Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Een zoekfunctie maken voor je website

In dit artikel bespreek ik hoe je een zoekfunctie voor je website kunt maken met behulp van de zoekmachine Google.

Een zoekfunctie op je website is vaak belangrijk. Zeker als je site veel informatie bevat. Hoe je je site ook indeelt, naarmate het aantal pagina's toeneemt, wordt het steeds moeilijker voor een bezoeker om precies die informatie te vinden die hij zoekt.

Zo'n bezoeker die iets niet kan vinden op een website zal meestal kijken of er een zoekfunctie aanwezig is. Als deze niet op de site staat dan is de kans groot dat deze bezoeker de site zal verlaten en de informatie ergens anders probeert te vinden. Dat moet je natuurlijk niet hebben als webmaster. Het belang van de zoekfunctie is hiermee wel duidelijk. Maar waarom zou je nou kiezen voor een zoekfunctie die via Google werkt?

Waarom Google gebruiken?

Natuurlijk is het zo dat de echte grote websites een eigen zoekfunctie hebben ontwikkeld. Voor de meeste kleine webmasters is dit echter nauwelijks te doen. Zij zullen moeten kiezen uit eenvoudiger oplossingen. Bijvoorbeeld: het gebruik van een gratis zoekdienst of het installeren van een zoekscript.

Het probleem bij beide bovenstaande oplossingen is dat er bij zoekdiensten beperkingen zijn aan het aantal te doorzoeken pagina's op je website en scripts vaak weinig relevante resultaten geven bij zoekopdrachten.

Bij de gratis dienst SiteSearch van Google heb je deze beperkingen niet! Als je pagina's in Google staan, zijn ze ook te doorzoeken met SiteSearch. Er is geen beperking wat betreft het aantal te doorzoeken pagina's op je site. Daarnaast maak je gebruik van de beste zoekmachine van de wereld, dus de kwaliteit van de zoekresultaten is ook dik in orde.

SiteSearch

Om SiteSearch van Google op je site te plaatsen ga je naar deze pagina. Daar moet je akkoord gaan met de voorwaarden en vervolgens op de knop onderaan de pagina klikken.

In het volgende scherm krijg je vervolgens de HTML code te zien die je in je webpagina's moet plakken op de plaats waar je de zoekfunctie wilt laten verschijnen. Je moet het derde blok met code hebben (bijna onderaan de pagina), want dit is het blok met SiteSearch.

Je kunt ervoor kiezen om precies deze code te gebruiken, maar je kunt ook de code gebruiken die ik hieronder zal bespreken. Deze code biedt voor sommigen wellicht wat voordelen.

De aangepaste code

Ik heb de code wat aangepast. Dit heeft de volgende voordelen voor de zoekfunctie:

Als je deze aangepaste versie wilt gebruiken dan kan dat door de volgende code te gebruiken.

Gebruik deze code in de HTML van de pagina op de plaats waar de zoekfunctie moet komen te staan:

<!-- SiteSearch Google -->
<form method="get" action="http://www.google.com/search" target="_blank">
<input type="hidden" name="ie" value="UTF-8" />
<input type="hidden" name="oe" value="UTF-8" />
<table bgcolor="#FFFFFF">
<tr><td>
<a href="http://www.google.com/">
<img src="http://www.google.com/logos/Logo_40wht.gif" alt="Google" /></a></td>
<td><input type="text" name="q" size="31" maxlength="255" value="" />
<input type="submit" name="btnG" value="Zoeken" />
<font size="-1">
<input type="hidden" name="domains" value="http://www.jedomeinnaam.nl" />
<br /><input type="radio" name="sitesearch" value="" /> WWW <input type="radio" name="sitesearch" value="http://www.jedomeinnaam.nl" checked="checked" />JeDomeinnaam.nl<br />
</font>
</td></tr>
</table>
</form>
<!-- SiteSearch Google -->

N.B. Vervang drie maal jedomeinnaam in de code met de domeinnaam van je eigen site!

Op deze manier kun je als kleine site toch een uitstekende zoekfunctie aanbieden aan je bezoekers. Je houdt zo meer bezoekers op je site en het is nog helemaal gratis ook. Veel plezier met je nieuwe zoekfunctie!

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]