Les 3: Je RSS feed promoten
Nu je een eigen RSS feed voor je site hebt gemaakt, zou het natuurlijk aardig zijn als je wat extra aandacht voor je feed kunt krijgen. Dat kan door de feed aan te melden bij allerlei directories met syndicated content en zoekmachines voor newsfeeds.
RSS Directories
* NewsIsFree: actief vanaf juni 2001. Bevat duizenden zogenaamde "news channels" die ingedeeld zijn in rubrieken. Ook Nederlandstalige feeds kunnen hier aangemeld worden. Voor meer informatie over het inzenden van RSS feeds moet je even op hun FAQ-pagina kijken.
* Syndic8: een andere grote directory. Ook hier kun je Nederlandstalige feeds aanmelden. Lees wel even de vereisten waaraan een feed moet voldoen. Voor een Nederlandstalige feed moet je een language tag toevoegen aan je RSS bestand. Dit staat verder duidelijk beschreven op de website. Je feed zal eerst een tijd worden "gepingd" voordat deze aan de directory wordt toegevoegd.
RSS Zoekmachines
Er is een Nederlandse zoekmachine die speciaal op RSS feeds gericht is. Dat is Feeder.nl. Nederlandse feeds kun je aanmelden op deze pagina.
Daarnaast zijn er enkele grote internationale RSS zoekmachines. Je kunt de feeds daar natuurlijk handmatig aanmelden. Hieronder noem ik een paar RSS zoekmachines die je daarvoor kunt bezoeken. Je kunt ook deze Feed submitter gebruiken. Daarmee kan je je feed automatisch aanmelden bij een aantal zoekmachines en aggregators. Als je dan nog zin hebt om nog meer geschikte sites te vinden om je feed bij aan te melden, bekijk dan de RSSTop55.
* Technorati: indexeert feeds van weblogs en publiceert nieuwswaardige blogposts.
* BlogPulse: een zoekmachine die RSS feeds indexeert. Een feed aanmelden kan hier.
Einde les 3
Op deze pagina vond je een paar websites waarbij je de RSS feed voor je site kunt aanmelden. In de laatste les van deze cursus bespreken we een aantal gratis RSS readers die je zou kunnen gebruiken.
Homepage-Maken Tip
De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.
Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.