Joomla Installeren
Joomla! is een veelzijdig Content Management System (CMS) dat gebruikt wordt voor het creëren van websites. Joomla is een erg populaire applicatie en wordt op miljoenen websites gebruikt. Je zal ongetwijfeld al Joomla websites zijn tegengekomen tijdens het surfen op het web. In dit artikel bespreken we hoe je Joomla handmatig kunt installeren op een hostingaccount.
Hosting vereisten
Om Joomla te kunnen gebruiken op je hostingaccount moet de webserver van je host voldoen aan een aantal minimum vereisten:
- PHP: versie 4.3.10 of hoger (versie 4.4.7 of hoger aanbevolen)
- MySQL: versie 3.23.x of hoger
- Apache webserver: versie 1.3 of hoger
Ook moet de PHP installatie op de server ondersteuning bieden voor MySQL, XML, and Zlib functionaliteit. Dit wordt gecontroleerd door het php.ini bestand.
Kijk dit even na op de website van je webhost of vraag hen anders even of de vereisten voor Joomla aanwezig zijn op jouw hostingpakket.
MySQL database en gebruiker aanmaken
Joomla maakt gebruik van een MySQL database. Deze zal je eerst aan moeten maken in je hostingaccount, of wellicht heeft je webhost er reeds een voor je aangemaakt. Ook moet er een gebruiker en een wachtwoord voor deze gebruiker worden aangemaakt. Hoe dit precies moet, verschilt van webhost tot webhost en wordt vaak bepaald door het type Control Panel dat gebruikt wordt door je webhost. In de FAQ van je host staat ongetwijfeld beschreven hoe je een database en een database gebruiker aan kunt maken.
Noteer de database naam, de gebruikersnaam en het wachtwoord. Deze gegevens heb je straks nodig.
Joomla downloaden en uitpakken
De volgende stap is om Joomla te downloaden op de Joomla.org website. Dit artikel bespreekt de installatie van Joomla versie 1.5.x. Klik op de download link en het gezipte installatiebestand zal vervolgens gedownload worden.
Maak een nieuwe map aan op je computer en geef het een naam, bijvoorbeeld joomla-upload. Pak het zip-bestand uit in deze nieuwe map. Alle benodigde bestanden zullen nu worden uitgepakt in deze map.
Joomla bestanden uploaden
Nu moet je alle uitgepakte Joomla bestanden uploaden naar de webserver met behulp van een FTP programma. De bestanden moet je uploaden naar de directory waarin je Joomla wilt installeren. In dit artikel gaan we er vanuit dat je Joomla in de root directory gaat installeren. Je Joomla website is dan bereikbaar op http://domeinnaam.nl. Het is ook mogelijk om Joomla in een subdirectory te installeren met een willekeurige naam. In dat geval wordt het adres van je Joomla site: http://domeinnaam.nl/directorynaam.
Joomla Web Browser installatie
Nu kun je de installatie van Joomla beginnen door je browser te starten en het adres van je website in te voeren: http://domeinnaam.nl, of als je de Joomla bestanden in een subdirectory hebt geplaatst: http://domeinnaam.nl/directorynaam.
Taalkeuze
Het eerste scherm voor de installatie zal dan in beeld verschijnen. Je zal een scherm voor de taalkeuze te zien krijgen:
(Klik op de screenshots op deze pagina voor een grotere afbeelding!)
Selecteer de gewenste taal en klik op Next. In de rest van dit artikel gaan we er vanuit dat je voor English gekozen hebt. Deze taalkeuze geldt overigens alleen voor het doorlopen van de installatie. Joomla zal standaard in het Engels getoond worden (het admin scherm e.d.). Je kan daar later Nederlandse taalbestanden voor installeren om dat te wijzigen.
Pre-installation check
In het volgende scherm zal Joomla controleren of je hostingpakket aan alle vereisten voldoet om Joomla te kunnen draaien. Er zijn twee groepen instellingen die gecontroleerd worden: de bovenste zijn vereisten en de onderste aanbevolen instellingen:
Als aan één of meer vereisten niet voldaan wordt door je huidige hostingpakket dan moet je aan je host vragen of dit opgelost kan worden. Zo niet dan moet je op zoek naar een webhost die wel een pakket kan bieden dat geschikt is voor Joomla.
De tweede groep zijn aanbevolen instellingen. Als er hier ergens iets niet ondersteund wordt dan kan Joomla nog wel geïnstalleerd worden, maar het is goed om bij je webhost na te vragen of dat punt dan nog opgelost kan worden.
Klik weer op Next wanneer je alles hebt nagekeken.
Licentie
Je krijgt de licentie van Joomla te zien. Joomla wordt uitgegeven met een GNU/GPL licentie. Accepteer de licentie door op Next te klikken.
Database Configuration
Dit is het belangrijkste deel van de Joomla installatie. In het Database Configuration scherm vul je de gegevens van je database in die je in het begin van dit artikel hebt aangemaakt:
- Bij database type selecteer je MySQL uit het dropdown lijstje.
- Bij Host name vul je normaal gesproken localhost in (wellicht moet je hier iets anders invullen bij bepaalde webhosters, kijk even op de website van je host).
- In de velden user name en password vul je de gebruikersnaam en het wachtwoord in die je hebt aangemaakt voor je database.
- Tenslotte vul je bij Database Name de naam van de aangemaakte database in.
De Advanced Settings kun je gewoon op de standaardwaarden laten staan als je Joomla! voor het eerst installeert.
Klik op Next als je de database gegevens hebt ingevuld.
Main Configuration
Hier geef je in het veld Site Name een naam op voor je site. Dan geef je een e-mail adres op en een wachtwoord. Noteer deze gegevens. Het wachtwoord moet je later gebruiken om in te loggen in het admin gedeelte van Joomla.
Ook heb je de mogelijkheid om data te installeren voor Joomla. Beginnende Joomla gebruikers wordt sterk aangeraden om de Sample Data te installeren. Je site wordt dan ingericht met een aantal artikelen en menu's. Deze kun je later aanpassen of verwijderen. Je kunt dan zien hoe je artikelen kunt bewerken en op welke manieren je inhoud kunt indelen en presenteren. Het maakt het makkelijker om kennis te maken met Joomla. Klik op de knop Install Sample Data om de data te installeren.
Klik tenslotte op Next om de installatie af te ronden.
Installatie voltooid
Als alles goed gaat dan zul je nu een scherm zien met de mededeling dat de installatie voltooid is:
Als je een foutmelding te zien krijgt dan kan dit aan de server liggen. Om dit verder uit te zoeken kun je een zoekopdracht uitvoeren in de Joomla Discussion Forums, in Google en de officiële Joomla! documentatie.
Installation directory verwijderen
In het laatste scherm krijg je ook de melding te zien dat je de directory met de naam installation dient te verwijderen om verder te kunnen gaan. Maak verbinding met de server via je FTP programma en verwijder de directory "installation".
Joomla! is nu geïnstalleerd en je kunt de standaard website met data zien als je je homepage herlaadt. Je kunt inloggen in het beheersysteem (admin) van Joomla door de pagina http://domeinnaam.nl/administrator/index.php te bezoeken. Je gebruikersnaam is admin en het wachtwoord heb je opgegeven tijdens de installatie.
- Volgende artikel: Joomla template installeren
- Bekijk alle Joomla tutorials en artikelen
Homepage-Maken Tip
De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.
Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.