Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Het direct linken van plaatjes tegengaan

Als je veel mooie plaatjes en foto's op je site hebt staan dan zul je op een gegeven moment te maken krijgen met webmasters die je plaatjes gaan stelen. Dat stelen gebeurt op twee manieren:

  1. De webmaster slaat het plaatje eerst vanaf je site op en zet het vervolgens op zijn eigen server.
  2. De webmaster plaatst een <img>-tag waarmee het plaatje vanaf jouw server geladen wordt.

Tegen de eerste methode valt niet zo veel te doen. Je kunt bijvoorbeeld wel de rechtermuisknop uitschakelen, maar ik heb al eens eerder uitgelegd dat dit een slecht idee is.

Tegen de tweede methode kun je gelukkig wel wat ondernemen. Het is verder ook niet moeilijk. Het werkt via Mod Rewrite en een .htaccess bestand. Hoe dit alles precies in zijn werk gaat leg ik in de rest van dit artikel uit.

Je webhost moet wel Mod Rewrite ge´nstalleerd hebben om gebruik te kunnen maken van de codes hieronder!!
Vraag dit desnoods na bij je webhost.

Eerst een korte uitleg over waarom je iets tegen het direct linken naar jouw plaatjes door andere webmasters zou willen doen.

Waarom direct linken tegengaan?

De eerste reden waarom je tegen het direct linken naar plaatjes en andere bestanden op je server zou willen optreden, heb ik al even genoemd: deze webmasters stelen namelijk je plaatjes. Het is niet toegestaan om andermans plaatjes zomaar op je eigen site te gebruiken zonder voorafgaande toestemming van de webmaster. Doe je dat wel dan schend je het auteursrecht.

Ik heb zelf nauwelijks grafische elementen op mijn websites staan, maar ik zie wel vaak prachtige websites van anderen met hele originele clipart en foto's. Ik kan me goed voorstellen dat zij niet willen dat anderen direct naar deze plaatjes linken. Iedereen wil namelijk een goede site aanbieden met unieke inhoud.

De tweede reden is dat het direct linken naar jouw plaatjes je geld kan kosten. Je site genereert namelijk extra dataverkeer doordat iedere keer de plaatjes vanaf andere pagina's opgevraagd worden. Aangezien de plaatjes op jouw webserver staan, komt dit dataverkeer voor jouw rekening. Het kan zo zijn dat dit extra dataverkeer ervoor zorgt dat je boven de limiet van je webhost uitkomt. Je zult dan moeten bijbetalen. Je betaalt in dat geval dus voor de plaatjes op een ander zijn site!

De oplossing via Mod Rewrite en .htaccess

De code die ik hieronder noem zal niet altijd werken, maar wel voor veel gevallen. Het vereist dat de browser de referrer doorgeeft. Dat is de pagina waarvandaan het plaatje opgevraagd wordt. De meeste browsers zullen dit inderdaad doen.

Je kunt op dezelfde manier andere bestanden beschermen, zoals: midi- of andere geluidsbestanden, zip-bestanden en video-bestanden.

De code

Eerst maak je het .htaccess bestand. Dit is een gewoon tekstbestand dat je straks opslaat als .htaccess.txt. Nadat je het bestand hebt geupload, moet je de bestandsnaam veranderen in .htaccess, dus zonder een extensie! In dit tekstbestand plaats je de volgende code:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?domeinnaam.nl/.*$ [NC]
RewriteRule \.(gif|jpg)$ - [F]

Deze code zorgt ervoor dat er niet meer direct naar gifs en jp(e)g's gelinkt kan worden. Als een andere site het toch probeert, dan verschijnt er het bekende vakje met het rode kruisje in beeld om aan te geven dat het plaatje niet weergegeven kan worden (in Internet Explorer tenminste). Natuurlijk moet je nog wel even 'domeinnaam.nl' in de code hierboven vervangen door de URL van je eigen site. Tenslotte moet je het bestand nog uploaden naar de directory waar de plaatjes staan.

Je kunt meer extensies toevoegen door deze te scheiden door het | teken. Je kunt deze maken door &#124; in je code te typen. Als je dus naast gifs en jpg's bijvoorbeerld ook midi en png-bestanden wilt toevoegen dan wordt de laatste regel als volgt:

RewriteRule \.(gif|jpg|mid|png)$ - [F]

De oplossing hierboven kun je de 'nette' oplossing noemen. Er is namelijk ook een wat gemenere manier. Je kunt er namelijk voor zorgen dat in plaats van het opgevraagde plaatje een ander plaatje verschijnt. Op dat plaatje kan je bijvoorbeeld een tekst zetten als "Direct linken niet toegestaan!", of iets dergelijks. Als je al zoiets doet, houd het dan wel fatsoenlijk. Je kunt, met een beetje fantasie, plaatjes gebruiken die veel genanter zijn voor de betreffende webmaster, maar dan verlaag je je tot zijn niveau.

Ok, de code die je in dat geval moet gebruiken, is als volgt:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://(www\.)?domeinnaam.nl/.*$ [NC]
RewriteRule \.(gif|jpg)$ http://www.domeinnaam.nl/plaatje.gif [R,L]

Tot Slot

Je hebt gelezen hoe je het direct linken van plaatjes kunt tegengaan. Ook heb ik geprobeerd duidelijk te maken dat het eigenlijk onmogelijk is om je plaatjes echt te beschermen. Er is namelijk niet veel te doen tegen het opslaan van plaatjes vanaf je website.

Wel kan je er met de oplossing in dit artikel voor zorgen dat je niet hoeft te betalen voor het dataverkeer van je plaatjes op een ander zijn site. Vooral webmasters van websites die veel grafische elementen bevatten, moeten het direct linken van anderen scherp in de gaten houden en optreden als het uit de hand dreigt te lopen. Dat kan een hoge rekening van je webhost voorkomen.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]