Terug naar beginpagina Homepage-Maken.nl
Vimexx Webhosting   

Meer Bezoekers

Een vraag die veel aan mij gesteld wordt door bezoekers is "Waarom krijg ik niet meer bezoekers op mijn website?" Als ik dan naar de site van de vragensteller kijk dan zijn er meestal een paar oorzaken aan te wijzen waarom die site niet meer bezoekers krijgt. Die oorzaken en enkele oplossingen en tips lees je in dit artikel.

Kleine Doelgroep

Een hele belangrijke oorzaak voor het niet krijgen van hoge bezoekersaantallen is dat de site maar een hele kleine doelgroep heeft. Als je site over een onderwerp gaat dat erg gespecialiseerd is dan zal je site een kleinere doelgroep hebben dan een site die over een algemeen en veel gezocht onderwerp gaat.

Bijvoorbeeld: een site met informatie over insecten zal een veel kleinere doelgroep hebben dan een site over filmsterren. Via de zoekmachines zullen namelijk veel meer mensen naar informatie zoeken over een bepaalde filmster dan over een bepaald insect. Er is dan ook niet veel aan te doen dat de site met het gespecialiseerde onderwerp minder bezoekers zal krijgen.

Oplossingen en Tips:

Een goede indicatie om te zien of je site meer bezoekers verdient is om te kijken naar de sites van je concurrenten. Sommigen van hen zullen wel een teller op hun site hebben staan. Kijk hoeveel bezoekers zij per dag krijgen en probeer ook uit te vinden (bijvoorbeeld door te kijken naar de referrers) waar ze die bezoekers vandaan halen. Op die manier zul je zelf een aantal ideen kunnen opdoen om meer bezoekers te krijgen.

Je zou ook kunnen proberen je doelgroep groter te maken door het onderwerp van je website wat te verbreden. Zijn er nog andere verwante onderwerpen die je zou kunnen behandelen? Vraag eventueel aan je bezoekers welke informatie zij nog missen.

Te Weinig Inhoud

De belangrijkste oorzaak voor het feit dat veel websites maar weinig bezoekers trekken is dat de site te weinig inhoud heeft. Met inhoud bedoel ik gewoon het aantal pagina's met tekst.

Ik heb al vaak gekeken op sites die slechts bestonden uit zes of zeven pagina's tekst en waarvan de webmaster verbaasd was dat hij maar twintig bezoekers per dag kreeg. Feit is gewoon dat zo'n site gewoon niet veel meer bezoekers verdient.

De vuistregel is: hoe meer pagina's, hoe meer bezoekers. Ga dit zelf maar na voor de sites die jij bezoekt: zijn de populairste sites vaak niet die sites met het grootste aantal pagina's? Hoe meer pagina's je in de zoekmachines krijgt, des te groter is de kans dat n van die pagina's terugkomt in het resultatenlijstje voor een bepaalde zoekopdracht en dat je er een bezoeker bij krijgt.

Oplossing:

Meer pagina's toevoegen. Behandel zoveel mogelijk onderwerpen, schrijf veel artikelen. Het kost je veel tijd, maar het levert je op de lange termijn een constante stroom bezoekers vanuit de zoekmachines op. Het maken van een drukbezochte site kost je hoe dan ook veel tijd en energie, er is geen makkelijke weg.

Geen Optimale Promotie

Wat ook belangrijk is om meer bezoekers op je website te krijgen, is dat je je site op de juiste manier promoot. Besteed vooral veel aandacht aan het optimaliseren van je website voor de zoekmachines. Doe je dat niet, dan kost dit je gegarandeerd een hoop bezoekers.

De belangrijkste punten voor het optimaliseren van je site: zoek de juiste keywords voor je pagina en verwerk deze in de <Title>, meta-tags, headings, links, alt tekst bij plaatjes en de body tekst (de echte tekst van je pagina). Cruciaal is dat je iedere pagina van je site apart optimaliseert. Dus: zoek de relevante keywords voor elke individuele pagina en verwerk deze in de hierboven genoemde delen van die pagina.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kan doen om je site beter te promoten. Het is bijvoorbeeld een goed idee om links uit te wisselen met andere sites die een zelfde onderwerp hebben als je eigen site. Lees ook het eerder verschenen artikel, waarin vier originele manieren beschreven worden om je site te promoten.

Andere Mogelijke Oorzaken

De voornaamste redenen waarom een site niet meer bezoekers krijgt, zijn hiermee wel behandeld. Er zijn nog een paar andere mogelijke oorzaken waarom een site weinig bezoekers kan halen:

Je site staat nog niet in de zoekmachines

Het kan zijn dat je site nog niet is opgepikt door een bepaalde zoekmachine. Voor Nederlandstalige sites zijn er maar een paar zoekmachines die echt van belang zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je al je pagina's aanmeldt bij Ilse. Meldt je site eerst aan bij de relevante dochterpagina's, want dat zorgt voor een hogere ranking in Ilse.

Verder is Google natuurlijk erg belangrijk. Je hoeft hier niet al je pagina's aan te melden, alleen de hoofdpagina is al voldoende. Waarschijnlijk hoef je je site helemaal niet aan te melden, omdat Google je site ook vindt als er een link geplaatst is naar je site vanaf een andere site die al wel in Google staat.

Een uitgebreide beschrijving over hoe je je site in Google krijgt, kun je in het eerder verschenen artikel: Hoe krijg ik mijn site in Google? lezen. Zie ook het artikel: Aanmelden Zoekmachinesvoor alle zoekmachines die van belang zijn voor Nederlandstalige websites. Je vindt er directe links naar de pagina's waar je je site kunt aanmelden.

Je site is gestraft door een zoekmachine

Dit komt niet zo gek veel voor. Je moet het meestal wel erg bont maken voordat je gestraft wordt door een zoekmachine, maar het is wel mogelijk. Een paar dingen die je absoluut niet moet doen: meedoen aan linkfarms (programma's zoals Zeus, en Free-For-All pagina's), de zoekmachine spammen (bijvoorbeeld door het gebruik van onzichtbare tekst, cloaking) en linken naar pagina's die eruit zien als spampagina's.

Slot

Je hebt gelezen wat de meest voorkomende problemen zijn waardoor websites niet het maximale aantal bezoekers halen dat mogelijk zou zijn. Al met al is het dus belangrijk om veel pagina's te schrijven, deze te optimaliseren voor de zoekmachines, te zorgen dat ze opgepikt worden door de zoekmachines en gebruik te maken van andere promotie-technieken, zoals het uitwisselen van links met andere webmasters.

Ik hoop in ieder geval dat je er wat aan hebt en dat dit artikel bijdraagt aan een stijging van de bezoekersaantallen op jouw site.
Veel succes!

Wat vond je van dit artikel?

Hits: | Aantal Stemmen: | Gemiddelde:
 

Homepage-Maken Tip

De makkelijkste manier om je eigen website te maken?
Dat is via een website bouwer als Weebly. Hiermee kun je eenvoudig via je browser door middel van drag-en-drop een website bouwen. Je kunt volledig gratis beginnen met 500MB webruimte voor je site. Zo nodig kun je een betaald pakket nemen met eigen domeinnaam, "onbeperkte" opslag (fair use policy) en e-commerce mogelijkheden.

Weebly is daarom een prima optie als je snel een website in elkaar wilt zetten. Kennis van HTML of het installeren van een eigen content management systeem is niet nodig bij Weebly.

Klik hier om te starten met je Weebly website!

Zoekfunctie en Overige Info


Copyright © Homepage-Maken.nl 2000-2021 · Privacybeleid

Deze pagina voldoet aan de XHTML 1.0 richtlijnen     Deze pagina voldoet aan de CSS richtlijnen

[Naar boven]  [Home]