Contactformulier voor Wordpress installeren
Veel Wordpress gebruikers willen een contactformulier gaan gebruiken op hun site. Een andere optie is om gewoon een e-mailadres op de pagina te zetten en je bezoekers te vragen om je te e-mailen met vragen / opmerkingen, maar een contactformulier biedt enkele voordelen, waaronder:
- Je e-mailadres wordt verborgen
- Je kunt bezoekers om verplichte (contact)informatie vragen, wat kan helpen bij het afhandelen van de vraag of het probleem van de bezoeker
In dit artikel bespreken we de populairste plugin voor formulieren op dit moment: Contact Form 7. We leggen stap voor stap uit hoe je een contactformulier kunt aanmaken.
Contact Form 7 plugin
De Contact Form 7 plugin is eenvoudig op te nemen in een Wordpress post of pagina en heeft een aantal nuttige opties, zoals: spamfilter via Akismet, het gebruik van CAPTCHA en het eenvoudig genereren van de juiste tags voor het formulier.
De installatie van de Contact Form 7 plugin verloopt op dezelfde wijze als de installatie van andere Wordpress plugins: je moet de gehele "contact-form-7 map" uploaden naar de /wp-content/plugins/ directory. Dan activeer je de plugin in het plugins-menu van de Wordpress admin.
Na het activeren van de plugin verschijnt er een nieuw menu item met de naam Contact. Klik daar op "Edit" om te beginnen met het aanmaken van het contactformulier.
Om een nieuw formulier aan te maken met Contact Form 7, klik je op de link 'Add new'. Er komt dan een pop-up in beeld waarin je de taal van het formulier kunt kiezen. We gaan er nu vanuit dat je het formulier in het Nederlands wilt hebben. Klik in het drop-down lijstje (select language) en selecteer daar Dutch. Klik dan op de "Add new" knop om het formulier aan te maken. Als je Wordpress al in het Nederlands geļnstalleerd hebt dan wordt waarschijnlijk het Nederlands al als de standaard-optie van het formulier getoond.
In het volgende scherm kun je vervolgens een titel opgeven voor je nieuwe formulier. Verzin een titel en klik dan op de knop Save. Nu is het formulier al klaar voor gebruik. Om het formulier toe te voegen aan een pagina of post is het nodig om een speciale tag te kopiėren die zojuist is aangemaakt.
Deze tag vind je bovenaan de pagina, in het vak waar je de titel van het formulier zojuist hebt ingevoerd. Daar zie je een tekst staan: "Copy this code and paste it into your post, page or text widget content." (wellicht in het Nederlands bij het gebruik van een Nederlandse Wordpress versie). Klik met de rechtermuisknop direct onder deze tekst en je zult zien dat de code voor het formulier getoond wordt. Klik vervolgens op kopiėren of gebruik de toetsen Control + C om de code te kopiėren. Deze code zal er ongeveer zo uitzien: [contact-form 2 "Titel van het formulier"].
De laatste stap is om de gekopieerde code in de pagina of post te plakken waar je het contactformulier wilt tonen. We gaan er nu even vanuit dat je een nieuwe pagina (page) aanmaakt. Klik in het Wordpress menu onder "Pages" op "Add new". Geef bovenaan een titel op voor de nieuwe pagina, bijvoorbeeld "Contactformulier". In het blok daaronder plak je nu de gekopieerde code door met de rechtermuisknop in het vak te klikken en te kiezen voor "Plakken" of door de toetsen Control + V te gebruiken. Klik tenslotte op de knop "Publish" om de nieuwe pagina te publiceren.
Als je nu deze nieuwe pagina bezoekt op je site dan zul je zien dat daar een eenvoudig contactformulier staat. Dit formulier bestaat slechts uit enkele velden, waarin de bezoeker gevraagd wordt naar zijn naam, e-mailadres, onderwerp van het bericht en het bericht zelf. Voor veel websites zal dit eenvoudige formulier al voldoende zijn, maar het is mogelijk om het formulier verder uit te breiden en aan te passen.
Het aanpassen van het formulier doe je weer via het "Edit-scherm" onder "Contact" in het Wordpress menu. Helemaal bovenaan selecteer je eerst het formulier dat je wilt bewerken. Vervolgens kun je onder "Form" nieuwe tags genereren voor dat formulier, zoals tekstvelden, checkboxes, radio buttons, een CAPTCHA (daar is wel een extra plugin voor nodig) en een knop voor het uploaden van bestanden. De code voor deze nieuwe tags moet je dan kopiėren en aan de linkerkant op de gewenste plek in de code plakken. Als je klaar bent met het toevoegen van velden klik je op de "Save"-knop.
Als je de pagina met het formulier vervolgens herlaadt in je browser dan zul je zien dat de nieuwe velden zijn toegevoegd aan het formulier.
Homepage-Maken Tip
De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.
Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.