Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Review: FileZilla

De FTP client FileZilla is een open-source project op SourceForge.net. Dit project is erg actief en er verschijnen regelmatig nieuwe updates voor dit FTP programma met daarin nieuwe functies en bugfixes.

Een nuttige functie van FileZilla is de Site Manager waarmee je, na het invoeren van de FTP gegevens van je site(s), in het vervolg met een druk op de knop de webserver kunt bereiken en kunt beginnen met uploaden. In de Site Manager kun je ook geavanceerde instellingen opgeven, zoals een standaard remote directory en een standaard lokale directory. Bij het verbinden met de server kun je er zo voor zorgen dat je direct in de juiste uploaddirectory van je host terecht komt en je ook de bijbehorende lokale directory op je harde schijf te zien krijgt.

FileZilla heeft verder een zogenaamde Keep Alive functie. Deze instelling is te vinden bij de "Settings" van het programma. Door Keep Alive in te schakelen zal FileZilla de verbinding intact proberen te houden als de server deze wil verbreken na een bepaalde tijd. Veel servers van webhosts doen dit automatisch als er een tijdje geen data is gedownload of geŁpload. Als deze tijdslimiet wat krap is ingesteld dan kan dit veel ongewenste verbrekingen van de verbinding tot gevolg hebben. De Keep Alive functie van FileZilla zendt om de zoveel tijd (kan je zelf instellen) een onschuldig commando naar de server van je host, zodat de verbinding actief blijft en deze niet zal worden verbroken.

Ook kun je eenvoudig aangeven of verborgen bestanden op de server getoond moeten worden. In sommige FTP programma's zit zo'n instelling nog wel eens goed verstopt. Het tonen van verborgen bestanden is bijvoorbeeld fijn bij .htaccess bestanden. Deze bestanden worden meestal verborgen op de server. Je kunt nu direct zien of een bepaalde directory een .htaccess bestand bevat of niet.

De interface van FileZilla is eenvoudig en overzichtelijk. Aan de rechterkant van het hoofdscherm staan de bestanden van de site waarmee je verbonden bent, aan de linkerkant heb je een gedeelte voor de lokale bestanden. Dat linkergedeelte is uitgespiltst in een Explorer-schermpje waarmee je een directory op je harde schijf kunt zoeken en een detailschermpje waar je de bestanden in de geselecteerde directory te zien krijgt. Bovenin heb je nog een gedeelte waar je de FTP commando's kunt zien die worden uitgevoerd op de webserver en onderin is er tenslotte een voortgangsscherm waar je de status van downloads en uploads kunt volgen.

Conclusie: FileZilla is een prima FTP client. Eenvoudig in het gebruik, een overzichtelijk interface en ondersteund door actieve ontwikkelaars die regelmatig met nieuwe versies komen. Bovendien is het programma ook nog eens gratis.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]