</a>
Dit ziet er uit als een gewone, goede link. Toch is deze link niet optimaal. De server gaat namelijk op zoek naar "subdirectory", maar weet niet of dit een bestand of een directory is. Eerst kijkt de server of er een bestand is dat subdirectory heet en als dat niet het geval is dan kijkt hij of er een subdirectory is met deze naam. Als je dus wilt verwijzen naar de subdirectory dan verspil je wat tijd van je bezoekers.
Bij het verwijzen naar een directory in een link is het beter om een forward slash aan het einde van de link te gebruiken.
Een goede link naar de directory ziet er nu dus als volgt uit:
<a href="http://www.sitenaam.nl/subdirectory/">De link</a>
Door de / aan het einde van de link is het voor de server nu direct duidelijk dat om de directory "subdirectory" gevraagd wordt door de browser. Er hoeft nu niet eerst meer gekeken te worden of er een bestand met de naam "subdirectory" aanwezig is. Dit scheelt weer een klein beetje tijd voor je bezoekers.
Wat vond je van dit artikel?
Homepage-Maken Tip
De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.
Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.