Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Zoekmachine spam: een overzicht

Praktisch iedereen wil meer bezoekers op zijn site krijgen. Dat is ook logisch, want een site is gemaakt om gezien te worden. Daarbij komt dat webmasters soms ook financiŽle bedoelingen hebben. Het trekken van veel, geinteresseerde bezoekers kan een webmaster ook een hoop inkomsten opleveren.

Juist vanwege deze financiŽle motieven gaan sommige webmasters over de schreef bij hun pogingen om meer bezoekers naar hun site te krijgen. Deze webmasters maken zich vervolgens schuldig aan spammen, door bijvoorbeeld talloze e-mails te sturen naar onbekenden.

In dit artikel kijken we naar een andere veel voorkomende vorm van spam: zoekmachine spam. Je kunt het al wel raden: dat is het spammen van de zoekmachines. Je zult lezen welke technieken er gebruikt worden om zo te voorkomen dat je zelf te ver gaat bij het optimaliseren van je site voor de zoekmachines.

Soorten Zoekmachine Spam

Cloaking

Bij cloaking krijgt de spider van de zoekmachine een bepaalde pagina te zien om een goede ranking te halen, maar de bezoeker krijgt een totaal andere pagina te zien als hij via de zoekmachine de pagina bezoekt.

Hoewel er legitieme redenen zijn om te cloaken, zoals het presenteren van bepaalde pagina's speciaal voor mensen met een breedbandverbinding of het tonen van Nederlandse reclame voor Nederlandse bezoekers op een internationale site, wordt cloaken vaak voor een verkeerd doel gebruikt: het beÔnvloeden van de ranking voor bepaalde pagina's.

De meeste zoekmachines treden hard op tegen cloaking. Dat is ook logisch, want een site die andere pagina's aan de bezoeker toont dan aan de spider, vormt een directe bedreiging voor de betrouwbaarheid van de zoekresultaten van de zoekmachine.

Stel je het volgende geval voor: via cloaking zorgt een webmaster er voor dat de zoekmachine een pagina te zien krijgt die is geoptimaliseerd voor de zoekterm "harry potter". De webmaster is succesvol en behaalt een nummer 1 positie voor deze zoekterm in Google. Duizenden kinderen zoeken vervolgens naar informatie over Harry Potter in de zoekmachine en krijgen een pagina gepresenteerd met porno erop. De ouders die zien dat natuurlijk toevallig en zijn woedend op de zoekmachine en gaan daar klagen.

Je kunt je voorstellen dat zo'n scenario desastreus is voor een zoekmachine. Ze zijn daarom over het algemeen streng tegen websites die hier gebruik van maken.

Dat wil niet zeggen dat een zoekmachine er altijd makkelijk achter kan komen of een website gebruik maakt van cloaking. Het is hoe dan ook verstandig om heel voorzichtig te zijn als je een lange relatie wilt onderhouden met een bepaalde zoekmachine. Vaak kunnen trucjes je op korte termijn geluk brengen, maar op de lange termijn kunnen de gevolgen voor je site rampzalig zijn.

Redirects

Bij een redirect wordt een bezoekers doorgestuurd naar een andere pagina. Veel van de redenen die ik bij cloaking noemde, gelden ook hier. Doordat de bezoeker een andere pagina te zien krijgt dan de spider, zijn zoekmachines niet gek op redirects. Daarom is het verstandig om pagina's met een meta refresh of een andere vorm van redirection (bijvoorbeeld via JavaScript) niet door de zoekmachine te laten indexeren. Dat kan op twee manieren die ik al eerder behandeld heb op deze site, namelijk via:

  1. de meta robots tag
  2. en een robots.txt bestand

Hele kleine tekst

Een andere bekende vorm van zoekmachine spam is het plaatsen van hele kleine tekst op een pagina. Hierbij plaatst men tekst met een zeer kleine lettergrootte op een pagina om zo hoger te scoren voor bepaalde zoektermen die in deze tekst staan.

Het is duidelijk dat dit onacceptabel is voor zoekmachines. Een zoekmachine wil relevante resultaten leveren. Als spammers het doen voorkomen dat een pagina over een ander onderwerp gaat dan het werkelijke onderwerp, dan is dat een bedreiging voor de relevantie van de zoekresultaten.

Zoals met zoveel vormen van zoekmachine spam is het ook hier maar de vraag in hoeverre een zoekmachine kan zien of er ongeoorloofd gebruik wordt gemaakt van kleine tekst. Het is makkelijk op te sporen indien de site tags als <font size="2pt"> gebruikt in de HTML code, maar veel moeilijker wanneer dit via externe style sheets gebeurt.

Onzichtbare tekst

Hiervoor geldt precies hetzelfde verhaal als voor hele kleine tekst. Het enige verschil is dat er nu gebruik wordt gemaakt van tekst die precies dezelfde kleur als de achtergrond heeft, waardoor de tekst onzichtbaar wordt.

Misleidende titels en meta tags

Als je een <title> aan je pagina geeft en je voegt er meta tags aan toe, dan moet de inhoud van deze tags overeenstemmen met de inhoud van de pagina.

Veel zoekmachine spammers geven hun pagina's misleidende titels en meta tags mee om zo te proberen hogere rankings te halen voor die zoektermen.

Deze methode blijkt door veel zoekmachines nu goed aangepakt te worden. Een zoekmachine als Google kijkt nu ook naar de tekst op de pagina zelf om zo de inhoud van een pagina goed te kunnen vaststellen. Als de titels en meta tags hier niet mee overeenstemmen dan behaalt die pagina zeker geen goede rankings voor de zoektermen daarin.

Spammen via meerdere domeinnamen

Ook een populaire spam-methode is het spammen via meerdere domeinnamen. Hierbij zet de spammer dezelfde site op meerdere domeinnamen om zo meer bezoekers te krijgen via zoekmachines en directories.

Duidelijk is dat een zoekmachine slechts belang heeft bij het indexeren van ťťn van deze sites. De websites met dezelfde inhoud zijn overbodig en vervuilen de index van de zoekmachine. Daarom wordt er ook streng opgetreden tegen het spammen via domeinnamen.

Het plaatsen van misleidende links

Hierbij worden links naar een bepaalde site geplaatst uitsluitend om de zoekmachine te misleiden. Veel zoekmachines werken met het principe van de linkpopulariteit bij het samenstellen van hun rankings. Dat houdt in dat een zoekmachine ervan uitgaat dat een pagina waar veel andere pagina's naar linken belangrijker is dan een pagina waar weinig andere pagina's naar linken.

Linkpopulariteit is een uitstekend principe en een belangrijke reden waarom bijvoorbeeld Google zo populair geworden is. Toch is het systeem niet waterdicht. Het gaat fout wanneer webmasters alleen naar een pagina gaan linken om een hogere ranking te krijgen voor die website. Dan is de geplaatste link geen teken meer van waardering voor de gelinkte site, maar is het een link die geplaatst is in het eigenbelang.

Google heeft dan ook veel last van webmasters die veel sites hebben en die deze allemaal naar elkaar laten linken. De laatste tijd is daar dan ook tegen opgetreden en worden er straffen uitgedeeld aan sites die alleen links plaatsen om de ranking van een site te beÔnvloeden.

Conclusie

In dit artikel heb je een aantal veelgebruikte vormen van zoekmachine spam gezien. De conclusie kan denk ik niet anders zijn dan dat je altijd naar de lange termijn moet kijken als het om de resultaten van je site in de zoekmachines gaat. Op korte termijn kan je misschien wat extra bezoekers krijgen door de zoekmachine te gaan spammen, maar op de lange termijn zul je waarschijnlijk gepakt worden. Het is dan maar de vraag of je ooit weer een kans zult krijgen met die domeinnaam van je site.

Hierboven gebruikte ik vooral praktische argumenten waarom je als webmaster de zoekmachines niet moet spammen. Daarbij komt altijd nog het morele argument dat je zoekmachines (en mensen) niet moet bedonderen. Dat doe je juist wel als je gebruik maakt van spamtechnieken.

Tot nu toe zijn er veel veranderingen in de populariteit van zoekmachines geweest, zodat je als webmaster altijd wel weer een nieuwe kans kreeg bij een andere zoekmachine. Dus, als je al een keer betrapt werd op zoekmachine spam dan was dat nog niet rampzalig.

De laatste tijd lijken de verhoudingen zich wat te stabiliseren. Een zoekmachine als Google lijkt niet gauw meer haar populariteit kwijt te raken aan een ander. Ook zal een belangrijk deel van de Nederlandse internetters gebruik blijven maken van Ilse.

Het is daarom belangrijk dat je goede relaties onderhoudt met beiden en ook met de anderen, mochten die toch nog weer eens aan de macht komen. Bij het spammen van zoekmachines loop je het risico om de situatie van je site definitief te verslechteren. Je kunt dus beter geen risico nemen en werken met promotiemiddelen die onomstreden zijn, zoals het uitwisselen van links met andere websites en het schrijven van veel pagina's met goede inhoud die makkelijk geindexeerd kunnen worden door de zoekmachines.

Lees ook: Aanmelden bij zoekmachines

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]