Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Gratis spamfilters voor Windows

Het is tegenwoordig niet erg verstandig om e-mailadressen ongecodeerd op een website te plaatsen. Voor je het weet word je bestookt met spam doordat spambots je e-mailadres van de website hebben opgepikt. We hebben al eerder een manier bekeken waarop je dit kunt tegengaan, namelijk het coderen van je e-mailadres. Zo ben je als webmaster in ieder geval redelijk veilig om je e-mailgegevens op je eigen site te zetten.

Toch zul je situaties tegenkomen waarbij je ergens een e-mailadres opgeeft en er toch spam begint te verschijnen in de inbox van je e-mailprogramma. Een paar spammails gaan nog, maar al snel begint het uit de klauwen te lopen. Het sorteren van je e-mail in spam en "echte" e-mail kost je steeds meer tijd.

Op dat moment kan een spamfilter uitkomst bieden. Een spamfilter is een programma dat via allerlei berichtregels en berichteigenschappen bepaalt of een e-mail spam is of "echte", legitieme e-mail. In dit artikel zetten we een paar gratis spamfilters voor Windows op een rij. Deze spamfilters zijn geschikt voor pop-email en niet voor webmail! Je moet dus een e-mailclient gebruiken die op je eigen PC geïnstalleerd is, zoals Outlook (Express), Eudora, Pegasus Mail, etcetera.

Voor alle duidelijkheid: op Homepage-Maken hebben we ook al eens het programma MailWasher besproken. Strikt genomen is dit geen spamfilter. Je moet zelf bepalen of een bericht ongewenst is of niet.

Het grote voordeel van MailWasher is dat je e-mail direct van de server kunt verwijderen. Je hoeft de spam dus niet eerst naar je e-mailprogramma te downloaden. Nadeel is dat je eerst MailWasher moet opstarten voordat je je e-mailclient opstart. Dat hoeft bij de spamfilters die we hier behandelen niet. De spamfilters draaien op de achtergrond op je computer. Als de e-mail binnenkomt dan wordt deze gefilterd. De spam wordt in een aparte map geplaatst. Je moet dan om de zoveel tijd even die map leeggooien en klaar is Kees. Wel wordt alle spam dus eerst gedownload.

Het kan bij grote hoeveelheden spam misschien verstandiger zijn om MailWasher te gebruiken om spam te bestrijden. Als het nog wel meevalt kan je waarschijnlijk beter een van onderstaande gratis spamfilters gebruiken. Probeer dit zelf en bepaal wat voor jou de beste oplossing is.

Nu de bespreking van de spamfilters.

Optimale bescherming tegen spam?
De beste bescherming tegen spam krijg je waarschijnlijk toch door voor een professionele spamfilter te kiezen. McAfee Spamkiller is zo'n programma en is vooral geschikt voor mensen die hun computer thuis gebruiken. McAfee is een grote naam in de wereld van de anti-virussoftware en computerbeveiliging en hun software wordt ook door professionals veel gebruikt.
Kijk op de site van McAfee voor meer informatie over McAfee Spamkiller.

SpamPal

* SpamPal: dit spamfilter gebruik ik zelf en ik ben er heel tevreden over. Het programma werkt op alle Windows versies vanaf Win. 95. Ook worden veel e-mailclients ondersteund, waaronder Outlook, Outlook Express, Eudora en Pegasus Mail.

SpamPal maakt gebruik van zogenaamde DNSBL-lijsten. Dit zijn lijsten die in kaart brengen welke delen van het internet spam verspreiden. Als je een e-mail krijgt van een machine die op deze lijsten staat dan kan je ervan uitgaan dat het een spammail is.

Als SpamPal een bericht heeft geïdentificeerd als spam dan plakt het programma een "header" aan dit mailtje. Je e-mailprogramma moet je dan opdracht geven de berichten met die header in een aparte "spam-map" te plaatsen. Je spam wordt nu gescheiden van al je andere e-mail.

Er verschijnen regelmatig updates van het programma en er is veel documentatie aanwezig op de website en het forum van SpamPal. Als je je vraag niet op de site kunt vinden gebruik dan even de zoekfunctie van dit forum. Waarschijnlijk vind je dan wel de benodigde informatie.

K9

* K9: het spamfilter K9 maakt gebruik van statistische analyse om te bepalen of een e-mail spam is of niet. Het programma "leert" na verloop van tijd steeds beter het onderscheid te maken tussen spam en legitieme e-mail. Dit is een verschil met SpamPal. SpamPal gebruikt vooral DNSBL-lijsten bij het bepalen van spam, terwijl K9 vooral naar de tekst in de e-mail kijkt.

Net als SpamPal werkt K9 op vrijwel alle Windows versies en kan het overweg met praktisch alle e-mailprogramma's. Ook K9 heeft goede documentatie op haar website staan waardoor het niet moeilijk is om dit spamfilter aan de praat te krijgen. Ook kun je terecht op hun forum voor verdere vragen en informatie over K9.

POPFile

* POPFile: een e-mailclassificatie systeem geschreven in de Perl scripting language. De interface van POPFile wordt bereikt via de webbrowser die verbinding maakt met de ingebouwde webserver van POPFile.

POPFile gebruikt wat meer geheugen dan bijvoorbeeld K9 en is iets langzamer. Daar staat tegenover dat POPFile meer mogelijkheden biedt in het classificeren van e-mail dan alleen in spam en niet-spam.

Het programma maakt gebruik van statistische analyse om uit te maken tot welke categorie een bepaald bericht behoord. Dit betekent dat POPFile getraind moet worden om de verschillende categorieën e-mail te leren onderscheiden.

Een ander voordeel van POPFile is dat het door het gebruik van Perl als scripting taal het ook op niet-Windows besturingssystemen kan draaien.

Tot Slot

Het gebruiken van een spamfilter kan je veel tijd besparen bij het beheren van je e-mail. Het filteren van de e-mail bij de besproken spamfilters gaat over het algemeen heel goed.

Bij SpamPal moet je even aangeven welke DNSBL-lijsten gebruikt moeten worden en de rest gaat vanzelf.

De andere filters moeten eerst leren het onderscheid te maken tussen spam en niet-spam. Dit kost wat meer tijd en moeite van de kant van de gebruiker, maar daar staat een grotere betrouwbaarheid tegenover. Na verloop van tijd zullen de filters K9 en POPFile uitstekende resultaten boeken en zal er nog maar heel weinig spam in je inbox verschijnen. Bij SpamPal zal dit waarschijnlijk iets vaker gebeuren. Het grote voordeel van dit programma is weer het gebruiksgemak.

Lees ook onze artikelen met besprekingen van gratis virusscanners, gratis firewalls en gratis popup killers.

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]