Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Les 2

Tekst Schrijven En Tekstopmaak

Hier leer je de verschillende tekst-tags kennen en hun effecten op je pagina. Met deze tags kun je de tekstopmaak op je pagina aanpassen.

Schrijven

Zoals je in les 1 hebt gezien, bevat dat wat in de BODY staat de daadwerkelijke inhoud van je pagina.
Dit betekent dat alle tekst die je tussen de <BODY> en </BODY> tags zet, op het scherm verschijnt als je de pagina in je browser bekijkt.
Er zijn verschillende tags die je helpen de tekst te structureren en op te maken. Zo krijg je een overzichtelijke en mooie pagina.
Nu dus een uitleg van de verschillende tekst-tags.

Headings

HTML heeft zes verschillende headings (koppen), genummerd van 1 tot 6, waarbij 1 de grootste is.
Een voorbeeld van een heading tag: begintag: <H1> eindtag: </H1>. Dit zijn de begin- en eindtag van H1. H3 is ongeveer de normale tekstgrootte.

Je gebruikt headings als koptekst. Kijk maar eens op deze pagina. Hier vind je alle headings onder elkaar, van <H1> tot <H6>, en zie je het effect dat ze hebben op de tekst.
Je ziet dat de headings de tekst ook wat vetter gedrukt weergeven.

Paragrafen

Lege ruimtes in je HTML code, zoals spaties, enters en inspring-ruimte, worden altijd weergegeven als een enkele spatie als je de HTML pagina in de browser bekijkt. Dit is handig, omdat je niet meer hoeft te letten op de lengte van je zinnen. De browser zet de woorden namelijk automatisch op een nieuwe regel als hij een regel heeft volgeschreven.

Toch zal je soms structuur in je tekst willen aanbrengen, door middel van paragrafen bijvoorbeeld. Dit doe je met de <P> tag. Deze paragraaf tag begint een nieuwe regel en doet dit na een lege regel erboven vrij te hebben gehouden.
De <P> tag heeft wel een eindtag, </P>, maar deze hoef je niet te gebruiken. De browser begrijpt namelijk zelf bij het zien van een volgende <P> tag dat de eerste paragraaf is afgelopen en dat nu de tweede paragraaf begint.
Ik zou uit goede gewoonte toch maar gewoon de eindtag </P> gebruiken. Tussen de begin- en eindtag komt dan de inhoud van je paragraaf.

De <P> tag heeft ook een attribuut, namelijk, align.
Met align kun je aangeven of je de tekst in de paragraaf left (links), center (in het midden), of right (rechts) wilt uitlijnen.
Standaard is align ingesteld op left. Als je dus geen align attribuut toevoegt, wordt de tekst links uitgelijnd.
Hieronder zie je wat de code wordt voor een in het midden uitgelijnde paragraaf (center) en voor een rechts uitgelijnde paragraaf (right).

<P align="center">Zo schrijf je de tag als je de paragraaf in het midden wilt uitlijnen</P>

<P align="right">Zo schrijf je de tag als je de paragraaf rechts wilt uitlijnen</P>

Center

Je kunt naast paragrafen ook andere tekst en andere elementen in het midden van de pagina laten uitlijnen. Dit doe je dan met de tag <CENTER>.
Je sluit de tag met </CENTER>.

Break

Ik zei eerder al dat enters in HTML niet gelden als het einde van een regel. Als je het einde van een regel wilt markeren, moet je deze tag gebruiken: <BR>. Deze tag zorgt ervoor dat de tekst die volgt, op de volgende regel geplaatst wordt. Er is geen sluitingstag.

Horizontal Rule

Een andere handige tag om je pagina in secties op te delen is de <HR> tag. Deze tag zorgt ervoor dat een horizontale lijn op het scherm verschijnt, zoals hieronder.


Ook deze tag heeft geen eindtag. Wel kun je de dikte en lengte van de lijn aanpassen via de attributen size en width. Een voorbeeldje:

Met:

<HR size="3" width="50%">

Krijg je de volgende lijn:


Experimenteer maar wat zodat je de goede maat kunt vinden voor je pagina.

Bold, Italic, Underline, Typewriter Text

Nu nog wat over een aantal speciale tekststijlen.

Met de <B> tag krijg je vetgedrukte tekst.
Zo ziet het eruit.

Met de <I> tag krijg je schuingedrukte tekst.
Dat ziet er zo uit.

Met de <U> tag krijg je onderstreepte tekst.
Dit is onderstreept.

En met de <TT> krijg je typemachine tekst.
Dit is typemachine tekst.

Al deze tags hebben eindtags dus: </B>, </I>, </U> en </TT>.

Einde Les Twee

Goed, de belangrijkste dingen over tekstopmaak zijn in deze les nu wel behandeld, het wordt tijd om door te gaan naar les drie.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]