Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Les 3

Het Echo commando in SSI deel II

Dit is het tweede deel over het gebruik van het echo commando in Server Side Includes. In deze les zie je hoe je een bezoeker automatisch kunt laten zien wanneer een pagina voor het laatst is bijgewerkt. Ook leer je hoe je de referer op het scherm kunt tonen en hoe je dat kunt gebruiken voor de navigatie op je site.

Last Modified

Met de LAST_MODIFIED variabele in SSI kun je laten zien wanneer een pagina voor het laatst is bijgewerkt. Je zet hiervoor de volgende code in de .shtml pagina op de plaats waar je de gegevens wilt tonen:

<!--#echo var="LAST_MODIFIED" -->

Je ziet nu de datum en tijdgegevens van het tijdstip waarop de pagina voor het laatst is bijgewerkt. Wel wordt de datum en tijd hier weer naar Amerikaans model weergegeven. We kunnen dit ook hier weer aanpassen, zodat het meer naar Nederlands model wordt getoond. Dit gaat met behulp van #config timefmt. We hebben dat ook al in de vorige les gezien.

Dus een complete, goede code voor gebruik op een Nederlandse pagina is bijvoorbeeld:

<p>
<b>Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op:</b>
<!--#config timefmt="%d-%m-%Y om %H:%M:%S" -->
<!--#echo var="LAST_MODIFIED" -->
</p>

Het resultaat wordt dan zoiets als dit:

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op:
15-09-2002 om 20:05:33

De Referer laten zien

Ook kun je eenvoudig de referer op je pagina laten zien met behulp van de echo tag. Gebruik hiervoor deze code:

<!--#echo var="HTTP_REFERER" -->

Nu wordt de URL van de pagina waar de bezoeker vandaan kwam op het scherm getoond. We kunnen deze informatie gebruiken voor de navigatie binnen de site door de HTTP_REFERER variabele in een link te verwerken:

<a href="<!--#echo var="HTTP_REFERER"-->">Terug naar vorige pagina</a>

Als de bezoeker nu op de link klikt dan gaat hij terug naar de pagina waar hij vandaan kwam. Het is dus een soort "vorige-knop".
Als de bezoeker direct op de pagina kwam (dus door het adres in de browser in te typen of via bookmarks) dan blijft de HTTP_REFERER variabele leeg en kan de bezoeker dus ook niet teruggestuurd worden naar een pagina.

Andere Variabelen

Er zijn nog een hoop andere variabelen die je kunt gebruiken voor het echo commando in SSI. Een aantal daarvan bespreek ik kort hieronder.

<!--#echo var="REMOTE_ADDR" --> Hiermee kun je het IP adres van een bezoeker op het scherm tonen
<!--#echo var="HTTP_USER_AGENT" --> Laat zien welke browser de bezoeker gebruikt
<!--#echo var="SERVER_SOFTWARE" --> Toont welke software er ge´nstalleerd is op de server
<!--#echo var="DOCUMENT_URI" --> Het pad naar het document op de server, bijv. /directory/index.shtml
<!--#echo var="DOCUMENT_NAME" --> De bestandsnaam van het document

Einde Les 3

In deze les heb je gezien hoe je met het echo commando en de verschillende variabelen hiervoor moet werken. Je kunt nu laten zien wanneer een bestand voor het laatst is aangepast en je kunt de referer tonen, wat weer handig kan zijn voor de navigatie binnen je site.

In de volgende les van deze Server Side Includes tutorial lees je hoe je met behulp van het include commando makkelijk je pagina's kunt updaten en een hoop tijd kunt besparen.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]