Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Les 1

Een weblog maken met Blogger

De eenvoudigste manier om een weblog te maken, is om er één te bouwen met behulp van Blogger.com. Duizenden anderen zijn je al voor gegaan. In deze les leg ik stap voor stap uit hoe je een weblog bij Blogger kunt maken. In de lessen hierna komen scripts aan de orde waarmee je een weblog kunt maken. Dat is wat ingewikkelder en er zijn daarbij wat meer eisen waaraan je homepage-provider moet voldoen. Bij Blogger heb je eigenlijk niets nodig om te kunnen beginnen.

1. Registreren bij Blogger.com
Surf naar www.blogger.com. Aan de rechterkant van de pagina zie je een vak met 'sign up'. Kies een gebruikersnaam ('username') en wachtwoord ('password') en klik op de knop met 'sign up'.

Vervolgens krijg je een scherm waar je wat informatie over jezelf moet invullen, zoals: je naam en je e-mailadres. Ook moet je akkoord gaan met de voorwaarden van Blogger.

2. Je weblog aanmaken
Als je je hebt geregistreerd dan word je teruggestuurd naar de voorpagina. De voorpagina is nu veranderd. Aan de rechterkant zie je nu niet meer staan 'sign in' en 'sign up', maar een vak met de naam 'your blogs'. Klik op 'create a new blog'. Vervolgens moet je wat informatie invullen over je nieuwe weblog. Kies een titel en schrijf een omschrijving voor je weblog. Ook moet je aangeven of je weblog een public blog moet worden. Als je voor yes kiest, dan komt je blog in de directory op Blogger te staan en ook in het lijstje met de laatst geupdate weblogs op de voorpagina van Blogger.com.

3. De plaats voor je weblog kiezen
Nu kom je op een scherm waar je moet aangeven waar je je weblog neer wilt zetten. Je kunt kiezen om hem op BlogSpot.com (het webadres van door Blogger gehoste weblogs) te plaatsen, of je kunt hem op de server van je eigen homepage-provider neerzetten. Waarschijnlijk zul je dit laatste willen doen, want bij BlogSpot komt er reclame op je weblog te staan, tenzij je wat betaalt.

4. Instellingen en templates
Wat je nu moet doen, hangt af van wat je bij de vorige stap gedaan hebt. Als je ervoor gekozen hebt om je weblog op BlogSpot te hosten, dan moet je nu een URL kiezen voor je weblog. Waarschijnlijk zul je daar de titel van je weblog weer willen gebruiken. Als je dit veld weer hebt ingevuld, dan kom je op een scherm waar je een template voor je weblog kunt uitzoeken. Kies er één die je mooi vindt. Later kun je het nog veranderen, dus het maakt niet zo gek veel uit voor welke je nu kiest. Klik tenslotte op 'finish'.

Als je bij stap drie gekozen hebt om je weblog op de server van je homepage-aanbieder te zetten, dan kom je nu op een scherm waar je de nodige gegevens over je homepage-provider en webserver moet invullen. Bij FTP server vul je de FTP-informatie in. Dit is meestal iets in de vorm van ftp.jedomeinnaam.nl. Je moet dus FTP-toegang hebben, anders zul je de weblog bij BlogSpot moeten onderbrengen. Bij FTP-path vul je het pad in naar de directory waarin je je weblog wilt plaatsen. Je hoeft dit niet altijd in te vullen. Als je de weblog in de hoofddirectory ('root directory') wilt zetten dan kun je dit veld leeg laten. Dan moet je een bestandsnaam kiezen voor de hoofdpagina van je weblog. Kies bijvoorbeeld maar voor blogger.html, dit staat standaard ook al ingevuld als het goed is. Tenslotte moet je nog de URL van de voorpagina van je weblog invullen. Dat wordt dan iets als: http://www.jouwnaam.nl/weblog/blogger.html. Tenslotte klik je op 'finish'. Je komt dan op het scherm waar je een template moet uitkiezen. Kies er maar één die je wel wat lijkt, zoals gezegd kan je dat later nog wijzigen.

5. Je weblog bewerken
Als je de vorige stap goed doorlopen hebt dan kom je nu op het scherm waar je je weblog kunt bewerken. Dit is het scherm waar je de meeste tijd zult gaan doorbrengen. In het onderste frame worden de belangrijkste functies al kort uitgelegd. Via de knoppen bovenaan kun je bijvoorbeeld de template veranderen en de instellingen ('settings') aanpassen.

6. Een bericht publiceren
Het publiceren van een bericht op je weblog is erg eenvoudig. Type gewoon linkbovenaan in het witte vak dat wat je wilt publiceren op je blog. Als je klaar bent met typen dan klik je op de knop 'post&publish', rechtsboven.

Als je links wilt maken naar andere pagina's dan moet je dat doen met een HTML-code. Gebruik deze code:

<a href="http://www.domeinnaam.nl/" target="_blank">De linktekst hier!</a>

Je moet ook HTML gebruiken als je bijvoorbeeld vette, of schuingedrukte, tekst wilt hebben. Als je meer van HTML wilt weten dan kun je het beste onze HTML Cursus eens goed doorlezen.

7. Berichten bewerken
Het kan natuurlijk voorkomen dat je een gepubliceerd bericht wilt bewerken, bijvoorbeeld omdat je een fout hebt gemaakt, of wanneer er iets moet worden toegevoegd. Dat kan door op de 'edit'-link te klikken die onder ieder bericht staat. Het bericht zal dan weer linksboven in het beeld verschijnen en je kunt het nu aanpassen. Als je klaar bent dan kun je het weer publiceren door op 'post&publish' te klikken (rechtsboven).

Er zijn nog een paar andere dingen die je kunt doen in dit hoofdscherm. Deze dingen zul je vanzelf wel uitvinden nadat je er een tijdje mee gewerkt hebt.

Templates voor Blogger

Bij stap vier heb je een template gekozen voor je weblog. Zoals gezegd, kun je deze template wijzigen.

Klik in het hoofdscherm op de link 'template' bovenaan het scherm. Je kunt dan een andere template van Blogger kiezen door op het volgende scherm op 'choose a new template' te klikken.

Als je zelf HTML code wilt invoeren voor je template dan kan dat ook. Als je weer in het template-gedeelte komt, dan zie je daar de complete HTML code staan. Deze kun je nu zelf aanpassen.

Als je op zoek bent naar andere kant-en-klare templates voor Blogger dan kun je eens op onderstaande sites kijken.

Einde

Je hebt gelezen hoe je een weblog met Blogger kunt maken. Dit is de eenvoudigste manier om een weblog te maken. Op Homepage-Maken vind je ook informatie over een aantal weblog-scripts die je zelf op je server moet installeren. Dat is wel wat ingewikkelder, maar het biedt ook een paar voordelen. Meer daarover vind je op onze weblog-index.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]