Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Veelgemaakte fouten bij XHTML strict

Als je voor XHTML strict kiest als Doctype dan zijn er een paar punten waar je in het byzonder op moet letten. Bepaalde tags en attributen mag je in XHTML strict namelijk niet meer gebruiken. Op deze pagina vind je een aantal voorbeelden van veel gemaakte fouten en hoe je deze kunt voorkomen.

Voorbeelden

Eerst een aantal tags die nog wel gebruikt mogen worden in XHTML transitional, maar niet in XHTML strict. De belangrijkste tags zijn vet gedrukt.

<applet> Geeft aan dat er een applet wordt gebruikt.

<basefont> Niet meer toegestaan in XHTML strict.

<center> Wordt door veel webmasters gebruikt. Mag niet meer in XHTML strict.

<dir> Een directory lijst.

<font> Zeer veel gebruikt. Ook deprecated (=afgekeurd) in XHTML strict.

<iframe> Een venster (frame) in een document.

<menu> Een menu lijst.

<noframes> Een noframes gedeelte van een pagina.

<s> Strikethrough (doorgehaalde) tekst, niet meer in strict.

<strike> Ook strikethrough tekst, zie <s> hierboven.

<u> Voor onderstreepte tekst. Deze tag is niet meer toegestaan in XHTML strict.

Dat deze tags niet meer gebruikt mogen worden in XHTML strict wil natuurlijk niet zeggen dat je bijvoorbeeld geen onderstreepte tekst meer in je pagina's kunt gebruiken. Het mag in dat geval alleen niet meer via de <u> tag. Je kunt dit wel gewoon bereiken door de gewenste stijl op te geven in een style sheet.

Nu nog een paar andere fouten die er nog wel eens in willen sluipen.

Zoals je al gelezen hebt in de XHTML cursus, moeten alle tags in XHTML worden afgesloten met een eindtag. Een van de tags die erg vaak vergeten wordt bij het afsluiten is de <li> tag. In HTML 4 mocht je deze tag gewoon open laten, maar in XHTML moet deze worden afgesloten met </li>.

Fouten in het gebruik van attributen

Het gebruik van het attribuut border in de <img> tag is niet meer toegestaan in XHTML strict. Als je geen border om je plaatjes wilt dan moet je dat weer oplossen via je style sheets.

Ook het target attribuut is afgekeurd in XHTML strict. Het target attribuut wordt meestal gebruikt bij links, bijvoorbeeld <a href="http://www.domeinnaam.nl/" target="_blank">. Dit is op te lossen met behulp van het rel attribuut en JavaScript. Als je per sť het target attribuut wilt gebruiken in XHTML dan zul je moeten kiezen voor de doctype XHTML transitional. Daar mag het target attribuut nog wel gebruikt worden.

Een ander attribuut dat niet meer gebruikt mag worden in de XHTML strict doctype is align. Dus <img align="right"> is onjuist. Het uitlijnen moet je oplossen in de style sheet van je website.

Hetzelfde verhaalt geldt voor het bgcolor attribuut. Ook bgcolor wordt gebruikt als een stijlelement en hoort dus niet in XHTML strict. Je moet dus ook hier de achtergrondkleur in een style sheet opgeven.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]