Over SSI
Wat is SSI?
SSI, of Server Side Includes, is een handig onderdeel van CGI. Met SSI kun je allerlei informatie dynamisch opnemen in je website. Die informatie kan uit allerlei dingen bestaan, zoals: de tijd en/of datum, een header, een menu, een footer, etcetera.
Met SSI kun je het updaten van je site een stuk gemakkelijker maken. Je kunt gedeelten die telkens worden weergegeven op je pagina's opslaan in een extern bestand en de inhoud van dit bestand laten inlezen in de betreffende pagina.
Je kunt hier bijvoorbeeld denken aan een menu. Dit menu is hetzelfde voor iedere pagina. Als je nu iets wilt veranderen aan het menu dan moet je alle HTML pagina's van je site wijzigen. Dat kost je een heleboel tijd natuurlijk, zeker als je site uit tientallen of zelfs honderden pagina's bestaat.
Met SSI kun je het menu opslaan in een extern bestand en dit aanroepen vanuit de pagina. Wil je iets veranderen aan het menu? Dan hoef je nu alleen dit ene externe bestand waar het menu in staat te wijzigen. De veranderingen zie je daarna op alle pagina's van je site.
SSI bespaart je hierdoor dus een hoop tijd. Verder wordt ook de totale schijfruimte die je site nodig heeft kleiner, doordat je sommige codes opslaat in één bestand en je ze niet meer in iedere pagina hoeft op te nemen. Daarbij is SSI ook nog eens vrij gemakkelijk te leren en hoef je nog niets van programmeren te weten om er mee te kunnen werken. Genoeg redenen dus om met deze SSI tutorial te beginnen!
Wat heb je nodig?
Verreweg het belangrijkste dat je nodig hebt is een server die SSI ondersteunt!!
Kijk na bij je homepage-provider of dit inderdaad ondersteund wordt. In les 1 van deze tutorial
behandelen we trouwens eerst een test die je kunt doen om te kijken of je server SSI ondersteund.
Veel gratis providers ondersteunen geen SSI. In dat geval kun je twee dingen doen:
- Een andere gratis provider zoeken, bijvoorbeeld op FreeWebSpace.net, die wél SSI ondersteunt.
- Kiezen voor een betaalde webhost met SSI ondersteuning.
Verder moet je wel het een en ander van HTML weten, zie daarvoor onze HTML cursus voor beginners.
Tijd om te beginnen!
Je weet nu genoeg om te kunnen beginnen met de SSI tutorial. In de eerste les kijken we of je server SSI ondersteunt door middel van een eenvoudige test.
Homepage-Maken Tip
De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.
Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.