Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Les 3

Doctype in XHTML

In XHTML is het verplicht om een Doctype te gebruiken. In HTML was het al wel een goed gebruik om de Doctype toe te voegen, maar het was nog geen verplichting.

De Doctype declaration komt altijd op de eerste regel te staan, dus nog voor de <html> tag. De Doctype wordt door browsers en validators (programma's die de code van een pagina controleren op fouten) gebruikt om na te gaan welke syntax voor het XHTML document gebruikt moet worden.
Er zijn drie verschillende Doctypes die je kunt gebruiken in XHTML.

Dat zijn:

Deze drie Doctypes worden hieronder kort besproken.

Strict

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

De bovenstaande code kun je zoals gezegd op de eerste regel van het bestand plaatsen. Deze Strict Doctype is vooral geschikt om te gebruiken wanneer je een hele schone code wilt hebben en je geen speciale mark-up tags gaat gebruiken. Deze Doctype wordt meestal gebruikt in combinatie met Cascading Style Sheets (CSS).

Transitional

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

De Transitional Doctype kun je gebruiken wanneer je gebruik wilt maken van tags waarmee je de presentatie van de pagina kunt regelen en wanneer je de pagina geschikt wilt maken voor browsers die geen style sheets ondersteunen.

Frameset

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd">

De Frameset Doctype dien je te gebruiken als je een pagina met frames hebt.

Overzicht verschillen Doctypes

Ik heb de drie Doctypes hierboven slechts kort besproken. Als je alle tags wilt zien die door de verschillende Doctypes wel en niet worden ondersteund, dan kan je even op deze pagina kijken.

In de tabel op deze pagina kan je in de laatste kolom precies zien welke Doctype wat ondersteunt. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat in de Strict Doctype o.a. de <center> <font> en de <u> tags niet ondersteund worden. Als je deze tags dus per sť wel wilt gebruiken dan zul je voor de Transitional Doctype moeten kiezen.

De Structuur van een XHTML Bestand

Zoals je hierboven al gelezen hebt, begint je document met de Doctype. Daarna volgt de normale structuur, zoals je die ook al van HTML bestanden gewend bent. Een minimaal bestand zal er ongeveer zo uitzien:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">
<html>
<head>
<title>Titel van de pagina</title>
</head>
<body>
<p>Tekst van de eerste paragraaf.</p>
</body>
</html>

In het voorbeeld hierboven heb ik gekozen voor de Strict Doctype, maar je kunt natuurlijk ook voor de Transitional Doctype kiezen. Een Frames pagina is anders opgebouwd, maar daarvoor kun je dus de Frameset Doctype gebruiken.

Einde Les 3

In deze les heb je gezien welke Doctypes er zijn en wat de verschillen tussen de drie zijn. Je weet nu ook dat het gebruik van een Doctype verplicht is in XHTML. De belangrijkste regels voor het maken van goede XHTML code zijn inmiddels behandeld.

In de volgende les bespreek ik een programma waarmee je HTML code automatisch kunt laten omzetten naar XHTML. Dit kan je een hoop tijd besparen bij het aanpassen van je oude HTML code. Ook zie je hoe je de XHTML code kunt controleren op fouten door een validator.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]