Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

De Google Deskbar

De Google Deskbar is het nieuwste snufje dat Google aan het testen is. Met de Google Deskbar is het mogelijk om zoekopdrachten uit te voeren in Google zonder hiervoor een browser te openen.

Als je computer verbonden is met het internet en je de Deskbar hebt geÔnstalleerd, dan kun je de zoekopdracht invullen in de taakbalk van Windows. Druk vervolgens op enter of klik op de zoekknop en je zoekopdracht wordt uitgevoerd. De resultaten worden nu getoond in een klein schermpje, de zogenaamde Mini-Viewer.

Handig

De Google Deskbar is vooral handig omdat je geen browser meer hoeft te openen om even wat op te zoeken. Als je aan het werk bent in Word of een e-mail aan het schrijven bent dan is het erg fijn om direct de zoekopdracht in de Deskbar in te kunnen typen en snel de informatie te lezen in de Mini-Viewer.

Je hoeft de Deskbar zelfs niet aan te klikken om hem te activeren. Vanuit ieder programma kun je direct het zoekscherm activeren door de toetsen control, alt + G in te drukken. Bij de opties kun je hiervoor eventueel een andere toetsencombinatie opgeven.

Met de Deskbar, de interne naam die bij Google gebruikt wordt is trouwens Puffin, kun je naast de hoofdindex van Google ook de subafdelingen doorzoeken. Je typt dan eerst de zoekopdracht in en vervolgens gebruik je de toetsencombinatie voor de afdeling die je wilt doorzoeken. Hieronder zie je een lijstje van deze toetsencombinaties.

Customized searches

Een hele krachtige functie van de Google Deskbar is het opgeven van zogenaamde Customized searches. Dit doe je via het options-menu van de Deskbar.

Zo kun je bijvoorbeeld een Customized search invoeren waarmee je het online woordenboek van Van Dale kunt doorzoeken. Wel moet je eerst achterhalen hoe de URL van de betreffende site er uit komt te zien. Bij Van Dale ziet de URL er na een zoekopdracht zo uit: http://www.vandale.nl/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord= . Na het =-teken komt het zoekwoord te staan dat je hebt ingevoerd.

Nu je weet hoe de URL van de site er uit komt te zien, kun je de Customized search gaan invoeren. Bij het vak "URL" voeg je voor de Van Dale-site het volgende in: http://www.vandale.nl/opzoeken/woordenboek/?zoekwoord={1}. Ook kun je een sneltoetscombinatie invoeren waarmee je direct in Van Dale kunt zoeken. Dan nog even op OK klikken en je bent klaar. Nu kun je een zoekterm opgeven en vervolgens de sneltoetscombinatie indrukken om Van Dale te doorzoeken! Ook kun je de zoekterm intypen en vervolgens in het Deskbar menu voor "Van Dale" kiezen.

Zulke Customized searches kun je natuurlijk invoeren voor alle sites die je regelmatig doorzoekt. Denk hierbij aan software downloads, boekenwinkels, encyclopedieŽn, etcetera. Het kan je veel tijd schelen nu je niet meer een browser hoeft te openen om de informatie te kunnen vinden.

E-mail-links

Een ander kunstje dat je met de Deskbar kunt doen is het openen van e-maillinks die zijn verspreid over meerdere regels.

Regelmatig krijg je e-mails met hele lange links erin die niet meer aanklikbaar zijn. Je kunt nu de hele link selecteren met de muis en vervolgens gebruik je de sneltoetscombinatie control+alt+G om de Deskbar te activeren. Druk tenslotte op enter en je zult zien dat de link nu geopend wordt in een nieuw browserscherm. Ook dit is weer erg makkelijk.

Al met al is de Google Deskbar een hele nuttige toevoeging aan de Windows taakbalk. Vooral voor mensen die veel met de computer werken en regelmatig dingen moeten opzoeken als ze geen browserscherm open hebben staan.

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]