Les 4: Gratis RSS readers
Tot slot van deze cursus over RSS noem ik hier een aantal gratis RSS readers, ook wel RSS aggregators genoemd. Met een RSS reader kun je de items in de RSS feeds van websites lezen.
Er zijn verschillende soorten RSS readers. Sommige readers zijn webbased, terwijl anderen vanaf je desktop werken, afzonderlijk van de webbrowser. Hieronder een overzicht van webbased readers en readers die je moet downloaden en installeren op je eigen computer.
Webbased RSS readers
Het voordeel van een webbased RSS reader is dat je je favoriete feeds vanaf elke computer die met het internet verbonden is kunt lezen. Ook als je niet online bent, worden de RSS feeds opgehaald door de reader.
Nadelen van een webbased reader zijn dat het over het algemeen allemaal wat langzamer werkt dan een desktop reader en dat je afhankelijk bent van de bereikbaarheid van de website van de RSS reader.
* Netvibes: controleert of er updates zijn voor websites en blogs die de gebruiker heeft opgegeven. Lijkt op Google Reader en vormt daarom een goed alternatief voor deze dienst die door Google is gestaakt.
* Bloglines: een bekende RSS reader. Een leuke optie voor webloggers is dat je alle RSS feeds waarop je geabonneerd bent in je weblog kunt laten opnemen. Dit wordt een "blogroll" genoemd.
* NewsIsFree: naast een directory voor RSS feeds, is NewsIsFree ook een webbased RSS aggregator. Je kunt zelf pagina's samenstellen met je favoriete feeds en deze zelfs doorsturen naar vrienden en collega's.
Desktop RSS readers
Zoals gezegd moet je de desktop RSS readers eerst downloaden en installeren op je eigen computer.
* FeedDemon: dit vind ik een uitstekende RSS reader. De indeling is zeer overzichtelijk. Je kunt verder makkelijk werken met dit programma. Een nieuwe feed toevoegen gaat snel en eenvoudig. De software is bovendien gratis te gebruiken.
* RSSOwl: een Java feed reader die geschikt is voor Windows, Linux en de Mac.
* Feedreader: een bekende gratis feed reader voor Windows. Alle RSS versies worden ondersteund.
* BottomFeeder: een gratis RSS aggregator die ook op Linux systemen werkt. Ook Mac-gebruikers zouden BottomFeeder moeten kunnen draaien.
Einde cursus
Hiermee zijn we tevens aan het einde gekomen van deze cursus over RSS feeds. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt.
Wellicht ga je zelf ook een RSS feed beschikbaar stellen aan je bezoekers. Het loont in ieder geval de moeite om eens te kijken welke informatie er allemaal aangeboden wordt via RSS feeds en een abonnement te nemen op feeds die je interesseren. Het werken met een RSS reader bespaart je veel tijd die je anders kwijt bent aan het downloaden van webpagina's en het zoeken naar de voor jou relevante informatie op een website.
Homepage-Maken Tip
De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.
Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.