Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Over Weblogs

Wat is een weblog?

Een weblog, of blog, is een site in een dagboek-stijl. De maker, de weblogger of blogger, plaatst links naar andere webpagina's die hij of zij leuk of interessant vindt. Deze links zijn vaak voorzien van een (kort) stukje commentaar van de weblogger.

Een weblog wordt over het algemeen vaak geupdate. De fanatieke bloggers schrijven meerdere malen per dag nieuwe stukjes. De nieuwste berichten komen altijd bovenaan de pagina te staan.

Soorten weblogs

Het is niet makkelijk om een opsomming te geven van alle verschillende soorten weblogs die er zijn. Eigenlijk zijn er net zo veel soorten weblogs als er webloggers zijn. Eén onderscheid dat vaak gemaakt wordt is dat tussen een persoonlijke weblog en een weblog over één vastomlijnd onderwerp.

De persoonlijke weblog gaat vooral over het leven van de weblogger zelf. Hij of zij schrijft over zijn/haar belevenissen en gedachten en voorziet dit van commentaar. Een voorbeeld van een persoonlijke weblog is bijvoorbeeld de weblog van Wim de Bie.

Aan de andere kant zijn er weblogs die niet een persoon, maar een bepaald onderwerp als uitgangspunt nemen. Dat onderwerp kan verder van alles zijn: van nieuws over een populaire band tot politieke vraagstukken. Een voorbeeld van zo'n soort weblog is bijvoorbeeld de Google Weblog, een weblog die de laatste ontwikkelingen volgt omtrent de zoekmachine Google.

Waarom met een weblog beginnen?

Goed, nu weet je ongeveer wat een weblog is, maar waarom zou je eigenlijk een weblog beginnen? Er zijn een hoop redenen te verzinnen, maar ik bespreek er hier maar een paar.

Soms is het praktisch om voor een weblog te kiezen
Als je een persoonlijke website wilt beginnen, met gewoon wat informatie over jezelf en je belevenissen, dan is het vaak praktischer om voor een weblog te maken in plaats van een traditionele website. Waarom? Omdat het updaten van een weblog over het algemeen een stuk eenvoudiger en sneller gaat dan bij een traditionele site. Bij een weblog kan je letterlijk met één druk op de knop je pagina updaten. Bij een 'gewone' site kost dit normaal gesproken meer tijd en moeite.

Zo zijn er naast persoonlijke websites nog andere categorieën die zich goed lenen voor een weblog. Je kunt daarbij denken aan allerlei sites die het laatste nieuws op een bepaald gebied willen melden. Bijvoorbeeld formule 1 nieuws of nieuws over een populaire band. Met een weblog kan je zulk nieuws zeer snel melden aan je bezoekers.

Webloggen is populair
Het webloggen heeft het afgelopen jaar een zeer grote populariteit gekregen. Er zijn talloze mensen die op dit moment webloggen, zelfs beroemde personen. Het starten van een weblog kan een leuke en nuttige uitbreiding zijn van een bestaande website. Je kunt de blog apart promoten, waardoor het een extra bron van bezoekers kan worden.

Webloggen is leuk
De belangrijkste reden om een weblog te beginnen is natuurlijk dat het gewoon erg leuk is. Wel moet je vantevoren beseffen dat het de nodige inspanning zal kosten om je weblog te blijven updaten. Als je op een gegeven moment een stroom terugkerende bezoekers hebt, dan verwachten zij ook dat er wat nieuws te lezen is op je weblog. Je zult dus op vaste tijden nieuwe stukjes moeten schrijven.

Als je eenmaal begonnen bent, dan mag je jezelf ook nog eens 'weblogger' noemen. Dat is natuurlijk ook mooi. ;) Je behoort dan tot een grote groep mensen die allemaal weten wat het is om een weblog te hebben en te onderhouden.

Wat heb je nodig?

Je hebt maar heel weinig nodig om met een weblog te kunnen beginnen. Eigenlijk zelfs helemaal niets. Als je je weblog op de server van je homepage-aanbieder wilt zetten dan moet je wel FTP-toegang hebben tot je webserver. De meeste gratis providers bieden je wel FTP-toegang. Houd je FTP gegevens (FTP server naam, gebruikersnaam en wachtwoord) maar vast bij de hand. Als het goed is, heb je die gegevens gekregen bij de registratie bij je homepage-aanbieder.

Als je gebruik gaat maken van bepaalde scripts voor je weblog dan zijn er nog wat andere eisen waaraan je homepage-provider moet voldoen, maar dat bespreek ik wel wanneer die scripts aan bod komen, verderop in deze tutorial.

Klaar om te beginnnen!

Je hebt net het een en ander gelezen over weblogs. Dit lijkt me wel genoeg voor een eerste kennismaking. Het is nu tijd om echt te beginnen met het maken van je weblog. Begin daarvoor op de weblog index.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]