Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Gratis CMS (Content Management System) voor je website

Veel websites maken tegenwoordig gebruik van een gratis Content Management System (CMS). Met een CMS kan de inhoud van een site beheerd worden. Uitgebreide kennis van HTML is dan meestal niet meer nodig om content te produceren, wat een groot voordeel is voor gebruikers met beperkte kennis van HTML en scripting.

Enkele andere voordelen van het gebruik van een CMS zijn:

Op deze pagina noem ik enkele populaire open-source CMS. Er zijn er letterlijk tientallen, daarom beperk ik me vooral tot de meest gebruikte pakketten van dit moment. Aangezien ik zelf met slechts één CMS ervaring heb, zal ik het houden bij een algemene omschrijving van het CMS. Om de verschillende functies van de pakketten uitgebreid met elkaar te vergelijken, kun je terecht op CMS Matrix.

Overzicht van gratis CMS

* Joomla!: is een open-source CMS dat geschikt is voor allerlei soorten websites. Of je nou een persoonlijke of zakelijke site wilt beginnen of een community site, met Joomla! is het allemaal mogelijk. Ik heb wel de indruk dat je door de vele mogelijkheden van het pakket nog behoorlijk wat moet leren om volop gebruik te kunnen maken van de functies van Joomla, maar er is uitgebreide documentatie beschikbaar om je daarbij te helpen.

* Drupal: heeft een web installer die je helpt bij de installatie van het pakket. Drupal kan uitgebreid worden met modules, waarmee je extra functionaliteit aan je site toe kunt voegen. Het uiterlijk van je site kan aangepast worden met templates. Het pakket biedt zoekmachinevriendelijke URL's en geeft je statistieken over referrers en populaire content op je site. Drupal is ook geschikt voor het maken van een blog.

* Wordpress: dit pakket is enorm populair geworden en wordt met name gebruikt voor weblogs. Wordpress kan echter gebruikt worden als een compleet CMS. Je kunt bijvoorbeeld gewoon een statische voorpagina opgeven voor je site en een forum of poll integreren in je site. Er zijn vele gratis themes en plugins beschikbaar om het uiterlijk van je site aan te passen en de functionaliteit van Wordpress uit te breiden.

* CMS Made Simple: een CMS dat zich richt op gebruiksgemak en snelheid. Het pakket biedt niet de uitgebreide functionaliteiten van een pakket als Joomla of Drupal, maar is een prima keuze voor eenvoudige websites en beginnende bloggers en webmasters. CMS Made Simple biedt onder meer zoekmachinevriendelijke URL's en modules om extra functies toe te voegen. Je kunt verschillende themes opgeven voor de diverse pagina's op je site. De code die geproduceerd wordt is valid XHTML en CSS.

* SilverStripe: een flexibel CMS dat gebruik maakt van PHP en dat geschikt is voor beginners. Het is eenvoudig om pagina's aan te maken en te beheren. Je kunt makkelijk bestanden uploaden en integreren in een pagina. SilverStripe produceert geldige XHTML code en biedt ondersteuning voor themes en modules. Het menu van je site kan je aanpassen door de pagina's in het menu te verslepen naar een nieuwe positie. Je kunt testversies van een pagina maken en bekijken, voordat je de definitieve versie van de content publiceert.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]