Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Versio Webhosting   

Wordpress installeren

Met de open-source weblogsoftware van WordPress kun je heel snel een blog opzetten. WordPress is bekend om zijn '5-minute install'. Deze makkelijke installatie wil echter niet zeggen dat het een pakket is met beperkte mogelijkheden; in tegendeel zelfs. WordPress is zeer flexibel en eenvoudig uit te breiden met plugins die nog weer meer dingen mogelijk maken.

In dit artikel lees je hoe je WordPress moet installeren.

Vereisten

Om WordPress te kunnen gebruiken, moet je webhost het volgende ondersteunen:

Verder heb je niet veel byzonders nodig om aan de slag te kunnen. Je moet toegang tot je server hebben via FTP of shell en je hebt een teksteditor of HTML editor nodig.

De installatie van Wordpress

Zoals ik in de inleiding al zei is de installatie makkelijk en snel. De Engelstalige instructies zijn hier te vinden. Hieronder plaats ik een vertaling van deze instructies in het Nederlands.

  1. Download en unzip het WordPress pakket op je computer.
  2. Maak een database aan voor WordPress op je webserver en ook een MySQL gebruiker die alle rechten heeft voor de toegang en aanpassing van de database. Noteer deze gegevens.
  3. Wijzig de naam van wp-config-sample.php in de WordPress map op je harde schijf naar wp-config.php.
  4. Open wp-config.php in je teksteditor en vul de database gegevens in en enkele gegevens om de beveiliging te verbeteren (zie de volgende paragraaf voor een toelichting).
  5. Plaats de WordPress bestanden op de gewenste locatie op je webserver met behulp van een FTP programma
    • Als je WordPress wilt integreren in de root van je domein (bijv. http://voorbeeld.nl), plaats of upload dan alle inhoud van de uitgepakte WordPress-directory (maar zonder de directory-map zelf) in de root-directory (dit is de hoofddirectory) van je webserver.
    • Als je WordPress in haar eigen subdirectory op je webserver wilt plaatsen (bijv. http://voorbeeld.nl/blog/), hernoem dan de wordpress-directory naar de naam die je aan deze subdirectory wilt geven en plaats of upload deze dan naar je webserver. Bijvoorbeeld: wil je de WordPress-installatie plaatsen in een subdirectory met de naam "blog", hernoem dan de "wordpress"-directory op je harde schijf naar "blog" en upload deze map vervolgens naar de root directory van je webserver.
  6. Start het WordPress installatie script door wp-admin/install.php te bezoeken in je favoriete webbrowser.
    • Als je WordPress in de root directory hebt geïnstalleerd dan bezoek je http://voorbeeld.nl/wp-admin/install.php
    • Als je WordPress in haar eigen subdirectory met de naam "blog" hebt geïnstalleerd dan bezoek je http://voorbeeld.nl/blog/wp-admin/install.php
  7. Als de installatie voltooid is dan krijg je een automatisch gegenereerde gebruikersnaam (admin) en wachtwoord te zien. Bewaar deze gegevens, want je hebt ze nodig voor het inloggen.

Dat was het! Na deze procedure is WordPress geïnstalleerd.

» Toelichting bij het invoeren van de gegevens in stap 4:

DB_NAME
De naam van de database die je aangemaakt hebt voor WordPress in stap 2.
DB_USER
De username (gebruikersnaam) die je aangemaakt hebt voor WordPress in stap 2.
DB_PASSWORD
Het password (wachtwoord) dat je gekozen hebt voor WordPress in stap 2.
DB_HOST
De Hostname die je bepaald hebt in stap 2 (in de meeste gevallen is dit localhost).
AUTH_KEY en de andere Security keys
Het invullen van willekeurige tekens in deze velden zorgt voor een betere beveiliging van je Wordpress website. Ga naar https://api.wordpress.org/secret-key/1.1/ om een lange, willekeurige reeks tekens te genereren en kopieer deze vervolgens naar wp-config.php.
$table_prefix
Het is verstandig om de standaardwaarde wp_ te wijzigen om de beveiliging van je website te verbeteren. Crackers gaan er vaak vanuit dat een Wordpress website de prefix wp_ gebruikt. Wijzig wp_ bijvoorbeeld in iets als wp367z5_

Wat nu?

Nu de installatie van Wordpress is afgerond kun je inloggen in het beheersysteem van je Wordpress-site. In het volgende artikel bekijken we dit Administration Panel nader.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]