Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Een weblog maken met GreyMatter

GreyMatter is opensource weblog software. Het is makkelijk te installeren en wordt door duizenden webloggers wereldwijd gebruikt. De benodigde scripts moet je zelf op je server installeren.

Vereisten

Om GreyMatter te kunnen gebruiken voor je weblog, moet je server Perl 5 ondersteunen. Kijk bij je homepage-aanbieder na of dat het geval is. Als dat niet zo is dan kan je een andere aanbieder zoeken. Op Homepage-Maken staat ook een overzicht van aanbieders van gratis webruimte.

Je hebt daarnaast een ftp programma nodig om de bestanden te uploaden en ze vervolgens te CHMOD-en.

Ook is het erg handig als je al het nodige van HTML af weet. Je zult namelijk de template willen aanpassen om echt een eigen stijl voor je weblog te creëren.

Waarom een script en niet Blogger?

Het installeren van een script voor je weblog heeft een aantal voordelen ten opzichte van een weblog bij Blogger.com.

Het belangrijkste voordeel is dat je niet meer afhankelijk bent van Blogger. Je hebt bijvoorbeeld geen last meer van storingen of een trage verbinding doordat Blogger.com een probleem heeft. Alles staat op namelijk op je eigen server en je hebt dus alles in eigen hand.

Een ander voordeel is dat je meer contrôle over je weblog hebt wanneer je een script gebruikt. De codes van GreyMatter mag je bijvoorbeeld volledig naar eigen wens aanpassen.

Goed, een script heeft dus een aantal voordelen, maar waarom dan kiezen voor GreyMatter? Nou, je hoeft natuurlijk niet te kiezen voor GreyMatter. Er is nog genoeg andere (gratis) weblogsoftware te krijgen. GreyMatter blijkt alleen erg fijn te werken en is een goede oplossing gebleken voor duizenden webloggers.

GreyMatter downloaden

De eerste stap die je moet nemen als je GreyMatter wilt gaan gebruiken voor je weblog is het downloaden van de software. Ga daarvoor naar de site van GreyMatter.

GreyMatter installeren

Nadat je het bestand hebt gedownload, moet je het uitpakken met Winzip. Daarna is het tijd voor de installatie. Lees daarvoor eerst het bestand install.html dat je bij de uitgepakte bestanden vindt.

In install.html staat precies beschreven hoe je alles verder moet installeren. Waarschijnlijk moet het dan lukken. Als je nog nooit een CGI-script hebt geinstalleerd dan kun je het beste eerst ons artikel over het installeren van CGI scripts lezen. Daar wordt precies uitgelegd hoe je bijvoorbeeld moet CHMOD-en. Met dat artikel erbij moet je er dan wel uit kunnen komen.

Templates voor GreyMatter

Als je GreyMatter geïnstalleerd hebt, zul je merken dat alles er nogal kaal uitziet. Dat hoort ook zo. Je zult zelf een template moeten samenstellen, zodat je weblog de stijl krijgt die jij wilt. Dat moet via de 'edit templates'-functie in het hoofdscherm van GreyMatter, direct na het inloggen.

Gelukkig zijn er wat sites die gratis templates beschikbaar stellen aan webloggers. Hieronder een paar sites waar je templates voor GreyMatter kunt downloaden. Als je extra informatie of hulp nodig hebt voor het aanpassen van je template dan kun je dit artikel eens doorlezen.

* Love-Productions: een grote selectie templates voor GreyMatter, maar ook voor Blogger en Moveable Type. Het zijn over het algemeen hele kleurrijke templates.

* Miz Graphics Blog Templates: hier zitten ook veel kleurrijke templates bij, maar er zijn ook wel een paar 'zakelijke' templates te vinden.

* Blog Designs: veel mooie templates. Ze zijn gesorteerd op kleur. Je vindt er onder meer: paarse, blauwe, groene, oranje, rode en gele templates.

Dit zijn maar een paar websites die gratis templates aanbieden voor je weblog. Lees trouwens wel altijd goed de gebruiksvoorwaarden. Vaak moet je een link naar de maker van de template plaatsen. Als je op zoek wilt gaan naar andere sites met templates dan kun je hier beginnnen.

Einde

Je hebt gelezen hoe je een weblog kunt maken met de software van GreyMatter. GreyMatter biedt je een grote contrôle over de stijl en instellingen van je weblog.

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]