Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Alternatieven voor Outlook Express

Het programma Outlook Express van Microsoft is veruit het meest gebruikte e-mailprogramma ter wereld. Nadeel van dit gegeven is dat veel virusschrijvers zich speciaal richten op de veiligheidsgaten in Outlook Express. Natuurlijk is het daarom verstandig de laatste patches te downloaden en te installeren vanaf de Microsoft site, maar misschien is het ook niet zo'n gek idee om over te stappen naar een andere e-mailprogramma.

Outlook Express heeft immers ook een aantal belangrijke nadelen.
Het belangrijkste minpunt is dat het in Outlook Express niet mogelijk is om alleen de headers van een e-mail te downloaden en daarna pas te beslissen wat je met de e-mail wilt doen (downloaden, verwijderen van de server, etcetera). Dit maakte bijvoorbeeld het Sircam virus zo vervelend voor Outlook Express gebruikers, omdat ze iedere keer de enorme virusbestanden moesten downloaden. Als je eerst de headers zou kunnen bekijken dan zijn zulke virusemails al direct vanaf de server te verwijderen, zodat je ze niet hoeft binnen te halen.

Een ander nadeel is de manier waarop Outlook Express omgaat met het quoten van berichten in nieuwsgroepen. Dit gaat vaak verkeerd, waardoor de berichten die met Outlook Express zijn samengesteld vaak erg verwarrend zijn. Het is daarom beter hiervoor een aparte newsreader te nemen.

Een laatste minpuntje is dat Outlook Express meer moeite heeft met grote hoeveelheden e-mail dan sommige concurrenten. Met "grote hoeveelheden" bedoel ik duizenden e-mails, dus voor de meeste "normale" internetters zal dit argument geen rol spelen.

Dit artikel is niet bedoeld om Outlook Express af te schilderen als een slecht programma, want dat is het niet. Ik wil alleen aangeven dat er alternatieven zijn en dan met name vanwege de kwetsbaarheid van Outlook Express voor virussen. Daarom bespreek ik hieronder een paar andere bekende gratis e-mailprogramma's.

Andere Mail Clients

* Pegasus Mail: een van de allereerste e-mailprogramma's. Het is gemaakt door de Nieuw-Zeelander David Harris. Ook met Pegasus Mail kun je eerst de headers van berichten downloaden. Het programma ondersteunt naast POP3 ook IMAP4 en biedt zeer goede beveiliging tegen HTML virussen en trojans. Belangrijk voordeel is daarnaast dat het programma helemaal gratis en reclamevrij is. Tegenwoordig heeft Pegasus Mail ook een prima ingebouwd spamfilter - Spamhalter - dat zijn werk heel goed doet. Er is ook een Nederlandse site speciaal over Pegasus Mail op PegasusMail.nl.

* Dreammail: een e-mailclient uit China. Ik heb hier gelinkt naar de site met de Nederlandse vertaling. Dreammail is gratis, je kunt er meerdere POP3 accounts mee beheren met meerdere identiteiten, het heeft een ingebouwde anti-spam filter, een krachtige mail-zoek functie en een RSS feed reader.

* Eudora: een veelgebruikt e-mailprogramma dat met name geschikt is voor mensen met zeer veel e-mail, daar gaat Eudora sneller en beter mee om dan Outlook Express. Je kunt headers van e-mails eerst downloaden, zodat je daarna kan beslissen of je de e-mails echt wilt ophalen of dat je ze wilt verwijderen van de server. Verder is het programma gratis, maar je krijgt dan wel advertenties te zien. Ook is er een nog simpelere versie beschikbaar waar je zelfs geen reclame op hebt.

* Popcorn: een zeer klein, freeware programma dat handig is om pop3 accounts mee op te schonen. Ook kun je natuurlijk alle standaard dingen zoals e-mails samenstellen en versturen en e-mails beantwoorden. De software wordt niet meer verder ontwikkeld.

Lees ook onze artikelen met besprekingen van gratis virusscanners, gratis firewalls en gratis popup killers.

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]