Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Wat is RSS?

RSS Algemeen

RSS is een toepassing van XML en wordt gebruikt om links naar informatie op je website beschikbaar te stellen aan anderen. Die "anderen" kunnen bezoekers van je site zijn, maar bijvoorbeeld ook andere websites kun je gebruik laten maken van deze links.

In het Engels spreekt men bij RSS over "syndicated content". Er is eigenlijk geen goed Nederlands woord waarmee je syndicate in deze betekenis kunt vertalen. Het wil zoveel zeggen als het gelijktijdig beschikbaar stellen van informatie aan anderen. Syndicated informatie bestaat ook buiten het web. Een bekend voorbeeld is Scott Adams die bekend is van zijn Dilbert strip. Deze cartoon wordt beschikbaar gesteld aan kranten. Zij mogen de strip publiceren, zolang zij hiervoor maar een vergoeding betalen.

Op het web werkt het met syndicated content op een zelfde manier. Via een zogenaamde RSS feed maak je de links naar (nieuwe) informatie op je website beschikbaar, waarna anderen deze links kunnen gebruiken. Een andere webmaster kan deze links bijvoorbeeld automatisch laten opnemen in de voorpagina van zijn eigen website en bezoekers van je site kunnen via een zogenaamde RSS reader je RSS bestand ophalen en kunnen zo direct zien of er nieuwe informatie op je site is verschenen.

Wat is RSS precies?

Als je nadenkt over alle informatie die via het web toegankelijk is, dan valt op dat je veel van die soorten informatie kunt zien als lijsten. Denk bijvoorbeeld aan: zoekresultaten van een zoekmachine, nieuwskoppen, aangeboden goederen op een internetveiling, onderwerpen op een forum, etcetera.

Als internetter bezoek je waarschijnlijk dagelijks een aantal vaste websites die hun specifieke lijst publiceren. Vaak is er niets veranderd en verlaat je vervolgens de site weer. Dit wordt lastig als je dit met vele sites moet doen. Iedere keer de site laden, kijken of er iets nieuws is of kijken waar je ook al weer gebleven was. Het wordt al snel onoverzichtelijk en tijdrovend.

Met RSS kan je het je bezoekers een stuk makkelijker maken. Stel dat je een nieuw artikel hebt geschreven. Je kunt nu ge´nteresseerden laten weten dat dit artikel verschenen is door de pagina als "item" op te nemen in het RSS bestand van je site. Mensen die je RSS feed bekijken met een RSS reader zien nu dat er wat nieuws is verschenen en kunnen met een druk op de knop het nieuwe artikel lezen. Hiervoor hoeven ze niet eens meer een browser te openen.

Een RSS feed kun je goed vergelijken met een nieuwsbrief. Het grote verschil is dat bezoekers geen e-mailadres hoeven op te geven om je RSS feed te lezen en dat hun RSS reader bepaalt hoe de informatie in de feed wordt weergegeven.

Waar staan de letters RSS eigenlijk voor? Op deze vraag zijn meerdere antwoorden mogelijk. Er zijn namelijk meerdere versies van RSS met verschillende definities voor deze afkorting. In totaal zijn er drie:

  1. Rich Site Summary
  2. Really Simple Syndication
  3. RDF Site Summary

In deze tutorial zal ik het begrip Really Simple Syndication verder gebruiken.

Is RSS makkelijk?

Als je kennis van HTML hebt dan zul je weinig problemen hebben om een RSS feed voor je site te maken. Met een beetje knippen en plakken heb je het zo voor elkaar. Als je een weblog hebt dan heb je grote kans dat de software die je gebruikt automatisch al RSS bestanden genereert.

Test het zelf

Als het je nog steeds niet helemaal duidelijk is wat RSS precies is en of het nuttig is voor jouw site dan raad ik je aan om eerst zelf eens wat RSS feeds te gaan bekijken met een RSS reader.

Eerst moet je even een RSS reader downloaden. Een hele goede is bijvoorbeeld FeedDemon. Nadat je het programma hebt gedownload en ge´nstalleerd kun je een nieuwe RSS feed toevoegen via "File->new->new channel". Voeg bij het veld voor de URL van de newsfeed bijvoorbeeld het adres van de RSS feed van Homepage-Maken in: http://www.homepage-maken.nl/rss.xml. Je zult zien dat de RSS feed van Homepage-Maken wordt geladen. Je ziet nu de laatste artikelen die op Homepage-Maken verschenen zijn. Door op de titels van de artikelen te klikken, kun je ze in je RSS reader lezen. Zo word je dus automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen op deze site.

Er zijn vele websites die RSS feeds aanbieden. Je kunt ze vaak herkennen aan een RSS/XML logo'tje op hun pagina: RSS logo XML logo. Voor webmasters kunnen bijvoorbeeld deze newsfeeds interessant zijn (deze links kopiŰren en plakken in je RSS reader!) :

Einde introductie

Dit was wat algemene informatie over RSS en wat je ermee kunt doen. In les 1 leer je hoe je zelf een RSS bestand voor je site kunt maken.


Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]