Dump Internet Explorer, gebruik Firefox
Laatste update: 13 maart 2005
(N.B. Dit is een erg oud artikel, zie de datum hierboven. Inmiddels heeft Internet Explorer grote stappen gezet op het gebied van de veiligheid en de ondersteuning van webstandaarden. Tegenwoordig heb ik niet meer zo'n uitgesproken mening over welke browser mensen wel of niet zouden moeten gebruiken. Ik vind dat alle moderne browsers weinig meer voor elkaar onderdoen en raad mensen aan om de browser te kiezen waarmee ze het prettigste werken.)
Zoals sommigen van jullie wel zullen weten heeft Mozilla de 1.0 Release van haar webbrowser Firefox uitgebracht.
In dit artikel wil ik proberen de bezoekers van Homepage-Maken die nog steeds Internet Explorer gebruiken over te halen om Firefox eens te downloaden en te testen. Ik zal aangeven welke voordelen deze browser heeft ten opzichte van IE en daarnaast de belangrijkste extra functionaliteiten die Firefox biedt bespreken.
Vooraf eerst wat cijfers over het gebruik van Firefox en het succes van de nieuwste release.
IE verliest marktaandeel aan Firefox
Na het verschijnen van de nieuwste versie van Firefox werden in veel reviews nogal wat browserstatistieken gepresenteerd van verschillende websites. Daarin viel op dat Internet Explorer langzaam maar zeker marktaandeel begint te verliezen aan Firefox. Het is voor het eerst in de geschiedenis van IE dat deze browser marktaandeel verliest.
De meest spectaculaire statistieken komen van de webontwerp-site W3Schools. Hier is te zien dat het marktaandeel van Firefox sinds begin 2004 ruim is verdubbeld tot dik 21% aan het eind van 2004 en dat deze winst direct ten koste gaat van IE. Hierbij moet wel bedacht worden dat webontwerpers eerder gebruik zullen maken van een alternatieve browser dan een gemiddelde internetter.
Toch zie je deze trend terug op praktisch alle websites. Klik maar eens op wat Motigo-iconen (vroeger bestond deze teller onder de naam Nedstat Basic) van een paar willekeurige websites (bijvoorbeeld Startpagina.nl) en bekijk daar de browserstatistieken.
Ook op Homepage-Maken.nl zie ik een stijging van het Firefox-gebruik. In 2003 had Mozilla hier bijvoorbeeld een marktaandeel van slechts 0,46% en gebruikte 98,47% van de bezoekers Internet Explorer. In 2004 had Mozilla zijn weg gevonden tot 3,22% van de bezoekers en het aandeel IE-gebruikers kwam op 95,25%. Deze stijging van Firefox-gebruikers op Homepage-Maken lijkt zich versneld voort te zetten: in december 2004 was het aandeel van Mozilla al 6,73% tegenover 91,99% voor IE.
Waarom overstappen van Internet Explorer naar Firefox?
Waarom zou je de moeite nemen om de oude, vertrouwde Internet Explorer aan de kant te doen en over te stappen op Firefox? Ik zal een lijstje maken met, naar mijn mening, de belangrijkste redenen.
- Firefox houdt zich aan de webstandaarden, IE niet
- Firefox is veiliger dan IE (veiligheidslekken, spyware)
- Firefox biedt extra functionaliteit ten opzichte van IE
- De ontwikkeling van Firefox is een stuk actiever dan de ontwikkeling van IE
Deze punten zal ik nu toelichten.
1. Firefox houdt zich aan de webstandaarden, IE niet
Voor de gemiddelde internetter is dit waarschijnlijk de minst belangrijke reden om over te stappen. Voor webmasters - en dat ben ik en jij waarschijnlijk ook - is het een hele belangrijke reden.
Webstandaarden zijn nodig om goede regels vast te stellen waar webmasters en bijvoorbeeld browserfabrikanten zich aan moeten houden. Alleen door het vaststellen van - en het zich houden aan - zulke regels kan je ervoor zorgen dat een pagina op verschillende systemen en in verschillende browsers er fatsoenlijk uitziet. Het is voor zowel webmasters als de browsermaker belangrijk dat deze regels in acht genomen worden.
Helaas houdt IE zich op sommige punten niet goed aan de webstandaarden. Hierdoor zien sommige webpagina's er niet uit zoals ze er volgens de officiële regels uit zouden moeten zien. Er zijn wat eigenaardigheden in IE die stammen uit de tijd van de zogenaamde browseroorlogen, zoals de ondersteuning van de <marquee>-tag. Deze tag zorgt voor scrollende tekst op het scherm en behoort niet tot de HTML-standaard. Verder zijn er gewoon bugs aanwezig in Internet Explorer die ervoor zorgen dat een pagina onjuist getoond wordt en die maar niet opgelost worden. Als webmaster moet je haast wel rekening houden met de bugs in IE, aangezien veruit de meeste mensen deze browser nog gebruiken. Het is dus van belang om je bezoekers te laten overstappen op een browser die zich wel aan de standaarden houdt, zodat je geen rekening meer hoeft te houden met de fouten in het werk van een ander.
Firefox houdt zich over het algemeen wel goed aan de webstandaarden. Dit wil trouwens niet zeggen dat iedere site goed overweg kan met Firefox. Helaas is er een aantal sites die volledig op IE gericht zijn en waarbij men de pagina's alleen voor deze browser optimaliseert. Dit is hopelijk slechts een overgangsprobleem. Naarmate het marktaandeel van alternatieve browsers blijft stijgen ten koste van IE, zullen de webmasters van deze sites zich niet meer kunnen veroorloven om Firefox gebruikers een slecht functionerende site voor te schotelen.
2. Firefox is veiliger dan Internet Explorer
Dit punt heeft zich in het verleden al bewezen. Toen Microsoft een tijdje geleden weer eens met een veiligheidswaarschuwing voor IE kwam, zag je hierna een zeer sterke stijging in het aantal Firefox-downloads. Veel websites berichtten over de nieuwe problemen in IE en verwezen mensen naar een veiliger alternatief: Firefox. Het valt niet te ontkennen dat de problemen bij IE een belangrijke oorzaak zijn in de recente stijging van het aantal Firefox gebruikers. Voor een overzicht van de veiligheidsproblemen van IE 6 die op dit moment nog openstaan kun je terecht op Secunia.com.
Aangezien Firefox niet met het besturingssysteem verweven is, zoals IE dat wel is met Windows, zullen hackers en virusmakers het moeilijker hebben om specifieke aanvallen en virussen op Firefox te richten. Bedenk daarbij dat het gebruik van Firefox op dit moment nog vrij beperkt is en dat het daarom voor virusmakers weinig interessant is om zich op deze relatief kleine groep internetters te richten. Ook het feit dat er bij velen nogal wat antipathie heerst tegenover Microsoft speelt hierbij een rol.
Verder is Firefox voorzichtiger met het openen van allerlei ActiveX bestanden en pop-ups. Pop-ups worden standaard zelfs helemaal niet meer getoond. Dit voorkomt dat er ongemerkt allerlei spyware op je systeem geinstalleerd wordt. Wel is het zo dat het nieuwste Service Pack (SP2) voor Windows XP deze problemen in IE aanpakt, door nu ook eindelijk met een pop-up blocker en betere bescherming bij het downloaden van bestanden te komen.
3. Firefox biedt extra functionaliteit ten opzichte van IE
Dit zou voor de meeste mensen de belangrijkste reden moeten zijn om Firefox eens te proberen.
De grootste plus wat betreft de extra functies is denk ik het feit dat Firefox gebruikt maakt van tabbed browsing. Bij tabbed browsing worden webpagina's niet iedere keer in een nieuw venster geopend, maar in nieuwe "tabs" binnen het zelfde venster. Dit betekent dat je taakbalk niet meer helemaal vol komt te staan met nieuwe vensters, zoals bij Internet Explorer, maar dat je via een muisklik eenvoudig kunt schakelen tussen de verschillende tabs. Het tabbed browsen scheelt een hoop tijd en geklik, vooral als je vele links aanklikt (bijvoorbeeld bij zoekresultaten of op een startpagina met links).
Zoeken gaat ook erg fijn met Firefox. Zo is er een Google-balkje ingebouwd in de browser, waarmee direct met Google gezocht kan worden. Daarnaast kun je ook prima een pagina zelf doorzoeken op een bepaald woord met de find toolbar. Je kunt als je op een pagina bent gewoon het woord intypen en dan verschijnt er automatisch een toolbar onderin met je zoekterm en de zoekopties. Deze verdwijnt automatisch als je scrollt op de pagina en je kan hem natuurlijk ook zelf makkelijk sluiten.
Een andere nieuwe functie in Firefox die veel potentie heeft is live bookmarks. Hiermee kun je RSS-feeds eenvoudig opnemen in je bookmarks. Als er dan nieuwe items verschijnen in een van deze feeds dan kun je deze direct via je bookmarks bezoeken. Erg handig! Voor wat meer algemene informatie over RSS en wat er mee mogelijk is, zie deze pagina op Homepage-Maken.
Er zijn nog vele andere functies en extra's beschikbaar voor Firefox. Velen van hen kun je downloaden als aparte extensies via Mozilla Update. Hieronder zal ik een lijstje zetten van enkele extensies die ik je kan aanraden.
Daarnaast kun je Firefox ook nog een ander uiterlijk geven door midden van een theme. Ook de themes zijn te downloaden en te installeren via Mozilla Update. Mijn favoriete themes op dit moment zijn Noia (eXtreme) en Qute.
4. Firefox wordt actiever ontwikkeld dan IE
Een punt dat toch wel belangrijk is. Als er kritieke bugs gevonden worden dan is het zaak dat deze zo snel mogelijk opgelost worden. Microsoft is naar mijn mening nogal laks op dit gebied. Het is vrij traag met het oplossen van fouten in Internet Explorer en de ontwikkeling van nieuwe functionaliteiten laat al helemaal te wensen over.
Firefox wordt continu verder ontwikkeld en er worden dagelijks nieuwe testversies uitgebracht, zogenaamde nightly builds. Deze nightly builds bevatten de allernieuwste bugfixes en functies. Wel kan het zijn dat zo'n build, die nog niet uitgebreid getest is, andere grote bugs bevat waardoor de browser niet goed werkt. Als hoofdbrowser kun je dus het beste een stabiele, officiële release downloaden en installeren. Voor meer informatie en downloadlocaties kun je eens kijken op het MozillaZine Forum.
Handige extensies voor Firefox
Al deze extensies zijn te downloaden bij Mozilla Update. Ik link hieronder naar de categorie waar de extensie in staat om kapotte links bij vernieuwde extensies te voorkomen. Zoek dus zelf even de naam van de extensie terug in de categorie om hem te kunnen installeren.
- Tabbrowser Preferences (link): geeft je veel meer controle over het tabbed browsen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld automatisch alle externe links in een nieuwe tab laten openen. Wat mij betreft is deze extensie een must.
- Tab Clicking Options (link): een handige, kleine extensie waarmee je tabs eenvoudig kunt sluiten door er op te dubbelklikken.
- IE View (link): je zult soms meemaken dat een pagina niet goed werkt in Firefox (over het algemeen door fouten van de webmaster). Deze extensie plaatst een optie in het context menu voor webpagina's en links om de pagina/link in Internet Explorer te openen. Klik na het installeren van de extensie met je rechtermuisknop op een link of zomaar ergens in een webpagina. In het menu zal nu de optie "View this page/link in IE" verschijnen.
Firefox in het Nederlands?
Veel mensen die een Nederlandse versie van Internet Explorer gebruiken zullen ook graag Firefox in het Nederlands willen hebben. Gelukkig kan dat. Via http://mozillanl.mozdev.org/ kun je de Nederlandse versie van Firefox downloaden.
Houdt er wel rekening mee dat het even zal duren voor een nieuwe versie van Firefox helemaal in het Nederlandse vertaald zal zijn door de vrijwilligers die zich hiermee bezighouden. Als je dus altijd direct het nieuwste van het nieuwste wilt hebben dan kun je beter de Engelse versie installeren.
Probeer het maar eens!
Ik hoop dat ik met dit artikel een hoop bezoekers kan overhalen om Firefox eens te proberen. Ik zou graag zien dat na vandaag het percentage Mozilla gebruikers op Homepage-Maken flink gaat stijgen. Je kunt dit zelf volgen door op het Onestat-icoon (helemaal onderaan de pagina's op Homepage-Maken) te klikken en daar de browserstatistieken te bekijken.
Als je zelf eenmaal Firefox gebruikt dan wordt het natuurlijk zaak om je ouders, familie, vrienden en kennissen over te halen om deze browser eens te gaan proberen. ;)
Zelf Firefox promoten op je website
Als je enthousiast bent (geworden) over Firefox dan zou het mooi zijn als je dit ook op je website laat zien door een button of link naar de Mozilla-pagina voor Firefox te plaatsen, zodat meer mensen deze browser gaan gebruiken.
Als je Firefox wilt steunen en promoten dan is het een goed idee om je aan te melden bij de site Spreadfirefox.com. Hier kun je mooie buttons en banners vinden voor Firefox en er worden zelfs statistieken bijgehouden over het aantal mensen dat je al hebt doorgewezen naar Firefox. Via deze site blijf je ook goed op de hoogte van het laatste Firefox-nieuws.
Liever geen Firefox?
Als Firefox je om wat voor reden dan ook niet bevalt dan hoef je niet per sé direct terug naar Internet Explorer. Er is nog een aantal prima alternatieven die je ook makkelijk eens kunt proberen:
- Opera: Noorse browser, en na Firefox waarschijnlijk de meest gebruikte alternatieve browser. Ik denk al met al de snelste browser die beschikbaar is.
- Safari: de meest gebruikte en snelste browser voor Mac-computers. Safari is er inmiddels ook voor Windows gebruikers.
Wat vond je van dit artikel?
Homepage-Maken Tip
De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.
Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.