Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Les 2: Het RSS bestand valideren en aanbieden aan bezoekers

In de vorige les heb je een RSS bestand voor je site gemaakt en deze op de webserver geplaatst. Maar heb je geen fouten gemaakt? Om dit te controleren gaan we de RSS feed door een RSS validator laten controleren.

Feed Validator

Ga naar de site van Feed Validator en voer daar het webadres in van je RSS bestand. Voor onze voorbeeldfeed in les 1 was dat: http://www.boekrecensie.nl/feed.xml.

De validator zal nu aangeven of het bestand in orde is of dat er fouten zijn die je moet verbeteren.

Als er fouten inzitten dan is er een grote kans dat er iets mis is gegaan met byzondere karakters, zoals , of . De beste manier om dit op te lossen is om de numerieke waardes te gebruiken voor deze tekens. Bijvoorbeeld: é voor en   voor een spatie. Hier vind je een complete lijst van deze byzondere tekens lijst en hun numerieke waardes.

Als je een foutmelding krijgt over een "text/plain media type" dan moet je even onze pagina lezen over het toekennen van een MIME type aan je RSS bestand.

Als je RSS bestand foutloos is dan kun je een logo op je site plaatsen. Een veelgebruikt logo is:

Geldig RSS
(opslaan en uploaden naar de webserver van je site)

De RSS feed aanbieden aan bezoekers

Nu je een correct RSS bestand op je server hebt staan, kun je het aan gaan bieden aan de bezoekers van je site. Je doet dit door een gewone hyperlink naar het adres van de RSS feed te plaatsen. In ons voorbeeld was dat http://www.boekrecensie.nl/feed.xml.

Naast een standaard hyperlink kun je de RSS feed wat extra op laten vallen door een XML en/of RSS logo te plaatsen. Kijk bijvoorbeeld op de voorpagina van Homepage-Maken hoe ik dit gedaan heb. Naast een gewone hyperlink staan er deze twee logo's die ook naar de feed linken:

RSS logo XML logo
(opslaan en uploaden naar de webserver van je site)

De bezoekers kunnen nu het webadres van de RSS feed kopiren, deze in hun RSS reader plakken en kunnen daarna de feed lezen. Als je bezoekers niet erg thuis zijn in dit onderwerp dan is het een goed idee om een speciale pagina te maken op je site over wat RSS precies is en hoe ze je feed kunnen binnenhalen.

Einde les 2

Je hebt een geldig RSS bestand gemaakt en je bezoekers kunnen hem nu vinden. In les 3 van deze cursus lees je tips over het promoten van je RSS feed om zo wellicht nog wat extra bezoekers te krijgen.


Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]