Je emailadres coderen
Als webmaster moet je vaak wel een emailadres op je site zetten, zodat bezoekers je kunnen bereiken. Het nadeel van dit emailadres op je site is dat het vaak misbruikt wordt door allerlei spammers. Het blijkt dat de emaillinks (mailto:) op je website worden gelezen en opgeslagen door zogenaamde "spambots".
Wat is een Spambot?
Een spambot is een robot die emailadressen van websites en nieuwsgroepen verzamelt voor een bepaalde spammer. Het programma volgt links en slaat alle emailadressen op die het tegenkomt. De links op websites worden herkend door de code die voor de link gebruikt wordt. De code voor zo'n standaard emaillink is:
<a href="mailto:webmaster@jewebadres.nl">Email mij!</a>
Bescherming tegen Spambots
Het is dus zaak voor een webmaster om zich te beschermen tegen dit soort spambots, want voor je het weet krijg je zulke grote hoeveelheden spam binnen dat het je veel tijd kost om de goede email van de spam te scheiden.
Sommige webmasters plaatsen gewoon helemaal geen emaillinks meer op hun site, maar typen gewoon het adres in op de volgende manier:
Mijn Email: webmaster at mijnwebadres punt nl
Goed, een spambot zal nu je emailadres niet kunnen achterhalen, maar het is natuurlijk geen praktische oplossing. Je bezoekers kunnen nu niet op een link klikken en direct een email naar je sturen. En dat was nou net zo fijn aan die mailto: links.
Een methode die nog vaker gebruikt wordt door webmasters is het opnemen van de mailto: link in JavaScript. Dat gaat als volgt:
<script type="text/javascript">
document.write("<a href='mailto:webmaster@jewebadres.nl'>Stuur me een email</a>");
</script>
Ook dit is helaas geen waterdichte oplossing. De code voor het emailadres staat namelijk nog steeds normaal in de broncode van de pagina. Een spambot die de broncode indexeert ziet dus nog steeds de gewone code voor de emaillink staan en kan dus nagaan dat daar een emailadres moet staan.
Je emailadres coderen
Er is gelukkig nog een betere oplossing. Het lijkt nog steeds op de JavaScript code van hierboven, maar nu wordt de code voor het emailadres ook nog eens gecodeerd, waardoor het wel heel moeilijk wordt voor spambots om te zien dat het hier om een emailadres gaat.
Ieder karakter heeft namelijk een numeriek equivalent. De letter S correspondeert bijvoorbeeld met de code s en de letter Z met z. Op deze manier is het mogelijk om de emaillink te coderen.
Het op deze manier omzetten van de emaillink in de numerieke code is wel een heel werk natuurlijk. Gelukkig is er een handige site die het hele proces voor je automatiseert.
Je vult hier gewoon je emailadres in en de linktekst die je erbij wilt hebben en met een druk op de knop krijg je de beveiligde code te zien die je moet gebruiken in je pagina. De code is ook nog eens volgens de W3C standaard opgemaakt, zodat je dus nette code hebt die ook valideert.
Je kunt ook het gratis programma Mailto guard gebruiken. Hiermee kun je ook makkelijk een e-mailadres coderen.
Met je gecodeerde emailadres op je site zul je het spambots een stuk lastiger maken. Het kan je een hele hoop spam schelen.
De tip die in dit artikel genoemd wordt, werd eerder besproken op A List Apart. De oorspronkelijke site met deze tool bestaat niet meer. De link is vervangen door een alternatief.
Lees ook:
Wat vond je van dit artikel?
Homepage-Maken Tip
De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.
Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.