Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Directory beveiligen met een gebruikersnaam en wachtwoord

Soms heb je als webmaster bepaalde delen op je site die je niet voor iedereen toegankelijk wilt maken. De Apache webserver en andere webservers bieden mogelijkheden om directories te beveiligen. Toegang wordt dan alleen nog verleend aan diegenen die een geldige gebruikersnaam en wachtwoord kunnen invoeren.

Een bezoeker krijgt dan het volgende venster te zien wanneer hij de beveiligde directory bezoekt:

Beveiligde directory: gebruikersnaam en wachtwoord

Waarschijnlijk kom je ook wel eens zulke vensters tegen als je op het web aan het surfen bent.

In dit artikel leer je hoe je zelf een directorie kunt afsluiten met behulp van .htaccess en .htpasswd. Dit hele artikel gaat er trouwens van uit dat je een Apache server hebt! Eerst nog een paar zaken die je moet weten voordat je begint.

Kanttekeningen en Benodigdheden

Kanttekeningen:

Benodigdheden:

De directory aanmaken

De eerste stap die je moet nemen, is het aanmaken van de directory die je wilt beveiligen. Als je al eerder een directory hebt gemaakt die je wilt beveiligen dan kun je deze stap overslaan.

Je kunt een directory aanmaken vanuit Telnet, maar voor het gemak kun je het ook nog gewoon met je FTP programma doen. Maak dus nu de nieuwe directory die je wilt gaan beveiligen. In de rest van dit artikel noem ik deze directory beveiligd. In de codes hieronder moet je deze naam dus vervangen door de naam die je aan je eigen directory hebt gegeven.

Het .htaccess bestand maken

De tweede stap is om het .htaccess bestand te maken. Je kunt dit ook weer vanuit Telnet doen met een programma als Pico of VI, maar hier bespreek ik hoe je dit met een gewone teksteditor op je eigen systeem kunt doen.

Open dus in je favoriete teksteditor een nieuw tekstbestand (.txt)

Kopieer en plak daarin de volgende code:

AuthUserFile /usr/www/beveiligd/.htpasswd
AuthGroupFile /dev/null
AuthName "Geheime Pagina"
AuthType Basic
<Limit GET POST>
require valid-user
</Limit>

In de code hierboven moet je nog twee dingen aanpassen:

 1. Bij AuthUserFile moet je het pad naar de directory die je wilt beveiligen invullen. Als je niet weet wat het pad precies is dan kun je dat meestal nagaan via je FTP programma of door op de site van je webhost te kijken.
 2. Waar ik hierboven Geheime Pagina heb getypt, moet je de titel invullen die je aan het wachtwoord-venster wilt geven. Bezoekers krijgen deze titel dan te zien (zie ook het plaatje hierboven).

Als je dit gedaan hebt dan moet je het .htaccess bestand uploaden naar de directory die je wilt beveiligen. Plaats het dus niet in de hoofddirectory van je site, anders wordt je hele site beveiligd en kan geen enkele bezoeker er meer inkomen zonder gebruikersnaam en wachtwoord.

Nu moet je alleen het .htaccess bestand nog even hernoemen. Meestal kan dat door het bestand in je FTP programma te selecteren en dan op de rechtermuisknop te klikken. Kies dan voor een optie als Rename file of iets dergelijks. Verander dan .htaccess.txt in .htaccess, dus zonder een extensie!

Het .htpasswd bestand maken

Nu het .htaccess bestand op zijn plaats staat, is het tijd om het .htpasswd bestand te gaan maken.

Om dat te kunnen doen moet je Telnet of SSH-toegang tot je webserver hebben. Je kunt gebruik maken van Telnet via de functie "uitvoeren" in Windows. Dit vind je onder de Start-knop. Type in het volgende venster:
telnet www.jedomeinnaam.nl.

Vervolgens moet je de gebruikersnaam en het wachtwoord die je van je webhost hebt gekregen invoeren. Voor meer informatie over Telnet kun je het beste even op de site van je webhost kijken.

Het kan zijn dat het gebruik van Telnet niet is toegestaan door je webhost, maar dat je wel via Secure Shell (SSH) de server mag benaderen. In dat geval moet je een geschikte client downloaden. Ik kan je aanraden om Putty te gebruiken (gratis). Het is verder niet moeilijk om verbinding te maken met de server. Het meeste wijst zich vanzelf. Als er nog onduidelijkheden zijn dan kun je het beste de documentatie op de site van Putty bekijken of weer bij je webhost kijken of informeren.

Goed, ik ga ervan uit dat je nu verbinding met de server hebt gemaakt via Telnet of SSH. Doorloop nu de volgende stappen om het .htpasswd bestand te maken.

 1. Kijk eerst waar je bent. Type daarvoor het commando pwd en druk op enter. Als je al in de directory zit die je wilt beveiligen dan kun je door naar de volgende stap. Anders moet je eerst naar deze directory toe gaan. Dat doe je door cd beveiligd te typen. Natuurlijk vervang je "beveiligd" weer door de naam die je eerder aan de te beveiligen directory hebt gegeven.
 2. Nu je in de te beveiligen directory zit, moet je het volgende commando typen (alleen de eerste keer!) om het .htpasswd aan te maken:
  htpasswd -c .htpasswd gebruikersnaam
  ("gebruikernaam" moet je vervangen door de gebruikersnaam die je toegang wilt geven tot de beveiligde directory).
 3. Vervolgens zal de server je vragen om een password op te geven voor deze gebruiker. Vul daar dus een wachtwoord in. Je moet dit vervolgens nog een keer bevestigen.
 4. Als je nieuwe gebruikers toe wilt voegen die ook toegang tot de directory moeten krijgen dan moet je het volgende commando gebruiken:
  htpasswd .htpasswd nieuwe_gebruikersnaam

Tot slot

Dat was het! Nu kun je eenvoudig directories beveiligen en nieuwe gebruikers toevoegen. Als je het .htaccess bestand op een gegeven moment weer wilt verwijderen dan kan dat door vanuit telnet/SSH rm .htaccess te typen. Je kunt dit trouwens ook weer makkelijk via je FTP programma doen.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]