Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Logfiles Analyseren: een inleiding

Veel webmasters die een tijdje bezig zijn, weten inmiddels wel dat een belangrijk onderdeel van het 'vak' webmaster de promotie en optimalisatie van je site is. In de artikelen in de categorie "Promotie&Zoekmachines" (zie het archief) worden veel onderwerpen behandeld die met de promotie en optimalisatie van je website te maken hebben.

Een onderwerp dat in dit verband nog niet is behandeld is het analyseren van logfiles. Deze analyse kan je een hoop informatie en ideeën geven om je site verder en beter te promoten, wat uiteindelijk weer kan leiden tot hogere bezoekersaantallen.

Daarom behandel ik in dit artikel de beginselen van het analyseren van logfiles. Eerst bekijken we wat een logfile precies is, daarna behandel ik een paar gratis programma's waarmee je logfiles automatisch kunt analyseren en tenslotte noem ik wat tips voor het gebruiken van de informatie uit je logfiles bij het verbeteren, promoten en optimaliseren van je site.

Goed, eerst bekijken we dus wat een logfile nou eigenlijk is.

Wat is een Logfile?

In een logfile (logbestand) worden alle aanvragen van de server vastgelegd. Het logbestand is een gewoon tekstbestand. Allerlei informatie wordt vastgelegd. Je kunt daarbij denken aan:

Dit zijn maar een paar dingen die meestal vastgelegd worden. Ook wordt er informatie opgeslagen over status codes. Een bekende status code is bijvoorbeeld 404: 'File not found'. Er zijn vaak nog een hoop andere gegevens beschikbaar, maar voor de promotie en optimalisatie van je website zijn de bovenstaande gegevens wel het belangrijkst.

Nu je een beetje weet wat een logbestand is, kun je eens naar de logbestanden van je eigen site gaan kijken. Wel moet je dan toegang hebben tot deze bestanden. Bij praktisch alle gratis hosts heb je geen toegang tot deze gegevens. Als je een betaalde host hebt dan is de kans vrij groot dat je wel bij deze bestanden kunt komen.

Zoek op de server naar een directory met een naam als logs of logfiles. In die directory vind je vervolgens de logbestanden. Bij een van mijn sites heet dit bestand bijvoorbeeld access_log. Ook is daar een error_log-bestand waarin foutmeldingen worden vastgelegd. Als je de logbestanden niet kunt vinden, kijk dan op de site van je webhost hoe het bij hen geregeld is. Je kunt de logfiles gewoon openen via je FTP programma. Ook kun je ze eerst downloaden en ze dan openen met een teksteditor als bijvoorbeeld Kladblok. Dat is vooral verstandig als de logbestanden groot zijn.

Als je het logbestand hebt geopend dan zie je een heleboel regels onder elkaar staan. Hierin staat alle informatie die is opgeslagen. Zo'n regel kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

62.165.8.187 - - [24/Oct/2002:23:13:42 +0200] "GET /bestandnaam.html HTTP/1.1" 200 5848 "http://www.domeinnaam.nl/bestandnaam.html" "Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)"

Je ziet dat er allerlei gegevens weergegeven worden, zoals bijvoorbeeld: het IP-adres (hier: 62.165.8.187), de tijd en datum van de aanvraag door de server, het opgevraagde bestand en nog veel meer dingen.

Je zult begrijpen als je het logbestand ziet dat het eigenlijk niet te doen is om zo'n heel bestand door te spitten. Gelukkig hoeft dat ook niet. Er is namelijk genoeg software beschikbaar die je al dat werk uit handen neemt en de logfiles snel voor je analyseert en omzet in overzichtelijke rapporten. Een aantal gratis logfile analyzers bespreek ik zo dadelijk. Eerst behandel ik kort de drie verschillende manieren waarop je je websitebezoek kunt analyseren.

Websitebezoek Analyseren: drie manieren

Er zijn dus drie manieren waarop je het websitebezoek kunt analyseren:

Statistiekenservice op een remote host

De makkelijkste en populairste oplossing. Een voorbeeld van zo'n statistiekendienst op een remote host is Motigo Webstats (vroeger bekend onder de naam Nedstat Basic). Helaas zijn zulke diensten vaak onbetrouwbaar en onnauwkeurig.

Onbetrouwbaar vanwege het feit dat er regelmatig storingen zullen zijn, waardoor de statistieken tijdelijk niet worden bijgehouden.

Onnauwkeurig omdat de meeste statistiekendiensten gebruik maken van een JavaScript-code die je in je pagina's moet plakken. Dat is op zich niet erg, ware het niet dat een niet te verwaarlozen deel van de internetters JavaScript heeft uitgeschakeld in hun browsers, waardoor hun bezoeken niet geregistreerd zullen worden.

Dan heb ik het nog niet over andere nadelen, zoals ikonen op je site, (soms) reclame en tragere pagina's vanwege de extra code die geladen moet worden. Al met al geen ideale oplossing dus.

Logprogramma's

Met logprogramma's kun je het websitebezoek veel beter analyseren. Een logprogramma is een script dat je op de webserver moet installeren en dat vervolgens zelf eigen logbestanden produceert en deze omzet in rapporten.

Een nadeel is dat je de logbestanden zelf zult moeten onderhouden. Als je site veel bezocht wordt kunnen de logbestanden bovendien erg groot worden. Je zult dan op moeten letten dat je webruimte niet opraakt. Als je een logfile analyzer (zie hieronder) gebruikt dan heb je dat probleem niet, omdat daarbij gebruik gemaakt wordt van de logfiles van de server en deze worden automatisch verwijderd na een bepaalde periode.

Logfile analyzers

Met een logfile analyzer kun je de logfiles van de server analyseren en rapporten opstellen. Logfile analyzers komen in de vorm van scripts die je op de server moet installeren en in de vorm van software die je gewoon op je PC kunt draaien.

In de rest van dit artikel bespreek ik een aantal gratis logfile analyzers. De logprogramma's laat ik hier dus verder buiten beschouwing.

Gratis Logfile Analyzers

* Webalizer: waarschijnlijk de bekendste en meest gebruikte logfile analyzer ter wereld. Deze analyzer is een script dat je moet installeren op je server. Veel webhosts hebben Webalizer trouwens al geinstalleerd voor hun klanten, misschien is dat ook bij jou wel het geval. Zelf vind ik Webalizer niet erg overzichtelijk. Als je site niet zo veel bezoekers heeft dan gaat het nog wel, maar als je rond de 1500-2000 unieke bezoekers per dag zit dan worden de lijsten wel erg lang.

* Analog: een ander veel gebruikte logfile analyzer. Het lijkt vrij veel op Webalizer qua uiterlijk. Ook hier kan het geheel onoverzichtelijk worden. Je krijgt de informatie die je kunt verwachten: uurlijkse/dagelijkse/maandelijkse bezoekers, gebruikte zoektermen, systeeminstellingen, statuscodes, bestandsgroottes, etcetera.

* WebLog Expert Lite: een freeware logfile analyzer. De Lite versie van Weblog Expert is weliswaar een uitgeklede variant van het commerciële pakket, maar je kunt er de belangrijkste statistieken prima mee bekijken. Zo kun je onder meer de dagelijkse bezoekers bekijken, de referrers, de gebruikte zoekmachines en de browsers die je bezoekers gebruiken. Dit programma moet op de PC geïnstalleerd worden.

* Sawmill: hier kun je een gratis trial-versie downloaden van hun logfile analyzer. Dit is software die je op je computer moet installeren. Er zijn veel verschillende rapporten te raadplegen en je kunt van alles instellen. Al met al is het toch een stuk overzichtelijker dan Analog of Webalizer. Een heel goed en uitgebreid programma.

* Funnel Web Analyzer: hier is een gratis versie van de analyzer te downloaden. Wel heeft deze minder opties dan de betaalde uitvoering. Ook dit is weer software, dus geen script. Goed, maar wel wat minder dan Sawmill.

Er zijn natuurlijk nog veel meer logfile analyzers te krijgen, ook wel gratis. Ik heb hierboven een paar veelgebruikte scripts genoemd en twee programma's die ik zelf goed vond. Als je zelf verder wilt zoeken naar een goed programma of script dan kun je het beste hier beginnen.

Informatie uit logfiles gebruiken

Waar moet je nou op letten bij de informatie die je uit de rapporten van de logfile analyzer verkrijgt? Er is een heleboel nuttige informatie te zien waarmee je je site kunt verbeteren en meer bezoekers kunt trekken. Allereerst is het zaak om fouten uit je site te halen. Verbeter de kapotte links die je logfile analyzer is tegengekomen. Kijk of je site goed weergegeven wordt in de browsers die veel gebruikt worden door je bezoekers.

Een belangrijke bron voor het goed promoten van je site is het overzicht van zoektermen die je bezoekers hebben ingetypt in de zoekmachines. Kijk welke termen je bezoekers hebben gebruikt en bedenk andere, verwante termen die andere mensen zouden kunnen gebruiken. Verwerk vervolgens deze nieuwe trefwoorden in een oude pagina over dat onderwerp of, en dat zal meestal de beste keuze zijn, schrijf een nieuwe pagina over dat nieuwe onderwerp. Verwerk de trefwoorden in de <title>, meta-tags, headings, paragraafteksten en de links.

Ook heel handig is het overzicht met referrers van de logfile analyzer. Daar zie je de websites die bezoekers naar je toe sturen. Kijk op die sites en ga na of er via die sites andere websites te vinden zijn die een link naar je willen plaatsen. Zo kun je nieuwe nieuwe linkpartners vinden.

Kijk ook welke pagina's het meest bezocht worden door je bezoekers. Veel logfile analyzers geven wel zo'n overzicht. De pagina's die daar staan, zijn kennelijk populair bij je bezoekers. Dit kan je inspiratie geven voor het schrijven van pagina's over soortgelijke onderwerpen. Je hebt dan een goede kans dat deze nieuwe pagina's ook weer in de smaak zullen vallen bij je bezoekers en waarschijnlijk zelfs zullen zorgen voor een stroom nieuwe bezoekers. Optimaliseer wel deze nieuw geschreven pagina's door de trefwoorden erin te verwerken zoals hierboven werd beschreven.

De meeste logfile analyzers bieden je ook informatie over spiders. Dit zijn programma's van zoekmachines die je pagina's indexeren. Ga na welke zoekmachines je site weten te vinden en of er populaire zoekmachines zijn die je site nog niet oppikken. Kijk daarvoor ook bij het overzicht met de door bezoekers gebruikte zoekmachines. Je kunt je site vervolgens aanmelden bij de zoekmachines die je site nog niet bezochten met hun spiders.

Tot Slot

Dit was een korte introductie over logfile analyzers en het gebruik hiervan. Je zult merken dat je een betere website met meer bezoekers kunt krijgen als je de informatie die de logfile analyzer je biedt, goed in je site verwerkt. Ik hoop dat de scripts, software en tips die ik in dit artikel heb behandeld je daarbij zullen helpen. Veel succes!

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]