Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Les 4

HTML Omzetten naar XHTML

De makkelijkste manier om goede XHTML code te schrijven is om de code handmatig in te typen. Maar je hebt natuurlijk vaak ook nog een heleboel oude HTML bestanden die je al eerder had gemaakt. Het zou een heleboel tijd kunnen kosten om die bestanden allemaal handmatig om te zetten naar goede XHTML code.

Je moet eerst bekijken hoeveel werk het zou zijn om je oude HTML code handmatig aan te passen. Bekijk de vereisten die je in de vorige lessen hebt gelezen en ga dan na in hoeverre je oude HTML code hieraan voldoet.

Je zult in ieder geval de Doctype moeten toevoegen of veranderen en waarschijnlijk moet je een aantal tags aanpassen. Als het al met al een heleboel werk blijkt te zijn dan kan je het beste het programma HTML Tidy gaan gebruiken.

HTML Tidy

Met HTML Tidy kun je je bestaande HTML code omzetten naar geldig XHTML. Je kunt het programma downloaden en installeren, maar je kunt ook de online dienst van Tidy gebruiken. Bij de online dienst vul je de URL in van de pagina die je wilt laten omzetten naar XHTML en Tidy doet de rest! Als je nu de broncode van de omgezette pagina bekijkt, dan zie je dat het nu XHTML geworden is. Je moet daarna wel de broncode kopiŽren en deze code gebruiken om de oude HTML code te vervangen.

Het is efficiŽnter om Tidy te downloaden en te installeren. Lees wel eerst goed de manual door voordat je begint. Lees vooral ook het artikel van A List Apart over HTML Tidy.

Als je liever niet met Tidy wilt werken, dan kun je ook de HTML editor HTML Kit downloaden. In deze HTML editor zit namelijk HTML Tidy geÔntegreerd, waardoor je relatief eenvoudig de code van oude pagina's kunt omzetten naar XHTML. Op deze pagina vind je nog wat meer informatie over hoe je dit met HTML Kit voor elkaar krijgt.

De Validator

Als je je pagina's hebt omgezet naar XHTML dan is het tijd om je code door de validator te halen. Deze validator van het W3C controleert je code op fouten. Bij "document type" selecteer je de Doctype die je op de pagina gebruikt hebt. De andere gegevens die je in moet vullen, wijzen zich eigenlijk vanzelf.

Als de validator klaar is dan krijg je een overzicht van de fouten die zijn geconstateerd. Nu is het alleen nog zaak om deze fouten nog even te corrigeren. Als je document eerder al goed in elkaar zat en je hebt vervolgens HTML Tidy gebruikt, dan zou het aantal foutmeldingen beperkt moeten zijn.

Als het document foutloos is dan zie je een felicitatie op het scherm verschijnen en de mededeling dat je een logo mag plaatsen om aan te geven dat je pagina correcte XHTML code gebruikt.

Einde Cursus

Met deze les is tevens een einde gekomen aan de XHTML cursus. Je hebt de verschillende regels gezien die gelden voor XHTML en je weet hoe je HTML code kunt omzetten naar XHTML. Ik hoop dat deze cursus je geholpen heeft bij het schrijven van een betere code voor je webpagina's.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]