Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Muziek op je site

Veel bezoekers hebben mij al gevraagd hoe ze muziek kunnen afspelen op hun site. Daarom leg ik in dit artikel uit hoe dat gaat.

Ik ga er wel vanuit dat je al een muziekbestand hebt dat je af wilt spelen op je site. Zoek je nog MIDI bestanden dan kun je in dit artikel allerlei sites vinden die deze gratis aanbieden.

Vooraf wil ik wel waarschuwen dat lang niet alle bezoekers op muziek zitten te wachten als ze een site bezoeken. Vraag je dus af of een muziekje wel passend is en wees helemaal voorzichtig met het automatisch afspelen van muziek.

Algemeen

Er zijn twee manieren om muziekbestanden op te nemen in je pagina:

Muziek afspelen d.m.v. een Link

Dit is de meest eenvoudige manier. Je zet gewoon een hyperlink in je pagina die verwijst naar het muziekbestand dat je wilt afspelen. De muziekbestanden zijn meestal MIDI of WAVE bestanden met de extensie: .mid of .wav. Dit wordt ook wel "voorgrondmuziek" genoemd. Een .mp3 bestand doe je op dezelfde wijze als hieronder wordt beschreven, alleen gebruik je dan .mp3 als extensie.

Je zet de volgende code in de BODY van de pagina:

<a href="bestandsnaam.mid"> Speel de muziek af!</a>

of bij een .wav bestand:

<a href="bestandsnaam.wav"> Speel de muziek af!</a>

Embedded Muziekbestanden

Dit is de meest gebruikte manier om muziek af te laten spelen op een site. Men noemt de muziek die op deze manier afgespeeld wordt ook wel "achtergrondmuziek". Je zou in theorie voorgrond- en achtergrondmuziek tegelijk kunnen laten afspelen, maar dit is meestal sterk af te raden, want dan speelt er van alles door elkaar heen.

Je hebt wat meer mogelijkheden met Embedded muziekbestanden. Zo kun je de bezoeker de bezoeker eerst laten klikken op een play-knop voordat de muziek begint te spelen of je kan de muziek automatisch laten afspelen. Hieronder volgt een uitleg van verschillende mogelijkheden.

N.B. het afspelen van mp3 bestanden gaat op dezelfde manier als hieronder beschreven, alleen gebruik je dan de extensie .mp3 in plaats van .mid in de code! We gebruiken in de voorbeeldcode een midi bestand, omdat deze veel kleiner is dan een mp3 en bezoekers hierdoor niet met een grote download geconfronteerd worden. Als je besluit om een mp3 in je pagina op te nemen, houd dan goed rekening met de grootte van het bestand! Schrik je je bezoekers niet af met de grotere download en langere laadtijd? Heb je voldoende dataverkeer bij je webhostingpakket om dit te kunnen doen?

Muziekspeler zonder automatische start:

<embed src="bestandsnaam.mid" width="145" height="58" autostart="false">

Nu zie je een muziekspeler, waarbij je op de play-knop moet klikken om de muziek te starten.
Hieronder zie je het resultaat:

Als je een kleinere muziekspeler wilt dan verander je de height en width attributen naar bijvoorbeeld height="120" width="30".
Dan krijg je deze muziekspeler:

Je kunt ook nog een hele kleine muziekspeler krijgen door het attribuut controls="smallconsole" te gebruiken.
Op deze manier:

<embed src="bestandsnaam.mid" width="50" height="20" controls="smallconsole">

Dit is het resultaat:

Muziekspeler met automatische start, slechts een keer spelend:

Dit is de code voor een muziekspeler met automatische start van het bestand, maar het bestand speelt slechts een keer af en wordt dus niet telkens herhaald.

<embed src="bestandsnaam.mid" width="140" height="50" autostart="true">

Muziekspeler met automatische start, en doorlopende muziek (telkens herhaald):

<embed src="bestandsnaam.mid" width="140" height="50" autostart="true" loop="true">

Doorlopende achtergrondmuziek zonder muziekspeler ("verborgen"):

<embed src="bestandsnaam.mid" hidden="true" autostart="true" loop="true">

Let op: de laatste manier kan wel irritant zijn voor bezoekers, omdat de muziek constant door blijft spelen.
Je kunt de muziek ook 1x laten afspelen door loop="true" te verwijderen uit de bovenstaande code.

BGSound

Er is ook nog de <bgsound> tag. Hiermee kun je ook achtergrondmuziek afspelen, maar dit werkt alleen in Internet Explorer en niet in Netscape. Gebruik daarom maar de <embed> tag, die werkt in IE en Netscape. Bgsound is een verouderde tag die niet meer gebruikt hoeft te worden.

Tenslotte

Je moet nu alleen nog het muziekbestand en de HTML pagina uploaden naar de server van je homepage-provider. Dan de pagina laden in je browser en dan zou het moeten werken!

Nu weet je genoeg om muziekbestanden af te spelen op je site. Denk er wel aan dat je je bezoekers niet moet irriteren. Dus gebruik geen al te grote MIDI of WAV files die erg lang moeten laden en vraag je altijd af of je bezoekers eigenlijk wel op muziek zitten te wachten.
Veel succes!

Gerelateerde artikelen:

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]