Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

CGI-Scripts Installeren

In dit artikel leer je hoe je CGI-scripts moet installeren. Het artikel beschrijft welke stappen je normaal gesproken moet doorlopen. Het kan zijn dat je bij sommige scripts andere handelingen moet verrichten.

CGI Algemeen

Veel webmasters hebben op een gegeven moment de behoefte om interactieve elementen toe te voegen aan hun website. Je kan daarbij denken aan bijv. een forum, gastenboek of poll. Als je daarvoor een remote host neemt, is het opnemen van het forum, gastenboek, etcetera een kwestie van de HTML code in je pagina plakken.

Het wordt wat moeilijker als je de scripts zelf wilt hosten. Dan moet je het script namelijk zelf gaan installeren.

Vaak zijn deze scripts CGI-scripts.
CGI is zelf geen programmeertaal. CGI staat voor: Common Gateway Interface en het is een standaard die het mogelijk maakt dat scripts en programma's op de server communiceren met de browser.

De meeste CGI-scripts zijn geschreven in de scripting-taal Perl.
Dit artikel gaat dan ook alleen over CGI-scripts die geschreven zijn in Perl.

Verder is het belangrijk om te weten dat CGI-scripts server-side scripts zijn.
Dat wil zeggen dat de scripts uitgevoerd worden op de server waarna het resultaat wordt teruggestuurd naar de browser.
Server-side scripts vormen de tegenhanger van client-side scripts als bijv. Javascript. Deze scripts worden direct uitgevoerd door de browser.

Wat heb je nodig voor CGI?

Het belangrijkste dat je nodig hebt is een host die CGI-scripts ondersteunt! Kijk op de homepage van je homepage-provider of deze inderdaad dit inderdaad ondersteunt. Zoek je een provider met CGI ondersteuning dan kan je eens zoeken op: Freewebspace.net of op deze pagina. Verder heb je een teksteditor nodig en een FTP programma.

Het script bewerken

Voordat je het script gaat uploaden naar de server moet je er eerst voor zorgen dat de verwijzingen in de Perl bestanden (deze hebben de extensie .pl) goed zijn. Open het Perl bestand in je teksteditor (dus geen WYSIWYG editor als Frontpage gebruiken!).

De eerste regel van het script ziet er ongeveer zo uit:

#!/usr/bin/perl

Dit is het path naar de "Perl interpreter" op de server.
Deze verwijzing moet goed zijn anders kan het script niet "geinterpreteerd" worden.

Je moet bij je homepage-provider nakijken wat dit path precies moet zijn en - als het verschilt van de code hierboven - deze code op de eerste regel zetten en de bovenstaande code verwijderen. Doe dat vervolgens bij alle .pl bestanden. Als de gegevens van je homepage-provider overeenkomen met de code hierboven dan hoef je niks te doen.

Andere Paths die ook wel voorkomen zijn bijv.:

#!/usr/local/bin/perl
#!/bin/perl

Daarna moet je in de documentatie die bij het script zit nalezen of je nog meer dingen moet veranderen aan het script. Soms moet bijvoorbeeld je nog ergens het path naar je site opgeven. Dit is weer iets anders dan de URL van je site.

Het path naar je site kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

/home/www/Jouwnaam/

Het path van je site kun je vaak zien als je verbinding maakt met de server via je FTP programma.
Als je het daar niet kunt zien dan moet je weer bij je homepage-provider gaan kijken.

Ook moet je soms het path naar sendmail opgeven.
Sendmail wordt door sommige scripts gebruikt om informatie naar jou of naar de gebruikers van het script (de bezoekers) te e-mailen.

Het path naar sendmail kan er zo uitzien:

/usr/lib/sendmail
of
/usr/sbin/sendmail

Installatie

Nu wordt het dan echt tijd om het script te installeren. De eerste stap is om de bestanden te uploaden met behulp van je FTP programma.

Let er op dat je bij het uploaden de .pl bestanden uploadt als ASCII en niet als Binary bestanden, anders kan het problemen geven! Alleen plaatjes moet je als binary bestanden uploaden (dus bijvoorbeeld: .gif en .jpg bestanden).

De scripts upload je in de directory cgi-bin, want dat is vaak de enige plaats waar je cgi-scripts kunt draaien, zeker bij gratis hosts.

Na het uploaden is het tijd om de "permissions" van de bestanden en directories vast te stellen. Met de permissions stel je vast of gebruikers een bestand mogen lezen, schrijven of uitvoeren (read, write, execute).

Dat vaststellen van de permissions doe je met een UNIX commando dat chmod heet. Gelukkig hoef je eigenlijk niks van UNIX te weten om te kunnen chmodden, omdat je dit eenvoudig kunt doen met je FTP programma. De scripts hebben normaal gesproken permission 755, maar dat kan iets anders zijn. Raadpleeg daarvoor het script en de documentatie die daarbij zit.

Hoe je precies moet chmodden hangt af van het FTP programma dat je gebruikt. Ik geef hieronder aan hoe dit gaat met LeechFTP, WS_FTP en CuteFTP - drie veelgebruikte FTP programma's.

LeechFTP: nadat je de bestanden hebt geupload, selecteer je de te chmodden bestanden met de linker-muisknop. Daarna klik je op de rechter-muisknop en kies je set attributes. Dan kun je onderin de permissies intypen, dus bijvoorbeeld 755.

WS_FTP: selecteer het bestand/de directory die je wilt chmodden door te klikken met de linker-muisknop. Nu klik je op de rechter-muisknop en je kiest voor chmod (UNIX). Kijk op deze pagina om te zien hoe je de permissies dan verder instelt met WS_FTP.

CuteFTP: selecteer het bestand/de directory die je wilt chmodden door te klikken met de linker-muisknop. Klik op de rechter-muisknop en kies voor Change file attributes. Kies daarna voor chmod (UNIX) en vervolgens krijg je een scherm waar je de permissies in kunt typen/selecteren. Op deze pagina kun je het nog eens nalezen.

Dat was het! Nu zou je script moeten werken.

Foutmeldingen

Als het niet werkt en je een foutmelding krijgt dan moet je even controleren welke foutmelding je krijgt:

403 Permission Denied

Als je dit krijgt, heb je een fout gemaakt met chmodden. Controleer dus of je alle bestanden goed hebt gechmod.

404 File not Found

Je hebt waarschijnlijk de verkeerde URL ingetypt.

500 Internal Server Error

Deze foutmelding komt het meeste voor. Er kan van alles mis zijn.
Controleer alles weer van voren af aan, dus: paths, URL's, uploaden (ASCII), chmodden, etcetera.
Lees ook zeer nauwkeurig de instructies die bij het script zitten en doe alles precies zoals het daar staat.
Krijg je dan nog steeds foutmeldingen dan kun je nog kijken bij de FAQ's van de maker van het script en van je homepage-provider.

Ok, dit is het einde van het artikel.
Nu zou je een CGI-script moeten kunnen installeren.
Veel succes ermee!

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]