<blink> en <marquee> tags: niet gebruiken!
Op veel webpagina's kom je knipperende of scrollende tekst tegen. De webmaster bereikt dit vaak via de <blink> en <marquee> tags en probeert hiermee de aandacht van de bezoeker te trekken. Er zijn een paar redenen waarom je deze tags niet moet gebruiken. Deze worden hieronder behandeld.
<blink> Tag
De <blink> tag is geintroduceerd door Netscape. Men wilde een unieke tag creëren waarmee de aandacht van de bezoeker direct op een bepaald woord of een bepaalde zin gevestigd zou worden. Het woord of de zin moest gaan knipperen op de webpagina.
Netscape heeft hiervoor uiteindelijk de <blink> tag gemaakt en heeft de ondersteuning voor de tag geimplementeerd in haar webbrowser: Netscape Navigator. Dit gebeurde buiten de officiële webstandaard van de W3C om. Dit is de reden dat de <blink> tag niet wordt ondersteund door onder andere Internet Explorer. Mensen met Internet Explorer zien dus geen knipperende tekst bij een <blink> tag!
De browsers Firefox en Opera ondersteunen wel de <blink> tag.
Test:
Zo ziet de code eruit:
<blink>Zie je hier knipperende tekst? Dan gebruik je Netscape, Firefox of Opera!</blink>
Resultaat:
Redenen waarom je de <blink> tag niet moet gebruiken zijn:
- de tag wordt niet ondersteund door Internet Explorer en enkele andere browsers
- knipperende tekst is meestal irritant voor bezoekers
- het gebruik van <blink> ziet er vaak amateuristisch uit
<marquee> Tag
Als antwoord op de introductie van blink door Netscape kwam Microsoft met haar eigen tag om de aandacht van de bezoeker te trekken: de <marquee> tag. Alle tekst binnen de <marquee> tags wordt scrollend weergegeven, van rechts naar links.
Ook de <marquee> tag is geen webstandaard. Het wordt ook niet ondersteund door Netscape. De browsers Firefox en Opera ondersteunen deze tag net als de <blink> tag wel.
Test:
Zo ziet de code eruit:
<marquee>Zie je hier scrollende tekst? Dan gebruik je Internet Explorer, Firefox of Opera!</marquee>
Resultaat:
Redenen waarom je de <marquee> tag niet moet gebruiken zijn:
- de tag wordt niet ondersteund door Netscape Navigator en enkele andere browsers
- scrollende tekst is meestal irritant voor bezoekers
- het gebruik van <marquee> ziet er vaak amateuristisch uit
Slot
Ik hoop dat ik zo duidelijk gemaakt heb dat het niet verstandig is om de <blink> en <marquee> tags te gebruiken op je site. Om toegankelijke sites te maken die er goed uitzien in alle browsers doe je er verstandig aan om de webstandaarden van het W3C te volgen. Deze tags maken hier geen onderdeel van uit.
Wil je toch per sé knipperende of scrollende tekst maken dan kan je dat het beste doen met behulp van een animated gif. Dan weet je tenminste dat het op iedere gangbare browser werkt en ziet het er wat professioneler uit.
Lees hier hoe je Animated Gifs kunt maken!
Homepage-Maken Tip
De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.
Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.