Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Rechter Muisknop Uitschakelen: Een slecht idee

Er zijn veel webmasters die hun broncode willen beschermen. Dat is ook logisch, omdat je niet graag ziet dat een ander er met je werk vandoor gaat. Velen proberen hun plaatjes, designs en artikelen daarom te beschermen door de rechter muisknop uit te schakelen via een JavaScript. Dat is alleen een slecht idee. De redenen daarvoor gaan we hieronder bekijken.

Irritant voor bezoekers

Ga voor jezelf maar eens na hoe je het vond dat je de rechter muisknop niet kon gebruiken op een bepaalde site. Waarschijnlijk vond je dat erg irritant. Feit is dat je aardig wat handige functies kunt bereiken via de rechter muisknop. Vaak kun je die functies ook oproepen via het menu van de browser, maar de snelste manier is vaak toch door rechts te klikken. Je irriteert dus je bezoekers als je de functionaliteit van hun muis beperkt.

Het heeft geen zin

Het uitschakelen van de rechter muisknop helpt totaal niet bij het beschermen van de broncode of plaatjes. Je kunt dit heel gemakkelijk omzeilen door op "beeld" en vervolgens "bron" te kiezen in het menu van de browser. Verder kan je tekst selecteren, kopiŽren en plakken.

Plaatjes kun je uit de cache van je browser halen, of je kunt eerst even de complete pagina opslaan op je harde schijf.
De helft van die scripts zijn meestal zelfs zo slecht gemaakt dat je de broncode zelfs via je muis kunt bekijken door eerst op de linker muisknop te klikken en direct daarna op je rechter muisknop te klikken. Ook moedigt het mensen aan om juist wel je broncode te gaan bekijken, omdat ze denken dat je wat te verbergen hebt, of omdat ze het leuk vinden om zulke webmasters te pesten. Daar komt dan nog eens bij dat zo'n 10% van alle internetters JavaScript uitgeschakeld hebben in hun browsers, zodat "de beveiliging" bij hen al helemaal niet werkt.

Onprofessioneel

Het uitschakelen van de rechter muisknop maakt gewoon een erg onprofessionele indruk. De grote sites zie je dan ook nooit zulke trucjes uithalen. Een webmaster die een beetje op de hoogte is van de beginselen van webontwerp en de werking van browsers die weet dat het zinloos is om op zo'n manier de broncode en plaatjes te beschermen.

Je bestempelt bezoekers als dieven

Als je op de rechter muisknop klikt en je krijgt een mededeling als "Het is verboden de broncode te kopiŽren!" dan gaat zo'n webmaster er dus van uit dat je de rechter muisknop wilde gebruiken om iets van zijn site te stelen. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. De meeste mensen zullen de rechter muisknop voor eerlijke doeleinden gebruiken, zoals het openen van een link in een nieuw venster of het toevoegen van de site aan de favorieten. Het bestempelen van zulke mensen als dieven is tamelijk grof. En zelfs als iemand echt je broncode wil bekijken, wil dat niet zeggen dat hij iets wil kopiŽren. Het kan ook zijn dat hij eerst wil kijken waar een bepaalde link naartoe gaat voor hij er op klikt.

Ok, hoe moet het dan wel?

Nou het mag nu wel duidelijk zijn dat het uitschakelen van de rechter muisknop een slecht idee is. ;)
Helaas is er eigenlijk geen enkele manier waarmee je je broncode echt goed kunt beschermen. Als je iets op het web zet om het te laten zien aan de wereld, dan kunnen de bezoekers ook aan de bron komen als ze dat per sť willen, daar is niks aan te doen. Als je bepaalde dingen echt niet wilt laten zien dan moet je de pagina beveiligen met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar dan heb je natuurlijk geen vrij toegankelijke site meer.

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]