Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Plaatjes Optimaliseren

Praktisch iedere webmaster gebruikt plaatjes op zijn website. Het is vanzelfsprekend dat je niet teveel plaatjes op je site moet gebruiken, omdat anders de laadtijd van de pagina te lang wordt. Ook al heb je daar zelf misschien geen last van, er zijn nog heel veel mensen die geen snelle internetverbinding hebben of kunnen krijgen.

Het is dus zaak om het aantal afbeeldingen binnen de perken te houden. Als je dat zo goed mogelijk gedaan hebt dan is er nog iets anders wat je kunt doen met de plaatjes. Dat is het optimaliseren van de plaatjes. In dit artikel bekijken we een paar eenvoudige manieren waarop je dit kunt doen.

Optimaliseren algemeen

Wat is nu eigenlijk het "optimaliseren" van een plaatje? Het komt er op neer dat je de bestandsgrootte van de afbeelding zo klein mogelijk maakt, waardoor deze zo snel mogelijk geladen kan worden. De belangrijkste bestandssoorten voor plaatjes zijn GIFs en JPEGs. Het optimaliseren van JPEGs is het eenvoudigste. Bij GIFs is het iets ingewikkelder. Hierbij kunnen onder meer de kleurdiepte en de transparantie afzonderlijk geregeld worden.

Nu kijken we hoe je de plaatjes nu echt moet optimaliseren.

Optimaliseren van plaatjes met GIFBot

De eerste en eenvoudigste manier waarop je een plaatje kunt optimaliseren voor je website is via de online en gratis image optimizer GIFBot.

GIFBot is heel geschikt als je maar één of enkele plaatjes wilt optimaliseren. Het werkt verder heel eenvoudig. Je vult gewoon het adres van het plaatje in dat je wilt optimaliseren, je e-mailadres en het gewenste output-bestand (gif, jpg, etcetera) en GIFBot doet de rest. Je kunt ook een plaatje vanaf je eigen computer uploaden en optimaliseren.

Als GIFBot klaar is met optimaliseren dan krijg je het resultaat in beeld. Ook staat er bij met hoeveel procent de bestandsgrootte is afgenomen. Als het goed is, staan er meerdere versies van het plaatje, waarbij iedere keer de kwaliteit wat minder wordt. Kies het plaatje met de grootste besparing en waarbij deze toch nog van behoorlijke kwaliteit is. Nu hoef je alleen het "nieuwe" plaatje nog op te slaan en deze te uploaden naar de server van je webhost.

Optimaliseren via het programma Image Optimizer

Als je zelf meer contrôle wilt hebben over de optimalisatie van het plaatje dan kun je beter een programma gebruiken. Er zijn er verschillende beschikbaar. Zoek bijvoorbeeld even op Download.com.

Een programma dat ik zelf heb gebruikt is Image Optimizer. Je kunt een gratis evaluatieversie downloaden die 30 dagen geldig is. Het optimaliseren van de plaatjes is vrij eenvoudig. Gewoon een plaatje openen en vervolgens kun je zelf de kwaliteit van het plaatje bijstellen, het aantal kleuren regelen, enzovoorts.

Tot slot

Via GIFBot of één van de programma's die verkrijgbaar zijn, moet je in staat zijn je plaatjes te optimaliseren. Waarschijnlijk zal je de plaatjes een flink stuk kunnen verkleinen en er hierdoor voor zorgen dat je webpagina's sneller laden. Je bezoekers zullen je er dankbaar voor zijn!

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]