Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Wat is Keyword Density en hoe gebruik je het?

Het begrip keyword density kom je regelmatig tegen als je informatie leest over zoekmachine optimalisatie / SEO. Wat houdt dit begrip precies in en hoe gebruik je het bij het optimaliseren van je pagina's voor de zoekmachines? Dat bekijken we in dit artikel.

Definitie van keyword density

Keyword density valt te definiŰren als: het aantal keren dat een bepaald keyword herhaald wordt in de tekst van een pagina, gemeten in procenten van het totale aantal woorden op die pagina. Bijvoorbeeld: een webpagina over "honden" bevat in totaal 100 woorden en het woord "honden" wordt in totaal 10 keer genoemd op die pagina. Het keyword "honden" heeft dus een keyword density van 10%.

Gebruik van keyword density

De keyword density wordt gebruikt bij het optimaliseren van pagina's voor de zoekmachines. Bij het bepalen van de relevantie van een webpagina voor de zoekresultaten zal een zoekmachine onder meer gebruik maken van de tekst op de pagina om te bepalen of de pagina relevant is voor een bepaalde zoekopdracht.

Als op een pagina een bepaald keyword vaak genoemd wordt, dan is de kans groter dat deze pagina relevante informatie bevat over dat keyword. Bijvoorbeeld: iemand heeft een mooi theme ontworpen voor de weblogsoftware Wordpress en stelt deze gratis beschikbaar. Het is logisch dat hij een paar keer de woorden "wordpress theme" zal gebruiken op die pagina van zijn site. De keyword density voor de term "wordpress theme" zal waarschijnlijk vrij hoog zijn en een zoekmachine kan zo nagaan dat deze pagina wellicht relevant is voor zoekers die deze zoekterm intypen.

Het is daarom goed om bij de optimalisatie van je pagina's voor de zoekmachines rekening te houden met keyword density. Je kunt als volgt te werk gaan:

  1. Bij het schrijven van een nieuwe pagina bepaal je de relevante keywords voor die specifieke pagina. Oftewel: welke zoektermen zouden bezoekers moeten gebruiken in de zoekmachines om bij deze pagina uit te komen? Dit zijn de woorden die je kunt gebruiken.
  2. Dump deze keywords niet zomaar ergens op de pagina. Dat vinden bezoekers niet prettig en zoekmachines zullen het waarschijnlijk ook niet waarderen. Pagina's die volgepropt zijn met bepaalde keywords kunnen zelfs gestraft worden met een lagere ranking. Het doel is om enkele relevante keywords op een natuurlijke wijze te gebruiken in de tekst.
  3. Zorg voor een goede balans. Je wilt dat een bezoeker een goede, leesbare pagina te zien krijgt Ún je wilt dat de pagina goed scoort in de zoekmachine op de keywords. Richt je met name op het eerste: zorg dat de bezoekers een goede pagina voorgeschoteld krijgen. Lees de pagina altijd zelf goed door en verzeker je ervan dat de tekst prettig leest en dat je de keywords niet overmatig gebruikt.
  4. De keywords verwerk je niet alleen in de tekst van de pagina, maar ook in kopteksten (bijvoorbeeld <h1>), de <title> en de meta-tags.

Keyword density tool

Tot slot plaats ik hier nog een link naar een keyword density tool:

* Keyword Density tool van SEO Chat

Met deze tool kun je de keyword density van een webpagina automatisch laten uitrekenen. Het is moeilijk om richtlijnen te geven voor dit percentage. Mensen die zich intensief met zoekmachine optimalisatie bezighouden weten hier waarschijnlijk meer over te zeggen dan ik. Het doel van dit artikel is slechts om aan te geven dat een natuurlijk gebruik van keywords in een pagina kan leiden tot betere rankings in de zoekresultaten en dat het goed is om tijdens het schrijven van een pagina ook rekening te houden met het gebruik van relevante keywords in de tekst.

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]