Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Les 1

Ondersteunt je server SSI?

Voordat we echt kunnen beginnen moet je eerst weten of je server SSI ondersteunt. Daarvoor gaan we hier beneden een testje uitvoeren. Blijkt aan het einde van de test dat je server geen SSI ondersteunt, vraag het dan nog eens na bij je homepage-provider om je hiervan te verzekeren. Wil je dan toch per sť met SSI gaan werken dan zul je een andere provider moeten zoeken.

De Test

Open een nieuw tekstbestand in je HTML editor en type een paar regeltjes tekst. Het maakt verder niet uit wat. Type bijvoorbeeld:

Dit is een test om te kijken of deze server SSI ondersteunt. Als ik dit kan lezen op de pagina dan ondersteunt de server inderdaad SSI.

Sla dit bestand op als ssitest.txt.

Open nu een tweede tekstbestand. Plaats hierin de volgende code:

<html>
<head>
<title>Test om te kijken of SSI ondersteund wordt.</title>
</head>

<body>
<p>Resultaat:</p>
<p><!--#include file="ssitest.txt" --></p>

</body>
</html>

De tekst die hierboven in het oranje wordt weergegeven is de eerste echte SSI code die we gebruiken. Met deze code krijgt de server de opdracht om het tekstbestand ssitest.txt te lezen en de inhoud ervan terug te sturen naar de browser.

Ok, nu een belangrijk punt. Je moet dit tekstbestand opslaan als .shtml bestand. Door de .shtml extensie kan de server zien dat het hier om een SSI bestand gaat en dat er SSI commando's in kunnen staan. In je HTML editor kun je het bestand als .shtml opslaan door in het veld "bestandsnaam" (File Name) test.shtml in te typen en in het veld "bestandstype" (File Type) te kiezen voor "alle bestanden" (All Files). De termen die gebruikt worden verschillen per HTML editor. Het kan dus zijn dat er bij jouw editor andere termen dan hierboven worden gebruikt bij het opslaan van een bestand.

Om de test te kunnen starten moet je nu nog de beide bestanden (test.shtml en ssitest.txt naar de server uploaden.

Als dat gebeurd is, open dan je browser en type de locatie van het bestand test.shtml in de adresbalk, dat wordt dus bijvoorbeeld: http://www.jedomeinnaam.nl/test.shtml.

Zie je op de net geopende pagina dit staan?

Resultaat:

Dit is een test om te kijken of deze server SSI ondersteunt. Als ik dit kan lezen op de pagina dan ondersteunt de server inderdaad SSI.

Dan is de test geslaagd en dan ondersteunt je server dus SSI.
Zie je alleen Resultaat: staan, dan ondersteunt je server waarschijnlijk geen SSI. Zoals al gezegd, vraag dit dan nog even na bij je webhost mocht dit het geval zijn.

Einde les 1

Je weet nu of je server SSI ondersteunt of niet. We hebben in deze les verder een SSI code gezien waarmee je een extern bestand kunt weergeven in een .shtml pagina. Nu gebruikten we gewoon een paar regels willekeurige tekst in dit externe bestand, maar je kunt er natuurlijk veel nuttiger dingen in zetten, zoals HTML codes, codes om scripts op te roepen, bepaalde CSS codes en nog veel meer.

In les 2 leer je het en en ander over de echo tag in SSI, waarmee je onder andere de datum en tijd in je pagina's kunt opnemen.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]